- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Tai oficialu – gyvename maisto mylėtojų eroje. Neregėto populiarumo susilaukia vietiniai ūkininkai, gaminantys unikalius ekologiškus produktus, per pietų pertrauką biurų darbuotojai skuba į specialias prekyvietes, kviečiančias ragauti nematytų delikatesų, o dažnas pritrūkęs idėjų, ką dovanoti artimiesiems, sprendimo ieško maisto prekių parduotuvėse ir turguje.
Pasak Vilniaus Halės turguje įsikūrusių prekiautojų, šventinis laikotarpis – ypač aktyvus metas, o dovanų ieškotojų čia tiek pat daug, kiek ir gausų šventinį stalą planuojančių šeimininkių.
„Jau kelerius metus pastebime tendenciją, kad prasidėjus šventiniam laikotarpiui, į krepšelius dažniau keliauja dovanoti tinkamas maistas – sūriai, brandinta jautiena, imbierinis vynas ir kiti užsienietiški produktai, – pastebi šiais metais Halės turguje šventiniam laikotarpiui įsikūrusios bendrovės „Assorti“ direktorė Almena Dankienė. – Savo šventinį stalą puošdami tradiciniais lietuviškais valgiais, tautiečiai dovanoms idėjų semiasi iš kitų europiečių virtuvės – dominuoja produktai iš Prancūzijos, Italijos, Graikijos, Didžiosios Britanijos.“
Toks pasirinkimas nestebina – daug keliauti mėgstantys lietuviai artimiesiems dažnai perka tai, ką būna ragavę ar matę savo kelionių metu.
Kokių dovanų idėjų galima pasiskolinti iš kitų europiečių?
* Purškiamų aliejų rinkinys. Graikinių riešutų, sezamų ar moliūgų sėklų aliejų galima rasti dažno, gaminti mėgstančio namuose, virtuvėje, tačiau po eglute padėjus vilnamedžių sėklų ar purškiamo triufelių skonio alyvuogių aliejaus, būtumėte tikrai įvertinti.
* Užkietėjusiam barbekiu mėgėjui – priedai kepsniams. Tie, kurie vasaros neįsivaizduoja be ant grilio čirškančio kepsnio, o mėsą perka „tik toje vienintelėje parduotuvėje“, įvertins viską, kas susiję su mėsos kepimu. Specializuotose parduotuvėse verta ieškoti tirštų, kvapnių kepsnių padažų, kuriuos dažnai galima naudoti ir kaip marinatą. Neturint galimybės grilinti žiemą lauke, galima padovanoti net specialų dūmų kondensatą, kuris orkaitėje keptam kepsniui suteiks malonų ant laužo keptos mėsos prieskonį.
* Imbierinis, nealkoholinis vynas. Įdomaus, netikėto skonio vynas gali tapti puikia šventinio stalo puošmena ar net dovana artimiesiems. Dėl sudėtyje esančių imbiero ir kitų prieskonių derinio, vynas tonizuoja ir kelia nuotaiką, be to, apsaugo nuo peršalimo ligų, saugo imuninę sistemą.
* Brandinta jautiena. Nors mėsa iš pirmo žvilgsnio neatrodo tinkama dovanoti, šiais laikais – tai netgi rekomenduojama. Ypač tuomet, jei jūsų artimasis – užkietėjęs mėsos mėgėjas. Brandintai jautienai nebereikia jokio papildomo marinavimo, užtenka pagrindinių prieskonių – pipirų ir druskos. Grilyje kepta brandinta jautiena geriau įtraukia dūmų skonį, o kepimui naudojant ąžuolo kaladėles, būna ypač aromatinga, minkšta ir sultinga.
* Kitokia druska. Gryna vandenyno druska be jokių priedų, subtiliai rūkyta druska, tinkanti bet kokiems patiekalams gardinti ar „Pinot noir“ druskos „snaigių“ drožlės, tobulai tinkančios ką tik iškeptam kepsniui paskaninti. Padovanoję šių druskų rinkinį, artimojo kulinarinius sugebėjimus perkelsite į kitą lygį.
* Kavos pupelės ir rankinė kavamalė. Sugrįžta klasika – prisiekusių kavos mėgėjų virtuvėje nerasite maltos kavos – jie perka pupeles ir prieš kiekvieną puodelį kavos jų susimala patys. Kuo nustebinti juos? Pamirškite aromatizuotas šokolado, brendžio ar kitų alkoholinių gėrimų skonio kavas – kavos mėgėjai įvertins tik tikras arabikos pupeles, o dovanų pridėję rankinę kavamalę, žinosite, kur bus galima pasimėgauti maloniausiu kavos aromatu.
* Sūrių rinkinys. Šventiškai supakuotų sūrių šiandien galima rasti bene kiekviename prekybos centre, tačiau, vargu, ar jais užkariautumėte gurmano gomurį. Itališkų sūrių mėgėjams patiks šviežias buratos sūris, kurio paviršius sudarytas iš mocarelos sūrio, o viduje sumaišyta grietinėlė su mocarela, tačiau po eglute dovanas dedant iš anksto, dovanoti geriau tiks brandinti sūriai.
Po eglute „įsileidus“ užsienietiškų dovanų, nereikėtų jomis bijoti atnaujinti ir šventinį stalą. Tradicijos – ypač svarbi mūsų identiteto dalis, tačiau nereikia bijoti, kad jos bus sugriautos ant šventinio stalo patiekus ir išskirtinesnį, įdomesnį patiekalą. Pasimėgavus tradicine 12 patiekalų Kūčių vakariene, o kalėdiniams pietums patiekus, pavyzdžiui, lengvą jūros gėrybių asorti – maloniai nustebs ne vienas svetys. Šventės juk tam ir skirtos – nustebinti, pamaloninti artimuosius ir suteikti jiems nepakartojamų akimirkų. Tebūnie šiemet jos dedikuotos gomurio palepinimui.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Žmonių ir gamtos kaimynystė: želdynai ant stogų ir sienų
Tvarūs pastatai vadinami žaliaisiais ne tik dėl to, kad yra energetiškai efektyvūs, naudoja atsinaujinančius išteklius, perdirbtas, aplinkos neteršiančias medžiagas ir technologijas, bet ir tiesiogine prasme – dėl į juos int...
-
Senų baldų gaivintoja: jaukumo namams teikia daiktai su istorija
Vilniuje esančios antrinio dizaino studijos „CooCoo“ įkūrėja Roberta Gabalaitė juokiasi, kad jos manikiūras dažniausiai būna toks pats – baldų lakas. Prieš penkerius metus palikusi kelionių organizatorės darbą, ji užvėr...
-
M. Vitulskis davė svarbų pažadą: dedu ranką ant krūtinės5
Merūnui Vitulskiui džiaugtis kylančia sodyba priežasčių yra daugybė. Viena iš jų – stiprėjantis vaikų prisirišimas ne tik šiai vietai, bet ir gamtai. ...
-
Tinkamas apšvietimas – jaukumui ir geresnei savijautai
Nuo tinkamo apšvietimo priklauso ne tik namų jaukumas, bet ir mūsų savijauta. Ilgėjant vakarams, šviesa tampa esminiu elementu, kuriančiu šilumą ir komfortą. Gerai parinkti šviestuvai gali tapti ir svarbiais puošybos a...
-
Sendaikčių ieškotojos receptas jaukiam gyvenimui – lėtumas ir tvarumas
Eglei Mastauskienei, elektroninės sendaikčių parduotuvės „Golden Flea“ įkūrėjai, gera diena yra lėta diena, kai atsikėlusi ryte ji gali atlikti savo mažus ritualus be streso ir skubos. „Vienas mano mėgstamiausių ritualų – p...
-
M. Vitulskis: nereikia vaikų saugoti nuo darbo9
Nors dar – ne pabaiga, po ilgų statybose praleistų mėnesių, tenoras Merūnas Vitulskis jau gali džiaugtis svarbiausiais užbaigtais etapais. ...
-
Naujausios technologijos virtuvėje – ruoškite maistą sveikiau ir tvariau naudokite išteklius
Naujausios technologijos virtuvėje suteikia galimybę ne tik lengviau pagaminti maistą ir skaniau valgyti. Inovatyvios funkcijos įvairiuose buities prietaisuose taip pat leidžia ruošti maistą tvariau, taupant energijos išteklius. ...
-
J. Beliak: mane traukia seni namai, į kurių sienas įsigėrusi istorija2
Vis dažniau renkamasi pirkti ne naujos statybos namą, o seną, net ir sukiužusį, ir jį atnaujinti. Tai – tvarus būdas išsaugoti statinius. Tiesa, tam pasiryžusi vilnietė Jovita Beliak gerokai nustebino aplinkinius: daugelis nesuprato jos a...
-
Maža erdvė: gali būti ir funkcionalu, ir jauku1
Kokybiškai ir jaukiai įrengti mažą namų erdvę gali būti nemenkas iššūkis – ypač tuomet, kai ir turimas biudžetas ribotas. Interjero dizainerė Irena Kalabuckaitė sako, kad mažų būstų savininkams atnaujinant erdvę svarb...
-
Interjerui – skaitmeninis menas
Moksliškai įrodyta, kad tinkamai sukurtas namų interjeras gali sužadinti vaizduotę ir net pakeisti žmonių mąstymą, požiūrį į darbą ar poilsį. Interjero dizainerė Jovita Bingelytė teigia, kad harmoniją namuose padeda sukurti ir bendros i...