Kauno kriminalinio pasaulio veikėjo nužudymas Klaipėdoje: kodėl stringa tyrimas?

Kriminalistai vis dar tiria šių metų gegužę Varpų gatvėje nušauto Kauno kriminalinio pasaulio veikėjo Artūro Mockaus mirties aplinkybes. Prokurorai laukia nužudytojo kūno ekspertizės išvadų, todėl į kai kuriuos klausimus dėl nusikaltimo atsakyti dar neįmanoma.

Sekė naktį

Dienraštis „Klaipėda“ publikacijoje „Meilės dramoje – šūviai“ (2024 05 28) rašė apie pietinėje miesto dalyje įvykusį sukrečiantį susišaudymą paskutinį gegužės savaitgalį.

Varpų gatvės daugiabučio kieme į Kauno kriminalinio pasaulio veikėją A. Mockų buvo paleisti keli šūviai.

Vyras buvo nukautas klaipėdiečio O. (vardas ir pavardė neskelbiama dėl nepilnamečio asmens apsaugos nuo neigiamos informacijos), kuris patykojo aukos prie buvusios žmonos namų.

Tą naktį klaipėdietį O. pažinoję žvejai-mėgėjai socialiniame tinkle matė jų bičiulio viešinamas keistas nuotraukas, kuriose lyg ir buvo matyti jo vaiko motina kitų vyrų kompanijoje.

Tik sekmadienio rytą, kai uostamiestyje pasklido žinia, kad Varpų gatvėje buvo nušautas 1986 metais gimęs A. Mockus, žmonės suprato, kas iš tiesų atsitiko.

Paaiškėjo, kad pavydo apimtas buvusysis, visą naktį sekęs žmoną, jos tykojo daugiabučio namo automobilių aikštelėje, o pasirodžius mylimajai su kitais vyrais, į vieną jų paleido šūvius.

Motyvai: teisėsauga aiškinosi nusikaltimo motyvus, tirtos nužudytojo sąsajos su kriminaliniu pasauliu, tačiau likta prie išvados, kad A. Mockus nužudytas dėl asmeninių motyvų. / A. Aleksėjūnaitės nuotr.

Nukovė pagarsėjusį veikėją

Elektros instaliacijų įrengimu užsiiminėjęs klaipėdietis sugebėjo nukauti žinomą Kauno kriminalinio pasaulio šulą, vos spėjusį įsukti prabangiu „Mercedes“ automobiliu į daugiabučio kiemą.

A. Mockus laikinosios sostinės teisėsaugai buvo gerai žinomas. Gal dėl to tą sekmadienio popietę būtent Kaune, o ne Klaipėdoje, pasklido gandas, kad nužudytas žinomas kriminalinio pasaulio veikėjas, sietas su „Kamuolinių“ gauja.

A. Mockus buvo ne kartą teistas. Už vagystes teistumo šis vyras buvo sulaukęs ne tik Kaune, bet ir užsienyje.

O štai 2010 metais buvo nuskambėjusi istorija, po kurios į Kauno klinikas buvo atgabenti trys veikėjai su šautinėmis žaizdomis. Jie priskiriami „Agurkinių“ grupuotei.

Šūviais paženklinto vakaro paveikslas susidėliojo toks: vienas „Agurkinių“ vadeivų – Norbertas Tučkus – konfliktavo su vienu iš „kamuolinių“.

„Agurkiniai“, pamatę, kad Šilainiuose paliktas vieno „kamuolinio“ merginos automobilis, pradūrė jo padangas.

Kai A. Mockus ir Edikas Mikučiauskas atvyko pakeisti pradurtos padangos, staiga ėmė rinktis „agurkiniai“.

Liudytojų skaičiavimais, juos puolė apie 20–30 vyrų. Tada ir pasigirdo šūviai.

Teismas padarė išvadą, kad šaudyta buvo ne tik iš E. Mikučiausko ginklo. Būta ir kitų šaunamųjų ginklų. Nešaunamųjų – taip pat.

Remdamasis surinkta medžiaga, teismas konstatavo, kad užpuolimas buvo grėsmingas.

Tačiau kulkų krušos A. Mockui tuomet pavyko išgyventi.

Žirklėmis karpė ausį

2017 metais A. Mockus buvo minimas kitoje itin žiaurioje istorijoje.

Kaune, Žemaičių gatvėje, A. Mockus, kartu su kitais sugėrovais, esą dalyvavo kraupioje žmogžudystėje.

Keturi vyrai kelias dienas girtavo, tada trys jaunesni veikėjai nusprendė pasityčioti iš buto savininko, kuris dar buvo ir neįgalus.

Daugybę kartų teista trijulė medicininėmis žirklėmis karpė aukos nosį ir ausį. Dėl to vyras mirtinai nukraujavo.

Išeidami sugėrovai esą kaimynams pranešė, kad buto šeimininkas lyg ir miręs.

Aurelijus Stanislovaitis / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Šaudė ir laiptinėje

Jau šiemet gegužės 26-osios rytą Varpų g. daugiabučio kieme nušovęs A. Mockų, 8 val. 15 min. klaipėdietis O. pasuko į Mogiliovo gatvę.

Po kelių minučių vyras jau buvo vidiniame vieno iš šios gatvės kiemų.

Pakilęs laiptais į daugiabutį, O. ėmė daužyti į vieno buto duris, vėliau ėmė į jas šaudyti.

Paaiškėjo, kad vyriškis brovėsi į uošvės namus, kur tuo metu buvo mažametis vaikas.

Namo kaimynai pasakojo, kad dėl girdimo triukšmo visi aplinkinių butų gyventojai buvo labai išsigandę.

Galop policija pranešė, kad 1986 metais gimęs O. rastas negyvas laiptinėje, šalia jo aptiktas savigynai legaliai išduotas pistoletas „PM“.

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Aurelijus Stanislovaitis patikino, kad jam net sunku įsivaizduoti, kuo galėjo pasibaigti klaipėdiečio šūviai laiptinėje, jei nors vienas kaimynas tuo metu būtų pravėręs buto duris.

Tai ne tik baisi, tai yra iš tiesų sukrečianti istorija.

„Tai ne tik baisi, tai yra iš tiesų sukrečianti istorija. Tačiau tyrimas dar nebaigtas ir paaiškinsiu, dėl kokių priežasčių. Pirmiausiai, tai kalba čia ne apie kasdienį įvykį, panaudotas šaunamasis ginklas. Tai – rezonansinis atvejis. Teko pasitelkti specialistų pagalbą, pirmiausiai reikėjo ištirti ginklą“, – paaiškino A. Stanislovaitis.

Ekspertai surinko Varpų gatvėje rastas tūteles, tyrė šaudmenis. Mogiliovo gatvėje ekspertai nustatė kulkų paliktas žymes apšaudyto buto duryse.

„Tirtos ir iš kūnų paimtos kulkos. Aiškintasi, ar iš to ginklo šauta ir ar tik iš to vieno ginklo šaudyta“, – atskleidė prokuroras.

Klausimai dėl šūvių

Į klausimą, ar tiesa, kad kelių kauniečių, atvykusių į pasimatymą Klaipėdoje, ekipažas atsišaudė į klaipėdiečio šūvius, prokuroras negalėjo atsakyti.

„Į visus klausimus turi būti objektyviai atsakyta. Tačiau kol kas nepakanka duomenų priimti procesinį sprendimą. Kol nėra visų atsakymų iš ekspertų, negalime atsakyti, ar buvo panaudotas ir kitas ginklas“, – paaiškino prokuroras.

A. Stanislovaitis tikino, kad tyrimas stringa dėl objektyvių priežasčių – uostamiestyje trūksta teismo medicinos ekspertų.

„Jei balistinius tyrimus jau turime, tai iki šiol nėra atlikti kūno tyrimai. Realybė tokia, kad kūnų tyrimai atliekami tris ar keturis mėnesius. Byloje kol kas tik tokio tyrimo trūksta“, – pripažino A. Stanislovaitis.

Prokuroras pripažino, kad tyrimo eigoje papildomų duomenų, kurie būtų pakeitę teisėsaugininkų įtariamą nužudymo motyvą, nebuvo gauta.

Tyrėjai įsitikinę, kad nusikaltimą lėmė asmeniniai motyvai. Susišaudymas įvyko ne dėl gaujų karų.

„Buvo tikrinamos versijos, bet kitų motyvų nenustatyta“, – pripažino prokuroras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu jo

Nu jo portretas
Ir viskas del bobos? Matyt gyveno palaida gyvenima o tas kaušas pavydus buvo tai ir pasimosikavo ginklu. Kaip tokiems brprociams išduodami ginklai nesuprantu, psichika reikia tirti ziureti pries išduodant leidima ginklui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių