Į Klaipėdą plūsta netikri eurai

Klaipėdos rajone dar vienam žmogui įbrukti padirbti eurai. Tarp dažniausiai įbrukamų – 100 ir 50 eurų netikros kupiūros.

Pardavė kompiuterius

Liepos pradžioje į policiją kreipėsi žmogus, kuris Slengiuose, prie parduotuvės, nepažįstamam vyrui pardavė savo kompiuterį. Už jį pirkėjas padavė 600 eurų šimtinėmis kupiūromis, 60 eurų pardavėjas davė grąžos.

Po poros dienų gautus pinigus pardavęs kompiuterį vyras įkišo į sąskaitą papildyti grynaisiais galintį bankomatą.

Aparatas pinigus paėmė, tačiau į sąskaitą jie neįkrito. Taip paaiškėjo, kad žmogus už savo daiktą gavo suklastotų eurų.

Pinigai buvo paimti iš bankomato ir išsiųsti tirti.

Liepos 24 dieną ekspertai pateikė savo išvadą – šimtinės, kuriomis buvo sumokėta už parduotą daiktą, yra netikros.

Pirmadienį vakare labai panašiai jaunas vyras buvo apgautas ir Klaipėdoje.

Po 18 val. jis susitarė susitikti su jo nešiojamąjį kompiuterį norinčiu įsigyti žmogumi. Už daiktą pardavėjas gavo tris šimtines, kurios, kaip netrukus paaiškėjo, yra pinigų klastotės.

Tiria komisariatai

Dar visai neseniai suklastotų pinigų platintojų ir gamintojų ieškodavo atskiras vyriausiojo policijos komisariato padalinys, šį darbą dirbo kvalifikuoti ir įgudę pareigūnai.

Vykdant policijos reformą nuspręsta, kad pavienius atvejus tirs teritorinių policijos komisariatų pareigūnai.

Tik pastebėjus tendenciją ir panašius pasikartojančius atvejus, tyrimą atlieka Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos darbuotojas.

Klaipėdos AVPK Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos vyriausiasis tyrėjas Giedrius Šneideris atskleidė, kad šią vasarą suklastotų pinigų srautas ypač veržliai plūstelėjo į Klaipėdą.

Randa ir pašto siuntose

Pastaraisiais mėnesiais klastočių Klaipėdoje padaugėjo 21,4 proc., palyginus su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Dažniausiai rinkoje plinta 50 ir 100 eurų banknotai, didžiausia jų dalis randama inkasuojant iš parduotuvių gautus pinigus.

"Pinigų klastotes, be abejo, galima atpažinti, klastojimo požymių yra labai daug, patartina būtų juos žinoti. Bet aš patarčiau nepasitikėti savo akimis ir kaskart gaunant didesnio nominalo pinigus patikrinti juos banke, parduotuvėje ar degalinėje, bet kur, kur yra pinigų patikros aparatai", – kalbėjo pareigūnas.

Ar abiejų kompiuterius pardavusių vyrų gauti suklastoti pinigai turi tų pačių požymių, G.Šneideris neatskleidė nenorėdamas pakenkti tyrimui.

Netikrų pinigų pagausėjimas Klaipėdoje buvo jaučiamas šių metų pradžioje, jų dar daugiau plūstelėjo prasidėjus vasarai.

Klastočių lygis yra labai įvairus, kai kurie pinigai sunkiai atskiriami nuo tikrųjų, tačiau pasitaiko ir tokių, kurie labai mažai teprimena tikruosius.

Būta atvejų, kai pinigų falsifikatai buvo aptikti pašto siuntose.

Šis ir kiti faktai leidžia teigti, kad klastotojai dirba ne Lietuvoje. Klastočių platintojai jas paprastai įsigyja už pusę nominalo vertės.

Statistika ir faktai

Šiemet Klaipėdoje pradėta 84 tyrimai dėl pinigų klastočių,

Palangoje – 13,

Vilniuje – 441,

Kaune – 261.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių