E. Švenčionienė prašo teismo panaikinti jai skirtą 700 eurų baudą už V. Lenino nuotrauką feisbuke

Už Vladimiro Lenino atvaizdo paskelbimą socialiniame tinkle „Facebook“ 700 eurų bauda policijos nubausta Erika Švenčionienė prašo teismo panaikinti šį nutarimą.

„Man tas žmogus įstrigęs tuo, kad jis pasakė tą tokią auksinę frazę, kuri buvo ir mano laikais mokykloje: „mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis“. Ir jeigu mes tą frazę cituojam šiandien, suprantam, kokia apgailėtina švietimo padėtis, tai, kad uždaroma 400 mokyklų... Man buvo ypatingai svarbu priminti visuomenei, kad mokytis visais laikais, ir tada, kai šis žmogus vadovavo valstybei, ir šiandien, kai valstybės statusas yra kitas, kai yra kita santvarka. Tai už tą informaciją man yra paskirta bauda. Aš manau, kad tai yra neteisėta, tai informavimas visuomenės“, – žurnalistams ketvirtadienį Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose sakė E. Švenčionienė.

Ji sakė, kad savo profilyje paskelbė informaciją ir V. Lenino portretą, skelbiamą informaciją pritaikydama prie šių dienų aktualijų, pateikdama savo interpretaciją.

„Už ką jums moka atlyginimą, už tai man duoda baudą, mes esame skirtingose pozicijoje, esu valstybės persekiojama“, – žurnalistams kalbėjo E. Švenčionienė.

Savo feisbuko paskyroje balandžio 22 dieną, per V. Lenino gimtadienį, E. Švenčionienė rašė, kad „Minėdami V. Lenino gimtadienį, mes tarybiniai žmonės, susiburdavome talkose, tai buvo ilgametė, prasminga tradicija.

Šiandien istorikai skirtingai vertina V. Lenino asmenybę, vieniems jis proletariato vadas, kitiems didysis planetos globalistas, svajojęs apie visuotinę pasaulinę revoliuciją.

Man tas žmogus įstrigęs tuo, kad jis pasakė tą tokią auksinę frazę

Vis tik viena ryškiausių jo tezių „Mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis“ šiandien įgauna kitą atspalvį.

Žinios tai jėga, tačiau jau ne visiems prieinama.

Mažinamas mokyklų tinklas, plinta neraštingumas, vis labiau jaučiame pašlijusios švietimo sistemos pasekmes“.

Po šiais žodžiais buvo pridėtas V. Lenino portretas.

E. Švenčionienė sako, kad po jos nubaudimo baudas reiktų skirti ir istorijos mokytojams, kurie pateikia nuotraukas ir informaciją apie V. Leniną, J. Staliną.

Administracinių nusižengimų kodeksas numato atsakomybę už nacistinių, komunistinių simbolių, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių platinimą ar demonstravimą.

Pagal šį straipsnį neatsako asmenys, kurie padaro veikas muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius ar autoritarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais.

E. Švenčionienė teigia, kad feisbuke įrašą per V. Lenino gimtadienį paliko būtent informaciniais tikslais ir už tai neturi būti baudžiama.

„Aš manau, kad aš pasinaudojau ta dalimi, kad galima skelbti istorinių asmenybių nuotraukas visuomenės informavimo tinklais, todėl manau, kad nepadariau jokio nusižengimo, aš manau kad turiu teisę ja naudotis, ją užtikrina Konstitucija“, – per teismo posėdį kalbėjo E. Švenčionienė.

Jai pritarė jos advokatė Svetlana Naidenko.

„Aš palaikau Švenčionienės skundo argumentus – teisė reikšti mintis suteikta nepriklausomai, ar esi žurnalistas, ar privatus asmuo. Laisvę skleisti įsitikinimus turi kiekvienas žmogus. Negalima sutikti su tuo, kad reikia viską uždrausti, ką istoriškai išgyveno Lietuva, daug kam jis (Leninas – ELTA) padarė didelių problemų, istorija dar tinkamai istoriškai neįvertino laikotarpio, jeigu uždraudžiama kalbėti apie tai, jaunimas praranda galimybę žinoti informaciją, kas buvo“, – sakė advokatė.

Pasak jos, draudžiant skelbti V. Lenino atvaizdą, draudžiama kartoms žinoti, kad toks niekadėjas egzistavo ir ką padarė: Lietuvos piliečio teisė žinoti, kas vyko su valstybe, kas padarė žalos, kas ne, o E. Švenčionienė portretą paskelbė edukaciniais tikslais.

Apie E. Švenčionienės paskelbtą tekstą ir V. Lenino nuotrauką policijai pranešė Žurnalistų etikos inspektorius.

Teismas sprendimą skelbs liepos 30 dieną.

1870 m. gimęs Vladimiras Leninas yra Sovietų Sąjungos įkūrėjas, žymiausias rusų revoliucionierius.

V. Leninas buvo vienas pagrindinių 1917 m. bolševikų įvykdyto Spalio perversmo ir komunistinės revoliucijos Rusijoje įkvėpėjų, ideologų, organizatorių, vadovų.

Jo vadovaujami bolševikai, skelbdamiesi įvedą proletariato diktatūrą, iš tiesų įvedė itin represyvią, teroristinę kompartijos diktatūrą.

Kaip rašoma Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje, kaip komunistinio totalitarinio režimo kūrėjas V. Leninas atsakingas dėl politinių priešininkų, vadinamųjų klasinių priešų, ir visų gyventojų masinių represijų bei teroro, imperatoriaus šeimos išžudymo, dėl lagerių kūrimo, revoliucinės prievartos taikymo teorinės apologijos.

E. Švenčionienė Eltai yra pasakojusi, kad daugiau nei prieš dvejus metus buvo nubausta 500 eurų bauda, nes feisbuke paskelbė įrašą, kuriame Europos Sąjungą (ES) lygino su Sovietų Sąjunga ir publikavo ES ir Sovietų Sąjungos vėliavas.

ELTA primena, kad Vilniaus apygardos teismas nagrinėja baudžiamąją bylą dėl galimo veikimo prieš Lietuvą ir viešo pritarimo tarptautiniams nusikaltimams. Šioje byloje kaltinimai pareikšti ir likviduotos asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ nariams E. Švenčionienei, Kazimierui Juraičiui ir buvusio prosovietinės organizacijos „Jedinstvo“ lyderiui Valerijui Ivanovui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reziume

Reziume portretas
kremliniai burliokai išlindo paloti :))) Tpfu, izgoju veisle . . .

na

na portretas
man tai idomus tokie zmones,su kuo ji kovoja nesuprasi,vejo malunais,gi niekas atgal nesugrys,leninas gal ir pasake,kad reikia mokytis,niekas negincija, ir be jo aisku,kad reikia mokytis,o tarybu sajungos nebus,paminklu niekas atgal nepastatys,gyventu sau zmogus ramiai nei baudu,nei persekiojimo,cichanovskaja prezidentauja is lietuvos,ji galetu tai savo sajungai is baltarusijos,gi ja priimtu

o cha cha cha

o cha cha cha portretas
Jai Lietuva miela ir vykti niekur nenori, o tu nemielas geriau jau vyk bidenui pampersu keisti.
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių