Seimo šturmo parengtis: kurie politikos vilkai ir naujokai bandys pelnyti rinkėjų prielankumą?

Likus mažiau nei trims mėnesiams iki Seimo rinkimų, aiškėja, kurie politikos vilkai ir naujokai bandys pelnyti rinkėjų prielankumą. Didžiosios dalies vienmandatininkų, ketinančių stoti į kovą Danės, Baltijos, Marių ir Pajūrio rinkimų apygardose Klaipėdoje, pavardės jau žinomos, dalis partijų vis slapukauja, o dalies pretendentų tiesiog dar nėra.

Pokyčiai politikos žemėlapyje

Seimo rinkimuose, kurie vyks spalio 13-ąją, ketina dalyvauti 17 politinių partijų.

Per 2020 m. rinkimus į parlamentą norą siekti mandatų buvo pareiškusios 22 partijos, tačiau ne visoms pavyko priartėti net prie rinkimų starto.

Pavyzdžiui, Lietuvos tautininkų ir respublikonų sąjunga, partija „Jaunoji Lietuva“ bei „Kovotojų už Lietuvą sąjunga“ dar 2020 m. rugsėjį prarado rinkimų dalyvio statusą.

Klaipėdoje kažkada registruota politinė partija Rusų aljansas taip pat prarado dalyvio statusą dar iki rinkimų, o dabar ir apskritai likviduojama.

Todėl faktiškai rinkimuose į Seimą 2020 m. dalyvavo 18 partijų, šiemet dalyvaus viena mažiau.

2020 m. į parlamentą patekti mėgino politinė partija „Drąsos kelias“, kuri šiais metais tokių ambicijų atsisakė.

Kol kas politinės kampanijos dalyvių sąraše nematyti ir partijos „Kartų solidarumo sąjunga-santalka Lietuvai“, taip pat partijos „Lietuvos sąrašas“.

Prieš ketverius metus rinkimuose dalyvavo Centro partija-Tautininkai, kurie šiemet rinkimuose dalyvauja pasivadinę Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai).

Ir praėjusį sykį mėgino, ir šiemet savo sėkmę rinkimuose bandys Darbo partija.

Rinkimuose Seimo mandatų, kaip ir per pastaruosius rinkimus, sieks Krikščionių sąjunga, Laisvės partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, Liberalų sąjūdis, Regionų partija (buvusi Socialdemokratų darbo partija), Socialdemokratų partija, Lietuvos žaliųjų ir valstiečių sąjunga, Lietuvos žaliųjų partija, Nacionalinis susivienijimas, Lietuvos liaudies partija, „Laisvė ir teisingumas“, partija „Lietuva – visų“, taip pat Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Šįkart rinkimuose į parlamentą pirmąkart dalyvaus Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, politinė partija „Kartu su Vyčiu“, Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija (pirmininkas Mindaugas Puidokas) bei politinė partija „Nemuno aušra“ (lyderis Remigijus Žemaitaitis).

Pretendentus teks atsijoti

Klaipėdoje yra keturios vienmandatės rinkimų apygardos – Danės, Marių, Pajūrio ir Baltijos.

2020 m. jose grūmėsi nuo 10-ies (Danės apygarda) iki 13-os (Marių apygarda) partijų kandidatai.

Prieš ketverius metus šiose apygardose parlamentarų mandatus iškovojo du konservatoriai – Arvydas Pocius ir Audrius Petrošius, „valstiečių“ atstovė Ligita Girskienė bei liberalas Simonas Gentvilas.

Anot Seimo narės L. Girskienės, dėl būsimų „valstiečių“ kandidatų galutinai bus apsispręsta šią savaitę per partijos tarybos posėdį, nes „valstiečių“ pretendentų šįkart daugiau nei yra vienmandačių apygardų Klaipėdoje.

„Tarp pretendentų esu aš, mano kolega, dabartinis Seimo narys Dainius Kepenis, Klaipėdos tarybos narys Algimantas Šniepis, taip pat jūrininkas Romas Karmazinas, sportininkas Žydrūnas Savickas, Dobilas Petkus. Yra šeši kandidatai, bus renkamasi iš jų, kažkas atkris“, – teigė L. Girskienė.

Dėl personalijų apsispręsta

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus pirmininkas Artūras Truš patvirtino, kad vienmandatėje Baltijos apygardoje uostamiestyje kandidatuos jis pats, Pajūrio apygardoje – dabartinis aplinkos ministras ir Seimo narys S. Gentvilas, Danės apygardoje – miesto tarybos narė Lina Skrupskelienė, Marių apygardoje – Edmundas Kvederis.

Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams ir per šiuos rinkimus vienmandatėse Klaipėdos apygardose atstovaus dabartiniai parlamentarai A. Pocius ir A. Petrošius, taip pat Kęstutis Navickas, kuris ir per pastaruosius rinkimus siekė būti išrinktas Klaipėdoje, bet pralaimėjo.

Ketvirtasis kandidatas – konservatorius, dabartinis Seimo narys Arūnas Valinskas jaunesnysis.

„Nemuno aušros“ lyderis R. Žemaitaitis teigė, kad vienmandatininkų sąrašų partijos valdyba dar nepatvirtino, bet personalijos jau žinomos.

„Vienmandatėse Klaipėdoje kandidatuos „Nemuno aušros“ partijos nariai Lina Šukytė-Korsakė (Klaipėdos vicemerė – A. D.), Daiva Petkevičienė, Vidas Karolis ir Aleksejus Diukinas“, – vardijo R. Žemaitaitis.

Siekis: rinkimuose į Seimą savo sėkmę ir šįkart bandys pakartoti nemažai esamų ir buvusių parlamentarų. Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Ne visos pavardės aiškios

Socialdemokratų atstovas Klaipėdoje Kęstutis Kvaraciejus, pristatydamas savo partijos kandidatus vienmandatėse apygardose, apgailestavo dėl Romaldo Sakalausko perėjimo į Sauliaus Skvernelio politinę stovyklą.

„Labai gaila, stiprus kandidatas buvo, turėjome ambicijų laimėti, bet, deja, nesugebėjome jo įtikinti socialdemokratinių vertybių pranašumu prieš kitus. Vienmandatėse kandidatuosime aš, buvęs ilgametis Klaipėdos meras, dabar tarybos narys Vytautas Grubliauskas, Jurgita Platakytė. Dabar, kai neliko R. Sakalausko, ieškosime, spręsime, kaip užpildyti tą nišą ketvirtoje apygardoje. Partija didelė, spręsime, kas jį pakeis, bet vienmandatė tikrai neliks be kandidato“, – pabrėžė K. Kvaraciejus.

Per praėjusius rinkimus Seimo mandato Klaipėdoje siekusi Laisvės partijos atstovė Birutė Andruškaitė patvirtino, kad vėl kandidatuos Pajūrio vienmandatėje apygardoje, jos partijos kolega Modestas Skersys kandidatuos Danės apygardoje, o Aivaras Dailidė – Marių vienmandatėje apygardoje.

Mes – slapukai, konspiratoriai.

„Baltijos vienmandatei apygardai kol kas kandidato dar neturime“, – neslėpė B. Andruškaitė.

Seimo rinkimuose debiutuosianti Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ irgi jau žino dalį savo vienmandatininkų Klaipėdoje – tai miesto tarybos narys R. Sakalauskas, kuris neseniai buvo socialdemokratų gretose, bet netikėtai pakeitė kryptį ir tapo S. Skvernelio vadovaujamos partijos atstovu.

Kitose kol kas irgi neįvardintose apygardose kandidatuos Gintaras Martinkėnas bei buvusi ilgametė Seimo narė, anksčiau socialdemokratė, paskui Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (Regionų partijos), dabar „Vardan Lietuvos“ atstovė Irena Šiaulienė, dėl dar vieno šios partijos pretendento kol kas neaišku.

Neapsisprendė ar slapukauja?

Lietuvos žaliųjų partijos atstovė Ieva Budraitė dienraščiui teigė, kad Klaipėdoje patvirtintų vienmandatininkų kandidatų dar nėra.

„Deja, kai kuriais klausimais mūsų nuomonės su kolegomis išsiskyrė, ir nors turėjome priimti sprendimą dėl kandidatų, bet nepriėmėme. Todėl negaliu atsakyti, ar Žaliųjų partija iš viso Klaipėdoje kels kandidatus ir ką tokius“, – teigė I. Budraitė.

Krikščionių sąjungos įkūrėjas Rimantas Jonas Dagys dienraščiui teigė, kad dar nepatvirtintas nė vienas kandidatas Klaipėdos vienmandatėse apygardose.

„Dar vyksta koalicijos sudarymas, todėl apie kandidatus dar anksti kalbėti, kol nėra galimų partnerių. Bet manau, kad mes susitarsime“, – teigė R. J. Dagys.

Per pastaruosius rinkimus Krikščionių sąjunga delegavo tris savo kandidatus į vienmandates apygardas – Evaldą Jurkevičių, Algimantą Kirkutį ir Olią Stulgaitienę.

„Labai abejoju, ar kandidatuosiu dar kartą. Prieš dvejus ar trejus metus paprašiau, kad mane išbrauktų iš Krikščionių sąjungos narių sąrašų“, – teigė E. Jurkevičius.

Prie Darbo partijos vairo vėl stojęs Viktoras Uspakichas, paklaustas apie kandidatus Klaipėdos vienmandatėse apygardose, buvo lakoniškas: „Nieko negaliu pasakyti, deja, sąrašo dar neturime.“

Ne ką daugiau pavyko sužinoti ir iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderio Valdemaro Tomaševskio: „Klaipėdoje visose apygardose turėsime savo kandidatus, mes apsisprendėme, kas kandidatuos, bet skelbsime tik po liepos 30 d.“

Tautos ir teisingumo sąjungos (centristai, tautininkai) atstovas Naglis Puteikis irgi per daug neatviravo, taip pat tikino, kad kandidatus paskelbs vėliau: „Taip, mes – slapukai, konspiratoriai.“

Lietuvos regionų partijos atstovas Vytautas Kamblevičius irgi negalėjo įvardinti vienmandatininkų Klaipėdos rinkimų apygardose.

Naglis Puteikis. L. Balandžio / BNS nuotr.

Džiaugiasi geru oru

O dar vienos politinės jėgos Nacionalinio susivienijimo pirmininko pavaduotojas Vytautas Sinica teigė, kad kandidatų sąrašo dar neturi.

„Bet žinau, kad kažkas bus Klaipėdoje iš vienmandatininkų, jei kas nors nepasikeis. Manau, kad visose keturiose apygardose kandidatų tikrai neturėsime. Sąrašus skelbsime paskutinėmis liepos dienomis“, – pridūrė V. Sinica.

Rinkimuose debiutuosiančios dar vienos naujos politinės jėgos „Kartu su Vyčiu“ atstovas Vaclovas Žutautas, paklaustas apie jo partijos kandidatus vienmandatėse apygardose Klaipėdoje, teigė, kad tai paaiškės šią savaitę.

„Kadangi pas mus pasikeitė partijoje situacija, teks galvoti. Bet panašu, kad Klaipėdoje kandidatų neturėsime“, – teigė V. Žutautas.

Galimas dalykas, kad ir Lietuvos liaudies partijos atstovų Klaipėdos apygardose per šiuos Seimo rinkimus veikiausiai nebus.

Nors šios partijos atstovas Tauras Jakelaitis teigė, kad kandidatų sąrašų dar nepatvirtino ir konkrečių pavardžių nežino, bet „partija turi planų visur“.

Per praėjusius Seimo rinkimus Klaipėdoje vienmandatėje apygardoje kandidatavo vienintelis partijos „Lietuva – visų“ pretendentas Mindaugas Žilys.

„Kokie politiniai planai? Jokių. Džiaugiuosi atostogomis, vasara, geru oru ir apie jokius kandidatavimus negalvoju“, – dienraščiui patvirtino M. Žilys.

Partijos „Lietuva – visų“ atstovas dienraščiui teigė, kad kol kas dėl Klaipėdos vienmandatininkų dar nieko nenumatyta.

Per pastaruosius Seimo rinkimus ne visos partijos delegavo savo kandidatus Klaipėdos apygardose, panašu, kad taip bus ir šį kartą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodėl

Kodėl portretas
ir kaip posttarybinė lituva virto amerikonišku kretinu? Kam,kas ir kaip pareikš padėka? Ar vel vyks tarpusavo ir kitataucių žūdynes....tsakant lituviu antagonistiniu klasiu bekompromisė kova ....?visų su visais...Ka mano apie savo kūrynija senieji žvalgybu šulai...liandzburg ir fermeris gyvenimo saulelydy???

Anonimas

Anonimas portretas
Visi prie lovio kas kurį nustums.šlykštu daug partyjų bet naudos nuljs
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių