Baleto šventėje Klaipėdoje – šimtai šokėjų

Ilgai lauktos vasaros pradžią Klaipėda šįsyk skelbs ne tik džiazo, bet ir šokio ritmu. Antrąjį birželio savaitgalį uostamiestyje vyks tarptautinis baleto festivalis, kuris į sceną sukvies šimtus šio žanro atstovų.

Su E.Špokaitės vardu

Šventės iniciatorė – Klaipėdos muzikinio teatro primabalerina, šou baleto „Coda“ įkūrėja, vadovė bei choreografė Inga Briazkalovaitė skaičiavo, jog į renginį birželio 8-ąją iš Lietuvos, Latvijos bei Kaliningrado srities sugužės daugiau nei 350 vaikų ir jaunuolių, šokančių klasikinį bei modernų šokį.

I.Briazkalovaitė pripažino, jog ši idėja – ne nauja, pirmąjį tokį renginį uostamiestyje buvo suorganizavusi Lietuvos baleto žvaigždė Eglė Špokaitė.

„Tačiau tai netapo tradicija, tad bandome perimti iniciatyvą ir susikviesti kuo daugiau vaikų, besigilinančių į profesionalaus šokio paslaptis“, – pasakojo pašnekovė.

Anot I.Briazkalovaitės, didžiosios baleto scenos kaina – valandos, dienos, metų metai repeticijų, tobulinant kūną ir judesį. Tačiau kantriai prakaitą liejantys mažieji šokėjai turi retą galimybę pademonstruoti savo galimybes, sunkaus darbo vaisius viešai.

Visų šokių pagrindas

„Mūsų šokių mokyklos šokėjai stengiasi dalyvauti kuo įvairesniuose konkursuose, kad įgytų daugiau praktikos, patirties. Juk niekas iš karto negimė baigęs 12-os klasės. Ir čia jie turi labai geras sąlygas mokytis, įstoti ten, kur reikia, ir laiku, – pasakojo I.Briazkalovaitė. – Tačiau išties vaikai, šokantys klasikinį šokį, neturi kur pasireikšti. Pramoginių šokių, meninės gimnastikos atstovai ar hiphopo šokėjai turi savo konkursus. Manau, kad ir klasikinis šokis, kuris yra visų šokių pagrindas, abėcėlė, Lietuvoje taip pat turi turėti savo nišą.“

Pašnekovė svarstė, kodėl gi Klaipėda negalėtų puoselėti tokių ambicijų kaip Lozana – šis nedidelis Šveicarijos miestas pasaulyje garsėja kaip baleto Meka.

Anot renginio iniciatorės, baleto šventė, vyksianti Muzikiniame teatre, klaipėdiečiams taip pat suteiks išskirtinę progą išvysti kitų šokėjų pasiekimus.

Vilnius „atvažiuos“ pats

„Retas vaikas turi galimybę nuvažiuoti į Vilnių pasižiūrėti klasikinio baleto, dėl didelių atstumų jaučiamės kiek atskirti. O renginio metu bus pristatyta parodomoji M.K.Čiurlionio menų mokyklos programa, pasirodys konkursų laureatė Grytė Dirmaitė. Konkurse taip pat laukiame E.Špokaitės mokyklos vaikų, tikimės, kad atvyks ir ji pati, galbūt net įsteigs savo prizą“, – pasakojo I.Briazkalovaitė.

Renginio organizatorė pasakojo, jog ne konkursinė festivalio dalis bus skirta vaikams nuo 3 iki 5 metų, o konkursinėje savo pasiekimus demonstruos šokėjai nuo 6 iki 18 metų.

Uostamiestį garsinanti menininkė pripažino, jog šiuo festivaliu taip pat norėtųsi sugriauti stereotipus, kad baletas – vyriškumą menkinantis šokis.

„Noriu pakviesti renginyje dalyvauti berniukus, kurie galės pasižiūrėti, kaip šoka M.K.Čiurlionio menų mokyklos šokėjai. Gaila, kad mūsų tėvai nepagalvoja apie galimybes, kur puikiai galėtų pasireikšti jų vaikai“, – apgailestavo I.Briazkalovaitė.

Visi, kuriems būtų įdomu pamatyti unikalų koncertą, birželio 8 dieną 14 val. kviečiami į Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą (daugiau informacijos – www.coda.lt).



NAUJAUSI KOMENTARAI

patriotas

patriotas portretas
čia liberastiškas renginys ir niekas į jį neis. Mums nereikia kultūros, nes ji visa yra liberastiška.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių