- Domantė Juknonytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Dažniausiai naudojamu ir nepamainomu virtuvės prietaisu, turbūt, galima tituluoti šaldytuvą. Šiandieninio šaldytuvo galimybės tikrai didelės, bet, deja, dažnai neišnaudojamos – žmonės pamiršta ar nežino pagrindinių maisto produktų laikymo šaldytuve taisyklių.
Svarbu sandari produktų pakuotė
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vedėja Jurgita Bakasėnienė teigia, jog šaldytuvo viduje bakterijos gali nesunkiai daugintis, todėl jame laikomi maisto produktai turi būti sudėti į sandarius indus arba būti pridengti maistine plėvele, folija ar indu.
„Tai yra svarbu tam, kad išvengtume kryžminės taršos – šviežios mėsos, žuvies ir jūros gėrybių skysčių nutekėjimo ant jau paruoštų maisto produktų, taip pat kvapų, skonio pakitimų“, – sako specialistė ir priduria, jog kiaušinius, pieno produktus reikėtų laikyti originalioje pakuotėje.
Produktų laikymas šaldytuve jų galiojimo laiko nepratęsia. Ilgai saugomas maistas praranda dalį maistinių medžiagų, gali tapti nesaugiu valgyti.
Apie šaldytuvo prastą higieninę būklę byloja neįprastas kvapas, pelėsis, gendantys produktai, todėl VMVT Maisto skyriaus vedėja pataria laikytis tam tikrų principų: „Reikėtų neperkrauti šaldytuvo, kad šaltas oras jame laisvai cirkuliuotų. Sūrį laikykite sviestiniame popieriuje, folijoje ar plastiko plėvelėje. Vaisiai ir daržovės turėtų būti laikomi atskirai vieni nuo kitų, plaunami prieš pat jų vartojimą. Maisto likučiai saugomi sandariai supakavus. Parsinešus greitai gendančius produktus, į šaldytuvą juos reikėtų įdėti ne vėliau kaip po 2 valandų.“
Specialistė patikina, jog žmonės neretai sviestą arba jau pagamintus ir termiškai apdorotus produktus laiko kambario temperatūroje: „Laikant produktus ilgiau nei 2 val. ne šaldytuve, sunku išvengti bakterijų dauginimosi.“
Gali plisti infekcijos
Pasak J. Bakasėnienės, produktų laikymas šaldytuve jų galiojimo laiko nepratęsia. Ilgai saugomas maistas praranda dalį maistinių medžiagų, gali tapti nesaugiu valgyti. Dėl nešvaros ir netinkamų maisto laikymo sąlygų gali pradėti plisti infekcijos.
„Jersiniozė dar vadinama šaldytuvų liga, kadangi infekcija plinta ir žemoje temperatūroje. Ja užsikrečiama nuo žalių daržovių, vaisių, todėl prieš vartojimą, juos reikėtų nuplauti po tekančiu karštu vandeniu, – aiškina specialistė. – Šaldytuve dauginasi ir listeriozės bakterijos, liga užsikrečiama valgant neapdorotas daržoves ir mėsą, pieną.“
Laikant produktus ilgiau nei 2 val. ne šaldytuve, sunku išvengti bakterijų dauginimosi.
Šaldytuve gali daugintis ir pelėsinių grybų rūšys, toksiškos žmonių sveikatai ir pažeidžiančios maisto produktus. Tačiau specialistė pabrėžia, jog infekcinės bakterijos žūva virimo temperatūroje, yra neatsparios dezinfekcinėms medžiagoms.
„Šaldytuvo higieninis valymas per metus turėtų būti atliekamas bent keletą kartų tinkamai suplanavus maisto saugojimą, kol vyksta įrenginio atitirpinimo ir valymo procesas, – pataria specialistė. – Šį darbą atlikite esant vėsiam orui, žemai kambario temperatūrai. Šaldytuvą galima valyti su specialiomis valymo priemonėmis arba įrenginį išplaunant šiltu vandeniu, pašalinių kvapų naikinimui naudojant actą arba citrinos rūgštį.“
Kiek laiko laikyti maistą šaldytuve?
Mėsą, žuvį, jūros gėrybes – iki 2 dienų. Užšaldžius iki 1 metų.
Salotas, prieskonines žoleles, pomidorus – iki 5 dienų.
Grybus, brokolius, žiedinius kopūstus – apie savaitę.
Natūralius pieno produktus – iki savaitės.
Šaldytas uogas ir daržoves – iki 6 mėnesių.
Kaip išlaikyti šaldytuvo higieną
Neperkrauti maisto produktais.
Sudėlioti produktus tvarkingai, kad būtų patogiai pasiekiami.
Nuolat peržiūrėti produktų galiojimo terminus.
Produktus laikyti sandariose pakuotėse.
Nepalikti maisto atidarytose skardinėse ar induose su metaliniais įrankiais.
Atskirti paruoštą tiesioginiam vartojimui maistą nuo kitų produktų.
Palaikyti pastovią šaldytuvo (iki 5 °C) ir šaldiklio (–18°C) temperatūrą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
A. Dulkys Varėnos rajone aptars sveikatos reformos įgyvendinimą10
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ketvirtadienį Varėnos rajono savivaldybėje aptars sveikatos reformos įgyvendinimą. ...
-
Po Kauno klinikų teritoriją pacientus ir lankytojus vežios nemokamas elektrinis autobusiukas25
Trečiadienį Kauno klinikų teritorijoje pradėjo kursuoti nemokamas elektrinis autobusiukas ligoninės pacientams ir lankytojams. ...
-
Po kritikos – A. Dulkio atsakas: prezidento parama motyvuoja4
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia jaučiantis prezidento paramą įgyvendinamiems pokyčiams ir gerbsiantis šalies vadovo ir premjerės sprendimą dėl jo ateities. ...
-
Pacientų pavežėjimas: per dvi dienas – beveik 250 kartų2
Per dvi dienas pacientų pavežėjimo paslauga Lietuvoje suteikta 242 kartus, sulaukta per 2 tūkst. skambučių. ...
-
Perspėja: kraujo grupių atsargos artėja prie kritinės ribos4
Nacionalinis kraujo centras (NKC) praneša, kad kraujo grupių atsargos artėja prie kritinės ribos, matomas didelis kraujo donorų mažėjimas. ...
-
Pacientų pavėžėjimo paslauga: pagalbos čia ir dabar sulauksite tik vieninteliu atveju4
Lietuvoje pradėjo veikti pavėžėjimo iki sveikatos priežiūros įstaigų paslauga. Vos pradėjus veikti skambučių centrui, nuo pat ankstaus ryto gyventojai pradėjo atakuoti operatorius. Tiesa, kone 90 proc. skambinusiųjų ieškojo atsakymų į ki...
-
Medikų bendruomenė kritikuoja A. Dulkį: geras žmogus, bet neturi jokio supratimo apie mediciną27
Prezidento vyriausiajai patarėjai Irenai Segalovičienei viešai sukritikavus sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, pastabų jo vadovavimui turi ir medikų bendruomenės atstovai. Visgi, jų teigimu, atsakomybę turėtų prisiimti ir ministrui pa...
-
Santaros klinikos prašo atvykti kraujo donorus: ligoms atostogų nėra1
„Vasarą visada turime mažiau kraujo donorų, tačiau šiuo metu jaučiame ypač didelį donorinio kraujo stygių ir prašome neatidėliotinos visuomenės pagalbos“, – sakė VUL Santaros klinikų Hematologijos, onkologijos ir tra...
-
Ligos istorijos duomenys išmaniajame ekrane: patogumas pacientams ir medicinos personalui1
Kauno klinikų Kardiologijos klinikos skyriuose įdiegta pažangi naujovė – pacientai turi tiesioginę prieigą prie ligos duomenų išmaniuosiuose ekranuose. Per keturis aukštus išsidėsčiusių klinikos skyrių poilsio kambariuose ...
-
TLK apmokama širdies ir kraujagyslių prevencijos programa gali padėti išvengti grėsmingų ligų16
Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, 2022 m. dėl širdies ir kraujagyslių ligų mirė daugiau nei 22,5 tūkst. gyventojų – tai yra daugiau nei pusė (52,2 proc.) visų mirčių atvejų Lietuvoje. Kraujotakos ligos pagrind...