Prie uostamiesčio skulptūrų – su šepečiais

Taravos Anikė, Vydūnas, Neringa ir daug kitų paminklų bei skulptūrų Klaipėdoje šiltuoju metų laiku sulaukia jas švarinančių darbuotojų dėmesio. Pasirodo, uostamiesčio skulptūros, lyginant su kitų miestų paminklais, paukščių dergiamos mažiau.

Dirba vilniečių įmonė

Apmaudu, kai turistai fotografuoja ne įdomiausius miesto objektus, o paukščių neatpažįstamai pakeistą literatūros klasiko ar valstybės herojaus veidą.

Kad taip neatsitiktų, šiemet uostamiesčio pasididžiavimu laikomų skulptūrų ir paminklų švara rūpinasi vilniečių įmonės „Dezinfekcijos paslaugos“ darbuotojai.

Šios įmonės projektų vadovas Petras Lastauskas pasakojo, kad kada ir ką valyti sužino iš Klaipėdos savivaldybės siunčiamų užsakymų. Jis atviravo, kad kol kas darbo – mažiau nei tikėtasi.

Skulptūros paprastai plaunamos kartą ar du šiltuoju metų laiku.

Kadangi šiemet vilniečių įmonė tvarkos Klaipėdoje žiūri pirmus metus, ypač dergiamų skulptūrų išskirti kol kas negali.

Kai prireikia nuvalyti sienas ir paminklus, važiuoti į uostamiestį vilniečiams nereikia. Čia jie turi pagal sutartį dirbančius vietos žmones.

Brangių dažų neįperka

Jokia naujiena, kad daugiau aprašinėtų objektų yra Danės skvere, be to, ten ir paukščiai labiau dergia, mat ten pat augančiuose medžiuose suka lizdus.

Įmonės darbuotojai valo ne tik paukščių paliktus pėdsakus, bet ir dulkes, aprašinėjimus ir kitokias keverzones. Todėl P. Lastausko pavaldiniams kur kas aktualesnis grafitininkų ir parašus ant pastatų bei kitų paviršių paliekančių nebrendylų veiklos naikinimas.

Paprastai žymiklių ir rašiklių pėdsakai nuvalomi lengvai, o su purškiamais dažais būna įvairiai. Pigesnieji nuvalomi nesunkiai, tačiau kartais grafitininkai įsigyja brangesnių dažų, tada valytojams vargo būna daugiau.

Uostamiesčio vandalai kol kas naudoja pigiausius, lengviausiai nuvalomus dažus. Tiesa, kai kurių terlionių nepasiseka nuvalyti dėl paviršių ypatumų, todėl tenka pranešti savivaldybės darbuotojams, kad tas vietas reikėtų uždažyti.

P. Lastauskas pasakojo bendravęs su gatvės meno kūrėjais ir įsitikinęs, kad jie nė neįsivaizduoja, kaip sunku nuvalyti jų nelegalius piešinius. Net specialios tam gaminamos chemijos priemonės ne visada yra veiksmingos.

Paminklai ir skulptūros nuo vandalų kol kas beveik nenukenčia, galbūt todėl, kad į šiuos objektus nukreiptos vaizdo stebėjimo kameros. Tiesa, senamiesčio drakoną kartą jau vis dėlto teko prausti.

Korozija – negailestinga

Paukščiai ant uostamiesčio skulptūrų tupia taip pat, kaip ir kituose miestuose, bet neapdergia jų taip greitai, kad vos nuvalius jau kitą dieną tektų vėl prie jų grįžti. Vilniaus balandžiai, pasirodo, sostinės skulptūras paženklina kur kas dažniau.

Skulptūros ir paminklai dažniausiai plaunami tiesiog vandeniu, kur reikia, naudojama stipresnė srovė, kitur nupilama ir trinama šepečiais, metalinius monumentus pasaugant labiau.

Įmonės projektų vadybininkas pastebėjo, kad Klaipėdoje nuo sūraus vėjo ir didesnės drėgmės būtent metalinės skulptūros labiau paveikiamos korozijos. Todėl net ir nuvalyti metaliniai paminklai atrodo lyg „apsiverkę“.

Savivaldybės darbuotojai lyg ir buvo išsakę pageidavimą, kad skulptūros būtų taip valomos. Tačiau valymo specialistai, pasikonsultavę su priemonių gamintojais, konstatavo – pašalinti šiuos nuvarvėjimus įmanoma, bet jau po savaitės jie atsiras vėl.

Esą tai buvo įrodyta ir realiai pabandžius nublizginti nedideles žalvarines skulptūras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Snaigė

Snaigė portretas
Atrodo kad tik Klaipėdoje paukščiai kakoja ant visokių meno kurinių , europoje dar baisiau ir nieko , tik męs pergyvenam dėl tokių nesamonių
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių