Nuo liepos Pasvalyje – naujovė: smurtautojus uždaro skiepams nupirktame vagonėlyje

Prieš metus įsigaliojus apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymui savivaldybėms teko sugalvoti, kur dėti penkiolika parų iš namų išvežtus smurtautojus, kurie neturi kur apsistoti, o giminės ar draugai jų nepriima. Dauguma savivaldybių smurtautojų apgyvendinimo klausimą išsprendė nesunkiai – orderių gavėjus veža į krizių centrus. Bet tuomet ten krizių tik padaugėja.

Lygiai prieš metus policijai pradėjus dalyti apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderius, kai kur atsirado unikalių statinių. Pavyzdžiui, Pasvalyje – vagonėliai.

Dėl smurto prieš tėvą orderiu apdovanotas sūnus atvirauja, kad sunku dviem vyrams išsitekti vienuose namuose. Tą jis spėjo perprasti vagonėlyje, iš kaimo į Pasvalį atvežtas penkiolikai parų.

„Kitą dieną bus turgus, į ten nueisiu, pažiūrėsiu. Pirksiu gėlių, nueisiu ant mamos kapo, greičiausiai“, – pasakojo Pasvalio vagonėlyje uždarytas vyras.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vyras gauna neįgalumo pensiją, maisto nusiperka, pietų nueina į „Caritą“. Kitaip tariant, orderis davė progą pagyventi mieste ir padaryti išvadas.

Kitą dieną bus turgus, į ten nueisiu, pažiūrėsiu. Pirksiu gėlių, nueisiu ant mamos kapo, greičiausiai.

Anot pareigūnų, į vagonėlį atvežami tik smurtaujantys vyrai. Moterų dar nebuvo, o jeigu bus, tada jos gyvens krizių centre.

„Yra lova, žmogus turi vietą nusiprausti, tualetas įrengtas, šildymas, vėsinimas“, – pasakojo Pasvalio policijos reagavimo skyriaus vadovas Andrius Bučinskas.

Vagonėlyje yra dvi vietos smurtautojams. Smurto tarp smurtautojų kol kas nebūta, policijos niekas nekvietė.

„Pačių asmenų mes netikriname, esame įpareigoti bendrauti ir tikrinti pavojų patiriančius asmenis, išsiaiškinti, ar pavojų keliantis asmuo negrįžo, nekontaktavo“, – aiškino A. Bučinskas.

Smurtautojų vagonėlis – po socialinių paslaugų centro sparnu vidiniame kiemelyje, tad kaimynų kontrolė garantuota. Socialinių paslaugų centro administracija tikrina ne vien tai, ar vyrai negeria, bet ir ar tvarkosi, pasirūpina maistu, lankosi užimtumo tarnyboje.

Pasvalio savivaldybė į miesto centrą atvežė vagonėlį tik liepos mėnesį. Iki tol buvo bandymų smurtaujančius vyrus vežti į krizių centrą, bet ten esą ėmė bręsti daugiau krizių, tad buvo nuspręsta smurtaujančius vyrus laikyti atskirai.

Vagonėlis per pandemiją buvo nupirktas skiepams.

„Reikėjo laiko kol jį atvežėme, pastatėme, įrengėme. Reikėjo ir kondicionierių pastatyti, ir vandenį pajungti, reikėjo visus sanitarinius mazgus sutvarkyti“, – teigė Pasvalio savivaldybės administracijos direktorius Povilas Balčiūnas.

Pasvalio unikalumui kol kas analogų nėra. Panevėžys ir dar penki rajonai neturinčius kur apsistoti smurtautojus veža į nakvynės namus, krizių centrus arba globos įstaigas.

Policijos duomenimis, per metus Panevėžio apskrityje išduota 1,7 tūkst. apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderių. Daugiausia – Panevėžio mieste ir rajone, po jų – Rokiškyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gerai

Gerai portretas
Kad smurtautojų nepalieka namuose kur jie smurtavo, nieko baisaus, kad tokie tampa "laikinais"benamiais. Tegu būna žmonėmis-tai visi juos priims.

Valdžia kuria

Valdžia kuria portretas
Socialinę degradaciją. Jeigu išvaro žmogų valstybė iš namų, turi pati ir pasirūpinti kur laikonai apgyvendinti. Kitu atveju išeina žmogaus padarymas benamiu akimirksniu. Kokių dar beprotiškų įstatymų išgalvosite? Kur pradingo sveikas protas?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių