Sekmadienį Paberžėje šv. Mišias aukos R. Doveika: rengiamas įspūdingas koncertas

Paskutinį birželio sekmadienį visi išsiilgę ramybės, pabėgimo nuo miesto šurmulio, gamtos jaukumo ir svarbiausia – geros, kokybiškos muzikos, kaip jau tapo įprasta, rinksis Paberžėje (Kėdainių r.). Tradiciškai, minint Tėvo Stanislovo atminimą, vyks jau XI Paberžės festivalis. Pirmajame festivalio koncerte, skirtame visų mylimo Tėvelio mirties metinėms, vėl netrūks naujovių, o šv. Mišias aukos daugeliui jau gerai žinomas kunigas Ričardas Doveika.

Paskutinį birželio sekmadienį visi išsiilgę ramybės, pabėgimo nuo miesto šurmulio, gamtos jaukumo ir svarbiausia – geros, kokybiškos muzikos, kaip jau tapo įprasta, rinksis Paberžėje (Kėdainių r.). Tradiciškai, minint Tėvo Stanislovo atminimą, vyks jau XI Paberžės festivalis. Pirmajame festivalio koncerte, skirtame visų mylimo Tėvelio mirties metinėms, vėl netrūks naujovių, o šv. Mišias aukos daugeliui jau gerai žinomas kunigas R. Doveika.

Kaskart susiduria su tais pačiais iššūkiais

Šio festivalio meno vadovas Liudas Mikalauskas pripažįsta, kad vienuolikti metai renginiui – nemažai. Tenka visada su kokiais nors iššūkiais susidurti. Vienas didžiausių – ką naujo, negirdėto į festivalį pakviesti.

„Nors tai nėra didelis festivalis, bet ir trims koncertams nelengva sugalvoti naujų atlikėjų, kurie nesikartotų per tiek metų, kurie būtų žinomi. Mūsų Lietuvėlė nedidelė ir visi žinomi atlikėjai labai greitai pasibaigia, ypač kai jau vienuoliktas festivalis“, – apie iškylančius iššūkius organizuojant festivalį pasakojo L. Mikalauskas.

Tačiau jis šiais metais pasidžiaugė ir su humoru pažvelgė į ateitį: „Man atrodo, kad šiemet mums pavyko sukurti dar vieną puokštę iš dar nematytų gėlių festivalyje. Tuo labai džiaugiuosi. Žiūrėsime, kai bus dvyliktas festivalis. Kai kartais paklausia, kas bus kitame festivalyje, nusvyra rankos, nes net neįsivaizduoji, ką dar naujo sugalvoti. Tačiau su Dievo apvaizda, atėjus paraiškų teikimo metui, kai jau reikia ir Kultūros ministerijai, ir savivaldybėms pateikti repertuarus, ateina naujos mintys. Tik dabar neklauskite, kas bus dvyliktame festivalyje, o pasidžiaukime, ką turime vienuoliktame.“

Atsiprašo klausytojų

Kalbėdamas apie pirmąjį XI Paberžės festivalio koncertą ir jo atlikėjus, kaip ir būdinga L. Mikalauskui, jis nestokojo geros nuotaikos.

„Dar tik pirmasis festivalio koncertas. Aišku, smagu, kad vis prašo ir manęs, kad padainuočiau, nors bandau atsisakyti, kad nereikėtų pačiam koncertuoti, nes kiek gi jau galima metai iš metų, bet iš visų pusių pradeda mane atakuoti, kad nors kelias dainas atlikčiau. Tad iš anksto atsiprašau visų klausytojų, kurie ir vėl gaus mane, bet pasistengsiu kuo mažiau“, – juokėsi atlikėjas ir festivalio meno vadovas.

Kiek surimtėjęs pašnekovas pasidžiaugė, kad birželio 30-ąją Paberžėje koncertuos sopranas Nomeda Kazlaus su pianistu Vincenzo De Martino, kuris jau ilgus metus gyvena ir kuria Lietuvoje.

„Klausytojams, manau, bus įdomu susipažinti. Nomedą jie dažniausiai mato per televiziją ne dainuojančią, o daugiau kalbančią, vertinančią, mokančią dainavimo įvairiuose projektuose. O šįkart visi susirinkusieji galės pasigrožėti, kaip Nomeda pati ant scenos atlieka vienokius ar kitokius kūrinius“, – pirmojo koncerto atlikėjus pristatė festivalio meno vadovas.

Visada stengiasi atrasti laiko mažesniems miesteliams

N. Kazlaus taip pat džiaugiasi nauja patirtimi ir naujomis pažintimis, nes Paberžėje, sakė, niekada nėra buvusi.

„Paberžėje lankysiuosi pirmą kartą. Žinoma, apie Tėvą Stanislovą esu girdėjusi daug nuostabių pasakojimų. Labai džiaugiuosi būsimu susitikimu tiek su publika, tiek ir apsilankymu Paberžėje.

Nors neteko pažinoti ar susitikti su Tėvu Stanislovu, galbūt dėl to, kad mano karta jau kita, bet tikrai žinau, kad žmonės pas jį važiuodavo ir iš Vilniaus, ir iš kitų Lietuvos vietų pasitarti, mintis pravalyti, įkvėpimo, nusiraminimo gauti“, – teigia žinoma atlikėja.

Ne paslaptis, kad garsūs atlikėjai dažnai būna labai užsiėmę, o jų dienotvarkės – perpildytos. Tačiau N. Kazlaus tikina, kad tikrai stengiasi atrasti laiko mažesniems miesteliams, nedideliems festivaliams ir labai džiaugiasi, kad galėjo suplanuoti šį pasirodymą ir atvykti.

„Ne kartą esu kalbėjusi apie suvokimą, kodėl dainuoju ir esu kūryboje. Tai irgi yra misija, pašaukimas. Mes, atlikėjai, iš tiesų esame kaip dvasininkai – turime jausti tam, ką darome, pašaukimą. Jeigu žmogus dainuoja dėl kokių nors kitų tikslų, greičiausiai jam bus labai sudėtinga pakelti visą krūvį, iššūkius, – įsitikinusi atlikėja. – Man bendravimas ir santykis su ypatingais dvasininkais yra labai svarbus, – pokalbio metu sakė garsi dainininkė. – Daug metų artimai bendrauju su broliais pranciškonais iš Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno, su broliu Benediktu, broliu Astijumi, taip pat kunigais Algirdu Toliatu, R. Doveika. Kaip galėdama prisidedu ir padedu savo įvairiapusiška labdaringa veikla. Labai džiaugiuosi, kad birželio 30-osios vakarą šv. Mišias kaip tik aukos kunigas R. Doveika. Man bus svarbu pabūti toje aplinkoje, pasidalyti ir stengtis kartu kelti žmonių dvasingumą.“

Mišios bus aukojamos 17 val.

L. Mikalauskas antrino scenos kolegei ir pažymėjo, kad labai svarbu, jog jau antrus metus kunigą R. Doveiką pavyksta pakviesti aukoti šv. Mišių.

„Jam labai patiko pernai paviešėti Paberžėje, pats turi daug prisiminimų, kai dar studijų metais dalyvavo rekolekcijose su Tėvu Stanislovu. Matosi, kad kunigui R. Doveikai dvasininko atminimo puoselėjimas taip pat yra labai svarbus, – sakė pašnekovas. – Paskambinau ir paklausiau, ar būtų galimybė jį pakviesti vėl aukoti šv. Mišias. Kunigas prisitaikė, sudėliojo savo labai įtemptą darbotvarkę taip, kad tik galėtų atvykti į Paberžę. Ir šį kartą, noriu atkreipti dėmesį, šv. Mišios bus aukojamos 17 val., nes kunigas R. Doveika, jei neklystu, jau turėjo suplanavęs Mišių auką Zarasuose ar rajone ir jis vis tiek pasiryžo iš Zarasų 17 val. suspėti atvažiuoti ir pabūti su Paberžės žmonėmis, kurie čia apsilankys. O žmonių bus tikrai daug, nes jau ir dabar „Facebook“ paskyroje renginys yra sulaukęs daugiau nei 1 600 žmonių susidomėjimo. Duok, Dieve, kad tik oras būtų geras, nes būna, kad jis mūsų nelepina.“

Pasiteisino koncertų perkėlimas į didesnę erdvę

Meno vadovas L. Mikalauskas, kalbėdamas apie Paberžės festivalio koncertų organizavimą, pažymėjo, kad stengiamasi įdiegti naują tradiciją.

„Antrus metus bandome festivalį organizuoti taip, kad pirmas ir trečias koncertas vyktų šventoriuje, t. y. lauke, o antras – Paberžės Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje. Bandau su atlikėjais suderinti specialią programą ir kunigą, aukojantį šv. Mišias, kad labiau tiktų bažnyčiai. Tačiau apie antrą ir trečią koncertą kalbėti dar anksti“, – šyptelėjo L. Mikalauskas.

Kadangi tai ilgus metus vykstantis muzikos festivalis, atrodo, iššūkių jau nebelikę ir viskas einasi tarsi savaime.

Labdaros ir paramos fondo „Viltis-Vikonda“, kasmet organizuojančio Paberžės festivalį, direktorė Virginija Ragauskienė sakė, kad, nepaisant visko, darbai planuojami. Ji, antrindama L. Mikalauskui, pažymėjo: „Manau, labai pasiteisino koncertų perkėlimas į atvirą talpesnę erdvę lauke – bažnyčios šventorių. Tai erdvė, kuri talpina visus žmones, kiek jų besusirinktų. Svarbu, kad oras būtų geras, bet, kaip jau rodo mūsų patirtis, Paberžė yra ta vieta, kur gera bet kokiu oru, svarbu tik tinkama apranga pasirūpinti.“

N. Kazlaus Paberžės festivalio klausytojams ruošia neįprastą programą

Paklausta, ko tikisi iš pirmojo Paberžėje koncerto publikos, N. Kazlaus atviravo, kad pati dėmesingai planavo repertuarą.

„Labai džiaugiuosi, kad Tėvas Stanislovas bendravo su tam tikrais mano pažįstamais žmonėmis ir jie mane informavo, kad dvasininkas labai mėgo R. M. Rilke‘ės eilėraščius. Tad galiu pradžiuginti žiūrovus, kad ruošiame tikrai įdomų dalyką, vadinamą melodeklamaciją, t. y. R. M. Rilke‘ės eiles suderinome su muzika. Iš tiesų programai skiriame daug dėmesio ir trokštame, kad tai būtų ypač įdomu ir dvasiškai pakylėta“, – sakė atlikėja.

Pristatydama koncerto programą ji taip pat pridėjo: „Visada mielai atlieku lietuvių autorių kūrybą, kuri labai laukiama žmonių. Taip pat skambės ištrauka iš kino filmo, tam tikros populiarios melodijos, nuostabus gospelo kūrinys „Amazing grace“, su L. Mikalausku padainuosime duetu. Taigi labai laukiu susitikimo su Paberžės publika.“

Paklausta, apie dabartines savo veiklas, N. Kazlaus darbus vardijo vieną po kito.

„Yra koncertų, spektaklių, pasiruošimas projektams, mano vokalo akademija liepos 1–3 d. Palangoje. Vėliau, aišku, laukia ir atostogos, – savo užimtumu stebino atlikėja ir prasitarė, kad jau planuojamas net gruodžio mėnesio repertuaras: – Gruodžio 6 d. pas mane atvyksta mano sesuo, Montserrat Caballé dukra, kurią vadinu Monsita. Su ja dainuosime šventiniame gala koncerte, kuris Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje jau tapo tradicija ir vienu laukiamiausių koncertų, nes kiekvienais metais pristatau vis naujus kolegas – žvaigždes su nauja programa. Šiais metais jį pavadinome labai gražiai – „Du balsai – viena širdis“. Taigi einame į priekį su visais projektais, planais ir jiems ruošiamės.“

„Mus visus suvienija bendrystė, malda, muzika“

Stebint nuolat augantį koncertų Paberžėje klausytojų ir lankytojų skaičių, akivaizdu, kad ir pats festivalis auga. Tačiau į svečius visada norisi pakviesti dar daugiau žmonių.

„Mielieji, kviečiu visus visus, kurie čia jau yra buvę, pakviesti savo kaimynus, draugus, giminaičius ir atvykti į Paberžės festivalį, nes Paberžės aplinką įprasmina žmonės. Mus visus suvienija bendrystė, malda, muzika. Labai lauksime jūsų!“ – į Paberžės festivalį kviečia šio festivalio organizatorė labdaros ir paramos fondo „Viltis-Vikonda“ direktorė V. Ragauskienė.

Kasmetį Paberžės festivalį organizuoja labdaros ir paramos fondas „Viltis-Vikonda“ ir VšĮ „Liudo Mikalausko koncertai“.

Tarptautinio Paberžės muzikos festivalio mecenatas – „Vikonda grupė“. Festivalio globėja – įmonių grupės „Vikonda“ valdybos pirmininkė Jolanta Blažytė, dvasinis vadovas – Kauno arkivyskupijos Kėdainių dekanato kleb. dekanas kun. Žydrūnas Paulauskas, meno vadovas – L. Mikalauskas. Rėmėjai: UAB Kėdainių konservų fabrikas, UAB „Krekenava“, „Dadu“ ledus gaminanti UAB „Vikeda“ ir Kėdainių rajono savivaldybė.

Iš dalies festivalį finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba. Festivalio rengėjai – labdaros ir paramos fondas „Viltis-Vikonda“ ir VšĮ „Liudo Mikalausko koncertai“.

Renginio programa. Organizatorių nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

karves tarp runkeliu

karves tarp runkeliu portretas
Tai totalius pezalus pezanti dievo karve. Ziauru kai tokios karves yra populiarios tarpo lietuvisku runkeliu. ,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių