Nuo incidento praėjus beveik 5 metams sūnus vis dar nežino, kaip bus nubaustas už tėvo sužalojimą

Nuo incidento tarp šeimos narių praėjo beveik penkeri metai, o sūnus vis dar nežino, kaip bus nubaustas už tėvo sužalojimą. Kartą sulaukęs nuosprendžio, vėliau jis sužinojo, kad gali vėl stoti prieš teismą ir teisintis jau dėl žmogžudystės.

Šiemet Žilvinas Žilius minės 30-metį. Tokiam jaunam žmogui penkeri metai nežinios dėl tolesnio likimo – nemažas laiko tarpas.

Klaipėdos rajone esančiame Pagerdaujo kaime gyvenęs vaikinas 2018-ųjų pabaigoje vieną dieną kartu su tėvu ir pora pažįstamų vyrų leido laiką pirtyje. Vyrai pėrėsi, gurkšnojo alkoholį ir lošė kortomis.

Sūnus įširdo ant 50-mečio tėvo dėl užgauliojimų. Parvertęs ant grindų kelis kartus smogė jam į galvą. Vėliau liudininkai teigė, kad ir spyrė.

Gali būti, kad vaikino įniršį lėmė ir sena skriauda – po mamos mirties tėvas savo vaikų neaugino. Kai mirė žmona, atidavė juos į valdišką įstaigą.

Galvos trauma sukėlė sunkių pasekmių, net po pusmečio į teismą nukentėjusysis negalėjo atvykti, vis dar sunkiai vaikščiojo, blogai orientavosi aplinkoje.

Teisme buvo konstatuota, kad auka elgėsi provokuojamai, be to, vyras buvo labai girtas (apie 4 prom.).

Toks konfliktas šeimoje buvo nebe pirmas. Kartą anksčiau sūnus jau buvo nuteistas už smurtą prieš tėvą. Po dar vieno tokio įtūžio tėvas jam atleido, tad byla dėl smurto artimoje aplinkoje buvo nutraukta.

2019 m. viduryje Klaipėdos apygardos teismas Ž.Žilių nuteisė kalėti šešerius metus. Vaikinas nesitikėjo tokio nuosprendžio ir manė, kad jam skirta per griežta bausmė. Matyt, todėl jį gynęs advokatas apskundė nuosprendį.

Vargu, ar nuteistasis tikėjosi, kad jo laukia dar keleri metai nerimo. Paprastai po nuteistojo gynėjo skundo kaltininko padėtis nebloginama.

Šį kartą atsitiko kiek kitaip – Lietuvos apeliaciniam teismui buvo pateikti duomenys, kad maždaug po 10 mėnesių po sužalojimo nukentėjusysis mirė. Todėl byla grąžinta nagrinėti iš naujo, nurodant išsiaiškinti, ar mirusiojo sūnus neturėtų būti baudžiamas už žmogžudystę.

Byla grįžo į Klaipėdos apygardos teismą. Valstybės kaltinimą joje palaikantis Klaipėdos apygardos prokuroras Jurijus Petuchovas teigė, kad byloje yra dvi ekspertų išvados. Vienoje teigiama, kad vyro mirtį galėjo lemti patirta galvos trauma. Kita išvada – priešinga, joje rašoma, kad ne vieną dešimtmetį alkoholiu piktnaudžiavusį vyrą mirtis ištiko ne dėl beveik prieš metus patirto sumušimo.

Panašu, kad bylos iš naujo nagrinėti nereikės, teisėja galbūt įvertins visus byloje esančius duomenis ir nuspręs, už ką bausti jauną vyrą.

Teismo sprendimas, kurį dar bus galima skųsti, bus skelbiamas beveik po penkerių metų nuo byloje minimų įvykių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių