Pandemija kavinių optimizmo neužgniaužė

  • Teksto dydis:

Karantino iki šiol varžomos Klaipėdos užeigos džiaugiasi sulaukusios pavasario ir su viltimi žvelgia į artėjančią vasarą. Maitinimo įstaigos laukia ne tik galimybės aptarnauti klientus patalpose, bet ir renginių. Nors sušvelninti suvaržymai čia pat vėl buvo griežtinami, kavinės „Degustacija“ įkūrėja nepraranda optimizmo ir viliasi, kad sunkiausi laikai – jau praeityje.

Laukia vasaros

„Jau dabar turime užsakymų liepos ir rugpjūčio mėnesiams. Grinčas Kalėdas iš mūsų pavogė, bet vasaros gal jau nebenusineš“, – juokėsi kavinės „Degustacija“ įkūrėja Irina Ošovskaja.

Paprastai pavasarį kavinėms prasideda didžiausias darbymetis. Tačiau pandemija sugriovė nusistovėjusią tvarką.

„Balandį, gegužę orai jau šiltėja, žmonės po truputį švenčia vestuves. Šiemet planuotis pavasario darbus labai sudėtinga. Balandį turėjome užsakytą kavinę, bet „ant klaustuko“ – nežinia, kaip bus dėl apribojimų“, – apgailestavo I.Ošovskaja.

Kol suvaržymai neatšaukti, kavinė aptarnauja pavienius klientus ir didesnes įmones.

„Ką tik vežiau užsakymą medicinos centrui „Northway“. Ruošiame maistą jų pacientams – pietus ir pusryčius. Turime ir ligoninių, biurų, kurių darbuotojams gaminame valgyti kiekvieną dieną. Vieniems – pusryčius, kitiems – pietus“, – pasakojo moteris.

Tiek įmonės, tiek pavieniai klientai pageidaujamus dienos pietus renkasi ir feisbuke. Kavinės savininkė kiekvieną rytą atnaujina meniu.

„Kelios sriubos, penkerios salotos, užkandžiai. Ir iki devynių karštų patiekalų. Vegetariški, paukštienos, raudonos mėsos ir žuvies patiekalas“, – patikslino I.Ošovskaja.

Grinčas Kalėdas iš mūsų pavogė, bet vasaros gal jau nebenusineš.

Tarsi siaubo filme

Beveik du dešimtmečius maitinimo įstaigose dirbanti Irina išbandė faktiškai visas pareigas – nuo padavėjos, barmenės iki virtuvės darbuotojos ir vadovės. Tačiau to, ką patyrė pernai pavasarį, prasidėjus pandemijai, veikiausiai ilgai nepamirš.

„Apėmė jausmas, kad visi mirė – žmonių tiesiog nebeliko. Kaip siaubo filme: telefonas neskamba, niekas nebeateina. Viduje – didelė baimė“, – pasakojo I.Ošovskaja.

Dovilės Čižaitės Jonikės nuotr.

Tuomet buvo visiškai neaišku, ko tikėtis. Tad kavinės personalas buvo išleistas į prastovas, dirbti liko tik šeimos nariai.

„Dirbome dviese su tėčiu. Aš priiminėjau užsakymus ir gaminau. Tėtis išvežiojo“, – prisiminė moteris.

Tačiau ji džiaugiasi, kad nesustabdė veiklos visiškai. Darbas karantino metu padėjo išlaikyti bent dalį klientų ir nepasiduoti blogoms mintims.

„Kai dirbi, visai kita emocija – daug geriau jautiesi. Nesėdi namie ir negalvoji, kaip bus rytoj. Ryte atsikeli, nuvažiuoji į darbą. Praeina diena, vakare grįžti namo“, – teigė I.Ošovskaja.

Pavasaris keičia įpročius

„Degustacija“ iki šiol veikia karantininiu režimu – nuo 10 iki 16 val. Tačiau darbuotojų jau daugiau ir jų nuotaikos geresnės.

„Dabar šiek tiek lengviau – dalis žmonių dirba biuruose. Jie ateina maisto, tad pabendraujame. Atidarė kirpyklas, pasišnekame ir su jų darbuotojomis. Vis tiek matai, kokiomis nuotaikomis gyvena žmonės. Ir aš pati nebedirbu viena. Nebeliko visiškos izoliacijos“, – džiaugėsi I.Ošovskaja.

Kad karantinas būtų pakeitęs mitybos įpročius, Irina nepastebėjo. Tačiau prasidėjus pavasariui klaipėdiečiai renkasi lengvesnį maistą.

„Žmonės iki vasaros nori numesti svorį, todėl užsisakinėja salotas ir nebenori raudonos mėsos. Teikia prioritetą paukštienai, žuvų patiekalams. Bulvių košę keičia kruopomis arba visai atsisako garnyro“, – pasakojo moteris.

Dovilės Čižaitės Jonikės nuotr.

Kalorijų neskaičiuojantiems klaipėdiečiams siūlomi ir įvairiausi desertai.

„Mes ne kepykla, bet turime klientų, kurie jau pamėgo mūsų desertus. Konditerija – ir mano pačios pomėgis“, – prisipažino I.Ošovskaja.

Išsirinkti skanų desertą be problemų gali net alergiški ar itin atidžiai savo mitybą planuojantys klientai.

„Turime vegetariškų ir veganiškų, be laktozės ir sumažinto cukraus kiekio konditerijos gaminių“, – vardijo savininkė.

Atsižvelgia į alergijas

„Degustacijos“ meniu sudaromas atsižvelgiant į įvairius klientų poreikius, tad patiekalų sau randa ne tik vegetarai, veganai, bet ir alergiški žmonės.

„Man svarbu, kad žmogus ateitų kiekvieną dieną, todėl stengiamės reaguoti į kiekvieno norus“, – paaiškino I.Ošovskaja.

Laktozės netoleruojantys lankytojai neprivalo priminti, kad į sriubą jiems nedėtų grietinės. Pieno produktai nenaudojami ir troškiniuose.

„Jei gaminame maltinukus, padažas ruošiamas atskirai, kad būtų galima užsisakyti be jo. Žmonės tikrai dažnai prašo, kad patiekaluose nebūtų pieno. Jei naudojame, tai tik sviestą, kad būtų skaniau“, – patikino savininkė.

„Degustacijos“ patiekalai gaminami iš natūralių produktų.

„Netgi tortus mėgstu puošti uogomis, gyvomis gėlėmis. Nenaudoju cukraus masės, dažiklių“, – teigė I.Ošovskaja.

Dėl asortimento kavinę dar iki karantino pamėgo šventes organizuojantys klaipėdiečiai. Kadangi ji nedidelė, dažniausiai čia švenčiamos krikštynos, vestuvės.

„Būna, paprašo šampano staliukų, tai vežame prie bažnyčios. Būna, kad pasisamdo į sodybą – tuomet vietoje gaminame ir užkandžius, ir grilio patiekalus“, – pasakojo moteris.

Kavinė gali visiškai pasirūpinti švente – nuo vieno kąsnio užkandžių iki desertų. Savininkė sako, kad klientams taip patogiau – organizuojant vestuves ar bet kokį kitą renginį nebereikia atskirai ieškoti, kas pagamins tortą.

Atgabena nemokamai

Nors karantinas apribojo kavinių darbą, „Degustacijos“ klientams atsivėrė ir naujų galimybių. Maistas į biurą ar kitą vietą karantino metu pristatomas nemokamai.

Paslaugą suteikti leidžia sutaupyti aptarnavimo salėje kaštai.

„Pavalgius kažkam reikia nunešti lėkštę, išplauti, atnešame nemokamai stalo vandens. Nebenaudojamos ir servetėlės. Šių sąnaudų per karantiną neliko, todėl galime nemokamai atvežti. Jei žmogus užsisako kiekvieną dieną, jis ir taip mums leidžia uždirbti“, – paaiškino I.Ošovskaja.

Nemokamai pasiūlyti paslaugą paprasčiau ir todėl, kad kavinė pati veža maistą. Kurjerių paslaugomis besinaudojančios kavinės turi dalytis pajamomis su maisto vežėjais.

„Degustacijos“ įkūrėja sako, kad reguliariai vežant didesnį kiekį maisto, pavyzdžiui, įmonėms, taip pat pasiūloma geresnė kaina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klientas

Klientas portretas
Nezinau, kas cia raso apie jeigu daug pasirinkimo - tai blogai. Mums tik geriau. Mums jie veza maista kasdien ir mums tik geriau, kad galime pasirinkti. Jokiu problemu su kokybe, esame patenkinti kluentai ir toliau imsime. Prisigalvoja cia kazkas veju apie nieka

Stebykla

Stebykla portretas
Anonimas angažuoras ant vanu

Giedre

Giedre portretas
O tai šios ponios vyras jau pašalintas iš ūkio darbų, liko tik tėtis :)))? Anksteniame interviu ši direktorė porino, kas jos šeimoje ką dirba . Feminizmas valdo stipriai :))
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių