Tragedijos metinės: mes šokame gyvenimą

„325 sekundės tylos. Mes šokame gyvenimą“ – menine teroro aukų atminimo akcija Klaipėdoje pagerbti lygiai prieš metus spalio 6–7 dienomis nužudyti Pietų Izraelyje vykusio „Super Nova“ muzikos festivalio dalyviai. Jaunųjų klaipėdiečių šokiai tyloje simboliškai priminė pernykštę teroro tragediją.

„Nesileiskime įbauginami“

Lygiai prieš metus Negevo dykumoje, Pietų Izraelyje, jaunimas susirinko linksmintis į muzikos festivalį „Super Nova“, kuris sutapo su žydų Sukoto švente.

Festivalyje dalyvavo per 4,5 tūkst. žmonių, jaunimas susirinko iš 36 šalių.

Festivalio šūkis buvo: „Draugai, meilė ir begalinė laisvė.“

Jame grojo atlikėjai, gerai žinomi trance muzikos pasaulyje – „Astral Projection“ ir „Man with No Name“.

Tik nė vienas jų nenutuokė, koks siaubas artinasi.

Spalio 7-osios rytą, prisidengdami raketų ataka, į festivalio teritoriją įsiveržė teroristai ir prasidėjo skerdynės.

Tuo metu šventėje buvo apie puspenkto tūkstančio muzikos mėgėjų, įskaitant tuos, kurie šoko visą naktį, ir tuos, kurie atvyko tik ryte.

Iš viso festivalyje nužudyti 364 žmonės, įskaitant 17 policininkų, dar 40 pagrobti įkaitais.

Tai buvo daugiausiai aukų nusinešęs teroro aktas Izraelio istorijoje.

Tuo pat metu teroristai atakavo ir patį Reimo miestelį bei kitas gyvenvietes šalia Gazos Ruožo.

I. Kiseliovaitės nuotr.

Spalio 7-osios išpuolio metu nužudyta apie 1,2 tūkst. žmonių.

101 šiuo metu tebelaikomi nelaisvėje, žinoma, kad dalis iš jų jau nužudyti arba mirę.

Pastaraisiais metais pasaulyje teroro išpuoliai tapo pavojingesni, mirčių dėl terorizmo padaugėjo penktadaliu.

„Nesileiskime įbauginami, pasakykime terorui – ne“, – rengiantis pirmosioms teroro metinėms, pabrėžė Klaipėdos žydų bendruomenės atstovai, sumanę paminėti šį įvykį ir uostamiestyje.

Norėjosi kitokio pagerbimo

Renginio idėjos sumanytojas buvo Klaipėdos žydų bendruomenės vadovas Feliksas Puzemskis, kuris paprašė su žydų „Šatil“ teatru dirbančio režisieriaus Nerijaus Gedmino, kad jis padėtų įgyvendinti šį sumanymą.

„Gvildenome daug idėjų, pasiūliau kelis variantus. Feliksas pats buvo nuvykęs į to festivalio vietą, kur lygiai prieš metus teroristai išžudė šimtus beginklių jaunuolių, atvykusių į muzikos šventę. Taip ir kilo mintis, susikoncentruoti tik į šį vieną visos tos tragedijos epizodą. Žmonės atvažiavo linksmintis, o buvo išžudyti“, – kalbėjo N. Gedminas, radęs sprendimą, kaip Klaipėdoje paminėti šitą baisią netektį.

Taip bemąstant, išgvildenta mintis – „325 sekundės tylos“, nes tiek „Super Nova“ festivalio dalyvių buvo nužudyta toje šokių aikštelėje.

Ten už laisvę ir meilę buvo susirinkę šokti 4,5 tūkst. žmonių.

„Taip gimė mintis – 325 sekundės tylos – mes šokame gyvenimą. Sumontavome garso takelį, į kurį įtraukti išgyvenusiųjų atsiminimai. Ieškojau citatų ir filmuose, ir straipsniuose. Jas įgarsino Klaipėdos žydų bendruomenės jaunimas“, – pasakojo režisierius.

Šis renginys buvo kitoks nei ankstesni, pirmiausia – savo forma.

„Tai buvo performansas. Nesinorėjo tradicinio renginio. Pačios aplinkybės padiktavo tą sprendimą. Prie „Arkos“ paminklo atėję kai kurie žmonės tikėjosi, kad bus kaip anksčiau, kažkas kažką kalbės. Ir jiems kilo klausimų, kodėl niekas netarė įžanginio žodžio, kodėl niekas nepaskelbė renginio pradžios. Tačiau tai buvo meninė atminimo akcija, jokiu būdu tai nebuvo paminėjimas“, – pabrėžė N. Gedminas.

Stipru ir paveiku

Pirmadienį, spalio 7-ąją, prie „Arkos“ paminklo buvo šokamas gyvenimas tyloje, kai muzika ir tragedijos liudijimai skambėjo tik ausinėse.

Akcijoje renginio dalyvių atliekami šokiai simboliškai priminė tragišką festivalį.

Šiame renginyje nebuvo viešai sakomos kalbos, dalinamasi prisiminimais.

Tiesiog dalyviai galėjo užsidėti ausines, per kurias išgirsdavo pasakojimą apie teroristų išpuolį bei festivalio dalyvių liudijimus.

Ausinėse skambėjo žodžiai: „Vakarėlis buvo nuostabus, nepamenu, kad per pastaruosius metus būčiau kokiame nors panašiame dalyvavusi.“

Paskui girdėjosi festivalio rengėjų informacija: kas, kur, kada.

Toliau nuskambėjo žodžiai: „6 val. 29 min.“ lemtigas laikas, kai viskas prasidėjo ir muzika nutilo, o toliau sekė spaudos straipsnių ištraukos ir dalyvių kalbėjimai: „Pažvelgiau į dešinę ir pamačiau artėjančius šviesos spindulius – į mus skriejančias raketas.“

Reakcija buvo įvairi

Renginyje grojo žydų kilmės didžėjus Rafaelis iš Vilniaus.

Jis asmeniškai pažinojo kai kuriuos „Super Nova“ grojusius didžėjus.

„Žmonių reakcija, kurie klausėsi tų įrašų, sklindančių iš ausinių, reakcija buvo įvairi. Buvo tokių, kurie iš viso neėmė ausinukų, buvo, kurie klausėsi to garso takelio. Buvo ir tokių, kurie po visko dėkojo ir tvirtino, kad garso takelis buvo stiprus ir paveikus“, – teigė renginio režisierius.

Dalis vaikų buvo priblokšti tokių žiaurumų, kurie vyko prieš metus Izraelyje.

„Džiugu, kad prie „Arkos“ atėjo daug „Aukuro“ mokyklos gimnazistų, kurie paprastai nepraleidžia tokių renginių. Jie turi labai šaunų istorijos mokytoją G. Žebelį, jis moksleivius įtraukia į tokias atminties akcijas“, – pasidžiaugė renginio režisierius N. Gedminas.

Žydų bendruomenės pirmininkas F. Puzemskis pabrėžė, jog ši akcija skirta ne tik atkreipti dėmesį į prieš įvykdytą išpuolį Izraelyje, bet prieš bet kokį terorizmą pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių