Toli nuo namų brandos atestatus gavę ukrainiečiai sunkiai tramdė ašaras

Tarptautinės Ukrainos mokyklos abiturientams įteikti brandos atestatai. Žengdami į savarankišką gyvenimo kelią toli nuo tėvynės, o kai kurie – ir nuo savo artimųjų, jaunuoliai ceremonijoje sunkiai tramdė ašaras. Dalis jų apsisprendė grįžti ir toliau mokytis karo draskomoje Ukrainoje, dalis liks studijuoti Lietuvoje.

Jaunieji karo pabėgėliai, šiemet baigę vidurinę mokyklą Klaipėdoje, tikrai negalvojo, kad jų mokyklinės išleistuvės vyks taip toli nuo gimtųjų namų, tad natūralu, jog šventėje netrūko ašarų, prisiminus, kad ne visų abiturientų artimieji gali dalyvauti šioje svarbioje savo vaikų šventėje.

Klaipėdoje veikiančią Tarptautinę Ukrainos mokyklą pagal ukrainietiškas mokymo programas pabaigė 23 abiturientai.

Atestatai jiems buvo atgabenti iš Kijevo, nes vaikai mokėsi pagal ukrainietišką mokymo programą, patvirtintą Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.

Gavę šiuos atestatus, jaunuoliai gali grįžti studijuoti į Ukrainą ar užsienyje (Lenkijoje, Prancūzijoje, Lietuvoje).

Naujoji ukrainiečių mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui, buvusi uostamiesčio savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė, šias pareigas mokykloje einanti nuo birželio 1 d., teigė, kad 10 abiturientų dokumentus pateikė Ukrainos universitetams ir ketina mokytis ten, o likusieji – Lietuvoje.

„Vienas abiturientas ketina mokytis Vytauto Didžiojo universitete Kaune, o kiti – Klaipėdoje: kas Jūreivystės mokykloje, kas LCC, kas ketina mokytis kirpėjo ar kitokių amatų“, – vardijo A. Dirgėlienė.

Mokykloje mokėsi per 500 vaikų, nuo rugsėjo jų bus šimtu daugiau.

Vis dar vyksta priėmimas ir kasdien registruojami nauji mokiniai.

„Šiandien iš Klaipėdos mokyklų pas mus pereina mokytis 42 vaikai, dar 22 atvyksta iš rajonų – Marijampolės, Alytaus, Tauragės, taip pat aplinkinių miestų – Palangos, Kretingos, Gargždų, Šilutės ir Telšių. Ukrainiečių šeimos persikelia gyventi į Klaipėdą ir leis vaikus į Tarptautinę Ukrainos mokyklą“, – kalbėjo A. Dirgėlienė.

Ši mokykla veikia dvejose patalpose – Alyvų ir Minijos gatvėse, čia dirba 52 mokytojai. Mokykla dar ieško dviejų lietuvių kalbos mokytojų, chemijos ir informatikos specialistų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių