D. Bunkus apie rinkimus: bet koks atsilupėlis Lietuvoje gali tapti politiku

  • Teksto dydis:

Rinkimės aistros neslūgsta tiek tarp politikų, tiek tarp rinkėjų. Visuomenėje kyla klausimai ne tik dėl būsimų valdančiosios koalicijos formuotojų, bet ir dėl kandidatų kokybės bei vertybių, kuriomis vadovaujasi Lietuvos politinė sistema.

Plačiau apie rinkimus LNK žurnalistai kalbėjosi su verslininku, nuomonės formuotoju Danieliumi Bunkumi.

– Jūs esate labai griežtai pasisakęs apie įvairius kandidatų sąrašus. Kodėl?

– Kandidatų sąrašuose tikrai yra protingų žmonių, bet problema ta, kad jie išsibarstę po skirtingas partijas. Tačiau yra ir tokios šušaros (gaujos), kad padėk Dieve – bemoksliai, bedarbiai, kalbų nemoka, turto neturi, nieko nepasiekę, patirties nulis.

– Tačiau yra partijos, kurios turi ilgametę patirtį ir kruopščiai atrenka kandidatus. Kaip tai vertinate?

– Problema ta, kad bet koks atsilupėlis Lietuvoje gali tapti politiku – tai yra demokratijos blogybė. Seimas yra kaip Lietuvos veidrodis – atspindi tai, kas vyksta visuomenėje. Vis dėlto norėtųsi, kad tai nebūtų iškreiptų veidrodžių karalystė.

– Esate minėjęs apie egzaminų būtinybę kandidatams. Ar tai tebėra jūsų nuomonė?

– 1000 proc. esu už egzaminus. Manau, kad anksčiau ar vėliau jie bus įvesti. Kalbu apie bendrųjų gebėjimų testą, kad kandidatas sugebėtų bent jau sklandžiai sudėlioti sakinius arba valstybingumo egzaminą. Dabar yra kandidatų, kurie turi tik anglų kalbos pradmenis, neturi darbo patirties ir tiesiai iš Užimtumo tarnybos bando patekti į Seimą. Kam tokie reikalingi? Dabartinė kartelė yra „žemiau plintuso“.

– Bet juk ne visi Seime esantys žmonės atitinka jūsų apibūdinimą?

– Ne visi, bet per visą Seimo istoriją tikrai daug atsilupėlių ten pateko.

– Ar rinkėjai yra kalti dėl tokių žmonių išrinkimo, ar problema yra su pačiais kandidatais?

– Problema ta, kad valstybėje trūksta proto ir nėra jokios minimalios atrankos. Tie atsilupėliai gal ir nepaklius į Seimą, bet jie taps patarėjais, įsitvirtins ministerijose ar partinėse struktūrose. Sistema sukasi toliau.

.Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Ar nustebote, kad R. Žemaitaitis surinko tiek balsų?

– Ne, manęs tai nenustebino, bet man liūdna ir graudu. Kaip politikas, jis puikiai atlieka savo darbą – jo visur pilna, važinėja po šalį, komunikuoja. Kai rinkėjas ateina balsuoti, jis prisimena tuos, kuriuos labiausiai matė.

– Kodėl kiti politikai taip nedarė?

– Tai velniškai sunkus darbas. R. Žemaitaitis puikiai žongliruoja skaičiais, sumėto faktus, kartais meluoja, suvelia viską, bet moka puikiai bendrauti. Rinkėjams, kurie mažai domisi politika, tai gali būti pakankama priežastis balsuoti už tokį žmogų.

– Kaip verslininkas, ką laikytumėte geresne koalicija – centro kairę ar centro dešinę?

– Nėra didelio skirtumo. Svarbiausia, kas užims postus. Už Viliją Blinkevičiūtę matau geresnių kandidatų į premjerus, pavyzdžiui, Juozą Oleką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tik

Tik portretas
koks menkysta gali kitus žeminti ir didžiuotis savo turtais,meilužėmis,skirybomis ir skirtingų motinų vaikais.Padorus žmogus ir kitais elgiasi pagarbiai.

Ekspertas

Ekspertas portretas
atsirado, be tavo patarimų jau kaip nors,pasižiūrėk į save kitų nezemines, instagramo "elito" žinovas

nu

nu portretas
matyt Bunkus dar turi uzsilikusiu 'auksiniu saukstu' kuriu nespejo prastumti kai Olekas buvo krasto apsaugos ministru.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių