Plungės teismą nutarta prijungti prie Klaipėdos apylinkės teismo

Seimas antradienį pritarė Plungės apylinkės teismo reorganizavimui prijungimo būdu, šio teismo teises ir pareigas perduodant Klaipėdos apylinkės teismui.

Anksčiau planuota, kad Plungės apylinkės teismo rūmai bus išdalyti Klaipėdos ir Telšių apylinkių teismams.

„Pastatas Plungėje lieka, teisėjai lieka, bet kodėl dalis Seimo narių, kalbančių apie regionų politiką, nenori sustiprinti Telšių apylinkės teismo, nes šiame teisme trūksta teisėjų, kad galėtume specializuoti, ir šitas žingsnis leistų sustiprinti Telšių apylinkės teismą“, – prieš balsavimą kalbėjo teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Tačiau parlamentarai pritarė liberalo Jono Varkalio ir kitų siūlymui išbraukti Telšių apylinkės teismą.

„Jeigu naikinamas Plungės apylinkės teismas, lieka teismo rūmai. Būtų siūlymas teismo rūmus prijungti prie Klaipėdos apylinkės teismo, prijungti nedalomai“, – kalbėjo parlamentaras.

Seimo sprendimą kritikavo premjerė Ingrida Šimonytė.

„Kadangi esu tarp projekto teikėjų, manau, kad turiu teisę ir pasisakyti, ir išreikšti nuostabą, kaip šioje salėje tiek daug liejant ašarų dėl regioninės politikos, dėl to, kad viskas iškeliauja į didžiuosius miestus, kažkaip visiškai ramiai tie patys žmonės ima ir pabalsuoja, kad Plungės tesimo reorganizavimas įvyktų jį iškeliant į didįjį miestą, o ne taip, kaip siūlyta iš pradžių padalijant kompetencijas tarp dviejų teismų. Stiprinant ir Klaipėdos teismą, ir Telšių teismą“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Pagal priimtas pataisas, visos Plungės apylinkės teismo teisės ir pareigos Klaipėdos apylinkės teismui pereis 2025-ųjų sausio 1 dieną.

„Yra gautas raštas iš Plungės apylinkės teismo pirmininkės, kuriame aiškiai, argumentuotai išdėstyta, kad yra nepasirengta liepos 1 dieną įvykdyti reorganizaciją nepažeidžiant tam tikrų normų yra neįmanoma“, – sakė demokratas Algirdas Stončaitis.

Plungės apylinkės teismo prijungimas yra dalis teismų pertvarkos, kuriai parlamentarai pritarė praėjusiais metais.

Pasak teisingumo ministrės, tuomet pagrindiniai kriterijai buvo efektyvesnis ir greitesnis teisingumas, teisėjų specializacija.

Pritarus Plungės apylinkės teismo rūmų reorganizavimui, teismų reforma bus baigta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių