Sunkmetis verčia nebešvęsti

Nors dar pernai šalies įmonės kalėdiniams vakarėliams negailėjo nei pinigų, nei pastangų, šiemet daugelis linksmybėms nutarė skirti gerokai mažiau lėšų arba visai jų neorganizuoti.

Nori linksmintis pigiai

Lėtėjanti ekonomika šalies bendroves privertė taupyti ne tik darbo priemonių ar darbuotojų atlyginimų sąskaita, bet ir peržiūrint bendriems renginiams skirtus biudžetus.

Nors anksčiau daugelis įstaigų Kalėdų šventes pradėdavo organizuoti prieš pusmetį, šiemet daugelis jų to daryti nepradėjo dar ir šiandien.

Renginių organizatoriai skundžiasi sulaukiantys kone perpus mažiau užsakymų.
"Anksčiau lapkritį jau beveik visi kalėdiniai vakarėliai būdavo suplanuoti, todėl pavėlavusiems rezervuotis tiek vietas, tiek renginių organizatorius, tokiu laiku jau tekdavo pasitenkinti likučiais. Šiemet visiškai kitaip – įmonės kol kas tik domisi, tačiau iš tikrųjų renginių dar neužsisako", – tikino renginių bendrovės "Karamelinis vakaras" direktorė Daiva Rauktytė.

Pasak jos, jei pernai pačios įmonės renginių organizatorius graibstyte graibstė, šiemet jiems patiems tenka ieškoti klientų. Nors, D.Rauktytės teigimu, įmonių, besidominčių galimybe darbuotojams rengti šventinius vakarus, yra nemažai, vis dėlto konkrečių sprendimų jos priimti dar nesiryžta. Dažniausiai laukiama įvairių pasiūlymų ir kai jų jau būna 10–15, tuomet renkamasi priimtiniausią.

"Pernai dauguma įmonių reiškė įvairius pageidavimus, kiekviena norėjo kuo išskirtinesnio ir originalesnio renginio, o šiemet nebesvarbu – ką bepasiūlysi, ieškoma kuo ekonomiškesnio varianto", – pastebėjo renginių organizatorė.

Šventė – už kelis tūkstančius

Direktorė pastebėjo, kad šiemet labai daug įvairių šalies bendrovių, neišskiriant nė didžiausių, kalėdinių renginių apskritai nebeorganizuos.

"Kai kurie mūsų klientai, su kuriais dirbame tikrai ne vienus metus, pranešė, kad šventinių vakarų įmonės darbuotojams nerengs. Keisčiausia, kad tai tokie užsakovai, kurie anksčiau šventėms skirdavo itin daug pinigų. Dažniausiai – užsienio kapitalo įmonės", – kalbėjo D.Rauktytė.

Kitos bendrovės, anot D.Rauktytės, šiųmečiams renginiams nutarė skirti perpus mažesnius biudžetus nei pernai, todėl joms dažniausiai ką nors išskirtinio sunku pasiūlyti.

Pasak vadovės, pernai įmonės kalėdiniams vakarėliams vidutiniškai skirdavo apie 30 tūkst. litų, o šiemet vyraujantis vidurkis – 10–12 tūkst. Pasitaiko ir tokių, kurios vakarėlį norėtų surengti ir už 8 tūkst. litų.

Pasiūlo tik vakarienę

Tačiau jei bendrovė kalėdiniam renginiui nutartų skirti ir tokią sumą, kaip pernai, šiemet jų šventė taptų kur kas kuklesnė – gerokai išaugo išlaidos.

"Pernai pokalbis apie renginį dažniausiai prasidėdavo nuo pageidavimų. Šiemet kalba prasideda nuo pinigų. Kai sužinome biudžetus, dažnai nebeturime ką pasiūlyti. Juk per metus viskas labai pabrango, ir mūsų kaštai išaugo apie 20 proc.", – pabrėžė D.Rauktytė.

D.Rauktytė patikino, kad jei įmonėje yra 50–60 darbuotojų, o renginiui skirta apie 10 tūkst litų, tuomet tegalima pasiūlyti ne itin prabangią vakarienę. Daugelyje restoranų vakarienė vienam asmeniui atsieina apie 100–150 litų.

Pigesnę vakarienę bendrovės gali susiorganizuoti ir pačios, nes nei renginio vedėjo, nei organizatoriaus, nei atlikėjo joms tuomet neprireiktų.

Vietoj linksmybių – premijos

Renginių organizatoriai atkreipė dėmesį ir į tai, kad bendrovės nebenori teminių vakarėlių, nebereikia ir įmantrių dekoracijų.

"Tikrai ekonominė krizė palietė daugelį bendrovių, visos pradėjo itin taupyti, ir tai labai jaučiama. Kontrastas tarp organizuotų renginių pernai ir šiemet išties bus didelis", – teigė "Saldo grupės" direktorė Vilma Maciūnaitė.
Nemažai bendrovių kalėdinių vakarėlių apskritai atsisakė, o sutaupytus pinigus nutarė skirti darbuotojams.

"Mūsų klientai įsitikinę, kad šiais laikais ne visiems rūpi šventės, todėl kalėdinės premijos tikrai bus vertingesnė dovana nei renginys", – paaiškino V.Maciūnaitė.
Kol kas, anot jos, dar neatsisakoma kalėdinių popiečių, skirtų įmonių darbuotojų vaikams. Tačiau tokie renginiai didelių lėšų nereikalauja.

Katastrofiški metai

Kiti renginių organizatoriai tikina tokių katastrofiškų metų neprisimenantys, tačiau vis tiek tikisi, kad įmonės jau netrukus labiau suaktyvės.

"Dabar – itin tuščias metas, iki šiol beveik neturime jokių užsakymų. Iš tiesų labai keista, nes pernai tokiu laiku beveik visi renginiai jau buvo suplanuoti. Viliamės, bendrovės kalėdinių renginių neatsisakys, nes tai galimybė pabūti kartu", – kalbėjo renginių organizavimo įmonės "Viva la fiesta" vadybininkė Aušra Ražanauskienė.
Pasak jos, vis dar tikimasi, kad aktyviau organizuoti metų pabaigos vakarus bus imamasi lapkričio pabaigoje ar gruodžio pradžioje.


Šiame straipsnyje: renginių organizavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Redas Vaitkevičius UAB REDO

Redas Vaitkevičius UAB REDO portretas
Visą šaršalą ir krizę susikursime patys, kuo daugiau bus straipsnių apie krizę tuo daugiau visi dejuosime ir taupysime. Mūsų įmonė šiemet daugiau skirs pinigų kalėdiniam vakarui, daugiau priėmėme darbuotojų, daugiau uždirbome, užsakymų sulaukiame tikrai daugiau nei pernai ir į krizę nepanašu. Daugiau džiaukimės, mažiau dejuokime. Gerų ateinančių švenčių visoms įmonėms ir visiems darbuotojams.

Kontrabasas

Kontrabasas portretas
Linkiu UAB Redo sulaukti ir 2010 kaledu:))

amas

amas portretas
pilnai su jumis sutinku,tai informavimo priemoniu sukurta informacijos BOMBA. visi tik ziuri kaip i kojine susikisti atliekama skatika. o is to niekam nebus naudos!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių