Pasieniečių tarnybinis dronas ir antidroninė įranga – prieš kontrabandininkų skraidykles

  • Teksto dydis:

Per vos daugiau kaip savaitę Purvėnų pasieniečiai Šalčininkų rajone nutupdė tris savadarbes skraidykles (dronus) ir sulaikė pustrečio tūkstančio pakelių iš Baltarusijos atskraidintų kontrabandinių cigarečių.

Antradienio naktį VSAT Varėnos pasienio rinktinės Tribonių pasienio užkardos pareigūnai, vykdę tarnybą ties Dumblės kaimu (Šalčininkų r.), išgirdo garsą, būdingą bepilotei skraidyklei, kuris sklido nuo valstybės sienos į Lietuvos pusę.

Panaudojus dronų užkardymo prietaisą bepilotis orlaivis nukrito.

Apžiūrėdami vietovę, pasieniečiai aptiko droną, prie kurio buvo pritvirtintas skaidria polietileno plėvele apvyniotas ryšulys.

Jame buvo 700 pakelių cigarečių „NZ Gold“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Netrukus netoli tos vietos buvo rastas dar vienas ryšulys su 500 pakelių kontrabandinių cigarečių „Minsk Superslims“ su Baltarusijos akcizo ženklais.

Pasirūpinę įvykio vietos apsauga ir artimiausių prieigų teritorijos kontrole, prašvitus pasieniečiai į orą pakėlė savo tarnybinį bepilotį orlaivį.

Jį panaudojus to paties Dumblės kaimo apylinkėse rastas dar vienas ryšulys su 750 pakelių baltarusiškų cigarečių „NZ Gold“.

Kelios dienos prieš tai, penktadienio naktį, valstybės sieną miškingoje vietovėje stebėję VSAT pareigūnai išgirdo skrendančio drono skleidžiamą garsą.

Pasieniečiams sėkmingai panaudojus antidroninę įrangą, bepilotis orlaivis nukrito Dumblės miške.

Apžiūrint vietovę bei aplinkinę teritoriją, miške buvo aptiktas savadarbis dronas su pritvirtintu kroviniu.

Gamyklinėje kartono dėžėje, apvyniotoje skaidria polietileno plėvele, rasta 700 pakelių cigarečių „NZ Gold“ su baltarusiškomis banderolėmis.

O dar keliomis dienomis anksčiau, pirmadienį, tarnybą ties Beržiškių kaimu vykdę Purvėnų pasieniečiai, naudodami dronų užkardymo prietaisą, pakeitė kontrabandininkų bepiločio orlaivio skrydžio trajektoriją ir jį nutupdė.

Nukritusį savadarbį droną, prie kurio buvo pritvirtintas ryšulys su 250 pakelių cigarečių „NZ Gold“, VSAT pareigūnai aptiko šalia jau minėto kaimo, vos už puskilometrio nuo valstybės sienos.

Padarę prielaidą, kad skraidyklės atgabentas rūkalų krovinys gali būti ne vienintelis, pasieniečiai Šarkučių kaimo apylinkėse vėl paskraidino savo tarnybinį droną.

Jo dėka dar vienas cigarečių krovinys, analogiškas prieš tai rastajam, buvo aptiktas pasėlių lauke.

Tad per savaitę keli Purvėnų užkardos pareigūnai, naudodamiesi tarnybiniu dronu bei antidronine įranga, perėmė trijų skraidyklių valdymą, nutupdė jas ir sulaikė 2 450 pakelių baltarusiškų cigarečių.

Šių rūkalų vertė, įskaitant visus Lietuvoje privalomus sumokėti mokesčius, – per 14 tūkst. eurų.

Minėtų įvykių aplinkybės tiriamos, kontrabandininkų skraidyklės ir sulaikytos cigaretės laikinai saugomos Purvėnų pasienio užkardoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių