Rudenėjanti Palanga atveria sveikatinimosi lobynus

  • Teksto dydis:

Naujas kalendoriaus lapas neišvengiamai keičia ir Palangos gyvenimo ritmą. Visą vasarą žmonių gausa šurmuliavęs miestas po truputį rimsta, sykiu atsiskleisdamas žavingomis aksominio sezono spalvomis. Jaukus melancholiškas metas – tai dar viena nuostabi galimybė iš naujo atrasti kurortą ir pasidžiaugti jo neišsenkančiu svetingumu.

Poilsis pagal poreikius

Beribio horizonto Baltijos jūra, kojas kutenantis pajūrio smėlis, gaivaus pušų aromato prisodrintas oras, išpuoselėti parkai ir viešosios miesto erdvės – gero laiko scenarijui Palangoje nebūtinas specialus planas.

Tačiau į didžiausią šalies kurortą atvykstantys svečiai gali būti tikri, jog čia bet kokiu metų laiku ir nepaisant jokių oro sąlygų jų laukia gausybė veiklų ir pramogų. Žinoma, įsibėgėjantis ruduo palepins dar ne viena šilta ir saulėta diena, tad leisti laiką po atviru dangumi bus smagu tiek aktyvaus, tiek pasyvaus poilsio gerbėjams.

Palangoje bei aplink ją besidriekiantys dviračių takai vilioja smagiai prasilėkti minant pedalus, patogias trasas taip pat pamėgo bėgikai, šiaurietiško ėjimo ar riedučių entuziastai. Pasitikti dieną žvaliai kviečia ir populiarusis sveikatingumo takas „Labrytys“.

O subjurus dangui laikas neprailgs Palangos meno galerijose bei muziejuose, kuriuose laukia ne tik nuolat atnaujinamos ekspozicijos, bet ir visai šeimai skirtos edukacijos. Be abejo, ypač smagu bus pasinerti į kurorte siūlomų SPA procedūrų jūrą arba užsukti į Palangos baseiną – tiek palangiškių, tiek miesto svečių pamėgtoje erdvėje neteks nuobodžiauti net pačiam mažiausiam lankytojui.

Partnerio nuotr.

Viskas vienoje vietoje

Kaip pripažino Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Laura Taučiūtė, vėsiuoju sezonu kurorte malonu mėgautis neskubriu poilsiu, išbandyti įvairias procedūras be eilių, juolab kad ir teikiamų paslaugų kainodara tuo metu patrauklesnė nei vasarą.

Įsibėgėjant rudeniui apgyvendinimo kainos mieste sumažėja, jos prasideda nuo 48 eurų dviem asmenims dviviečiame kambaryje. „Tad ir kur kas daugiau Palangos svečių mielai renkasi ilgesnės trukmės poilsį“, – pastebėjimais dalijosi pašnekovė.

Kad Palanga atvykstantiesiems būtų patraukli ir pasibaigus aktyviajam turistiniam sezonui, viešbučiai daug investuoja ne vien į poilsio erdves, bet ir paketus, skirtus tiems, kurie pageidauja poilsį derinti su darbu.

„Šis poreikis išpopuliarėjo per pandemiją ir tendencingai auga. Todėl pastaraisiais metais viešbučiai nuolat investuoja į SPA centrus, įvairias programas, siūlydami paketus, įtraukiančius ne tik tas erdves, kuriose svečiai gali patogiai dirbti, bet ir kokybiško poilsio galimybes. Nes kuo labiau žmogus atsipalaidavęs, tuo jis produktyvesnis. O Palanga unikali tuo, kad čia viskas – vienoje vietoje. Pasidarbavęs gali vos po kelių minučių atsidurti prie jūros, pasiklausyti jos ošimo, pabūti gryname ore ar pabėgioti, pasivažinėti dviračiu. Tai yra labai greitai atitrūkti nuo darbinės veiklos, kažkur specialiai nesiruošdamas, nekeliaudamas“, – sakė pašnekovė.

Partnerio nuotr.

To dar kurorte nebuvo

Šiemetis ruduo Palangoje – turtingas ir įvairių renginių, o kai kurie jų mieste vyks pirmą kartą. Vienas tokių – rugsėjo 20–22 dienomis numatytas pasaulio sveikatingumo savaitgalis „World Wellness Weekend“, kurį organizuoja Palangos viešbučių ir restoranų asociacija.

Aštuntus metus skaičiuojantis tarptautinis renginys įspūdingas mastais – jo geografija šiemet aprėps bemaž 8 tūkst. vietų daugiau nei 150 šalių. „World Wellness Weekend“ siekia atkreipti dėmesį į tokias nūdienos tendencijas, kaip fizinio aktyvumo stoka, nutukimas, nemiga, vienatvė, depresija, bei sutelkti bendruomenes sprendžiant opiausias šiuolaikinio žmogaus fizinės ir psichinės sveikatos problemas.

Tad prie sveikatingumo savaitgalio Palangoje programos prisijungė ir tos kurorto įstaigos, kurių veikla tiesiogiai susijusi su šia tematika.

L. Taučiūtės pastebėjimu, tokio pobūdžio renginys nuo seno sveikatinimo paslaugas puoselėjančiam šalies kurortui – svarbi ir prasminga iniciatyva. Tikimasi, kad „World Wellness Weekend“ taps tradiciniu, SPA sezono atidarymą Palangoje ženklinančiu įvykiu.

Partnerio nuotr.

Unikalus festivalis senjorams

Visą sveikatingumo savaitgalį kurorto viešbučiai ir SPA kvies ne tik į įdomias paskaitas, kuriose bus galima pasisemti vertingų žinių apie sveiką mitybą ir apskritai gyvenseną, bet ir siūlys sveikų gėrimų bei užkandžių degustacijas. Taip pat – sudalyvauti mankštose, įvairiose pirčių programose, išbandyti skirtingas masažo technikas ar pasimėgauti specialiomis veido bei kūno procedūromis.

O kiek vėliau, rugsėjo 29–spalio 3 dienomis, kurorte nuskambės dar vienas išskirtinis sveikatinimo renginys – spalio 1-ąją minimos Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga čia šurmuliuos „Senjorų savaitė“.

Kaip skelbia organizatoriai, tai bus didžiausias muzikos, edukacijos ir sporto festivalis Lietuvoje, skirtas vyresnio amžiaus žmonėms. Į jo programą įtraukti populiariosios muzikos koncertai, susitikimai ir diskusijos, ekskursijos, mankštos, pėsčiųjų žygiai, protų kovos, kino filmai ir kita. Dauguma šių veiklų senjorams – nemokamos. Savo ruožtu Palangos viešbučiai festivalio dienomis senjorams taikys išskirtinę kainą, o kavinės ir restoranai rengia specialius dienos pietų pasiūlymus.

Palangos visuomenės sveikatos biuras rudenį taip pat ragina skirti laiko savo fizinei ir psichikos sveikatai. Rugsėjį kurorte bus minima Judumo savaitė, kurios metu įstaigos specialistai kviečia išbandyti save, leidžiantis dviračiais į 27 km žygį Palanga–Šventoji.

Išsilies šokio banga

O jau rugsėjo 13–15 dienomis visas kurortas suksis šokio ritmu – į miestą sugrįžta tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“.

Partnerio nuotr.

„Šokėjai iš Lietuvos, Estijos, Lenkijos ir Latvijos liaudišku šokiu ir tautiniu rūbu nuspalvins visą Palangą. Šeštadienio vidudienį šventine eisena jie žiūrovus pakvies ant Palangos tilto. Bendru šokiu atidarę festivalį, dalyviai išsiskirstys po įvairias Palangos vietas, kur ne tik rodys savo meistriškumą, bet ir kvies visus šokti kartu“, – pasakojo Palangos kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkė Ringailė Juozapavičiūtė.

Šeštadienio programą vainikuos Deivio Norvilo koncertas, o sekmadienio rytą festivalio dalyviai kartu su palangiškiais ir miesto svečiais pusryčiaus ant jūros kranto prie Gelbėjimo stoties ir, žinoma, šventiniai pusryčiai neapsieis be šokių, dainų, o galbūt – ir maudynių. 

Visas tris festivalio dienas Vytauto gatvėje tradiciškai šurmuliuos kermošius – tai paskutinė šiais metais Palangos miesto mugė, tad nemaža dalis pirkėjų joje pasirūpina ir dovanėlėmis, kurias deda po kalėdine eglute.

Nuo spektaklių iki koncertų

Kaip sako R. Juozapavičiūtė, festivalis „Palangos miestely“ – tarsi neoficialus aktyvaus ir triukšmingojo sezono uždarymo renginys. „Tačiau įvairiais kultūriniais renginiais kurortas banguos visą rudenį“, – žadėjo Palangos kultūros centro atstovė.

Štai rugsėjo pabaigoje bendruomenišką Baltų vienybės dieną švęs Šventoji. Mažuosius teatro mylėtojus į spektaklius kvies jau 7-asis menų festivalis „Kurhauzo nykštukas“. Spalį kultūros darbuotojai ir kultūrinių renginių lankytojai savo patirtimi dalysis forume „Kultūros jūra“.

O vakarams ilgėjant, kurhauzo koncertų salėje vėl bus laukiami muzikos gurmanai. Renginių ciklas „Muzikos vakarai kurhauze“ tęs dedikaciją grafams Tiškevičiams, prieš 200 metų įsigijusiems Palangos valdą ir pradėjusiems čia kurti kurortą.

„Tad šie koncertai klausytojams taps per skirtingas meno epochas lydinčia nuostabia muzikine stilių, žanrų, manierų, nuotaikų ir potyrių kelione“, – apibendrino R. Juozapavičiūtė.

Daugiau informacijos apie kurorte vyksiančius renginius – www.palangoskultura.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių