Dalis Lietuvos europarlamentarų balsavo už U. von der Leyen perrinkimą, prieš – A. Veryga

Ursulą von der Leyen (Urzulą fon der Lajen) ketvirtadienį antrai kadencijai paskyrus Europos Komisijos pirmininke, dalis Lietuvos europarlamentarų – Virginijus Sinkevičius, Rasa Juknevičienė, Andrius Kubilius ir Paulius Saudargas – viešai teigė balsavę už jos kandidatūrą.

Nors balsavimas buvo slaptas, prieš teigė pasisakęs Aurelijus Veryga.

Demokratas V. Sinkevičius už U. von der Leyen perrinkimą rašė balsavęs „be jokios sąžinės graužaties“.

„5 metus dirbome kartu ir gerai žinau, ką mes drauge bandėme nuveikti. Todėl gerai žinau ir kodėl mūsų visų interesas, kad tai būtų tęsiama. Manau tai yra ir mūsų bendro darbo įvertinimas“, – feisbuke teigė europarlamentaras, baigęs darbą U. von der Leyen vadovaujamoje pirmosios kadencijos Europos Komisijoje.

Balsą už politikę iš Vokietijos atidavė ir konservatoriai R. Juknevičienė, P. Saudargas bei A. Kubilius. Pastarasis feisbuke rašė balsavęs už ją, nes „tai vienintelis būdas sustabdyti Europos išdavystę“.

„Balsavau be jokių dvejonių. Tam yra daug priežasčių. Vieną iš jų šiandien dar kartą pateikė Europos radikalai: tiek kairieji, tiek dešinieji, nepaisant to, kaip jie save vadina – „Patriotais už Europą“ ar „Suverenių tautų“ grupe“, – sakė A. Kubilius.

„Visus juos buvo galima pažinti pagal vieną bruožą: tie, kurie pastoviai pasisako prieš Europos Sąjungos paramą Ukrainai; tie, kurie pastoviai siekia draugystės su karo nusikaltėliu Putinu; tie, kurie pastoviai siekia silpnos Europos Sąjungos, net ir tuo metu, kai Europos kontinente vyksta karas, – visi jie šiandien pasisakė prieš Ursulą von der Leyen. Ir balsavo prieš ją“, – teigė jis.

Konservatorius svarstė, kad tokiu būdu jie „nori pradžiuginti Putiną. Ir Orbaną“.

„Valstietis“ A. Veryga teigė balsavęs prieš U. von der Leyen kandidatūrą.

„Buvo kalbama tai, kad teisės viršenybė būtų susieta su ES parama šalims, aiškiai turint galvoje valstybes, kurios ne visuomet pataikauja kairuoliškoms idėjoms. Kandidatė kalbėjo ir apie sutarties keitimą, aiškiai turint galvoje kryptį link didesnės federalizacijos ir centralizacijos. Man tikrai nepakeliui su tokia politika“, – feisbuke rašė jis.

Man tikrai nepakeliui su tokia politika.

A. Veryga teigė U. von der Leyen kalboje Europos Parlamentui pasigedęs narkotikų, elektroninių cigarečių vartojimo tarp vaikų problemų iškėlimo.

„Buvo kalbama tik apie socialinių tinklų poveikį. Užsiminta, kad turi atsirasti „Europos demokratijos skydas“, kuris, kaip suprantu, turėtų užsiimti virtualaus turinio kontrole ir cenzūra. Kur yra riba, kuri jau prasilenktų su taip vertinama žodžio ir nuomonės laisve? Ar tai netaptų dar vienų įrankiu cancel kultūrai?“ – svarstė europarlamentaras.

„Buvo kalbama apie vienybę, bet tuo pat metu buvo sakoma, kad ji neleis populistams sugriauti mūsų dabartinio gyvenimo būdo. Nežinau, kas čia buvo turima galvoje, ir jei tai apie pražūtingą ir neefektyvią imigracijos politiką, keliančią grėsmę mūsų visų saugumui, tai dar vienas neadekvataus situacijos vertinimo pavyzdys“, – rašė jis.

Kiti Lietuvos europarlamentarai viešai nepasakė, ar balsavo už, ar prieš U. von der Leyen kandidatūrą.

Aiškią poziciją šiuo klausimu anksčiau yra išsakęs Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) lyderis Petras Gražulis, dar birželį teigęs balsuosiantis prieš.

Tuo metu Lietuvos vadovai sveikino antrai kadencijai perrinktą Europos Komisijos pirmininkę, ją vadindami ryžtinga lydere.

Išrinktoji Komisijos pirmininkė išsiųs oficialius laiškus Europos Sąjungos valstybių ar jų vyriausybių vadovams, kviesdama juos pasiūlyti kandidatus į Komisijos narius.

Tarptautinėje žiniasklaidoje plėtros eurokomisaro portfelis siejamas su Lietuvos diplomatijos vadovo Gabrieliaus Landsbergio kandidatūra. Tuo tarpu Prezidentūros atstovai yra teigę, kad jeigu Lietuvai atitektų su finansais ar ekonomika susijęs portfelis, į jį galėtų pretenduoti pati premjerė Ingrida Šimonytė arba finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Po vasaros pertraukos Briuselyje numatyti kandidatų klausymai atitinkamos srities Europos Parlamento (EP) komitetuose.

Tuomet EP plenarinėje sesijoje balsuos dėl visos Europos Komisijos sudėties patvirtinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ta ponia Von nieko gero neinese tik skatino konfliktus karus ji buvo anuko ir zeliono didi gerbeja todel tose salyse nuolat lankesi ir laukia anuko briuselyje kartu kelti betvarke

> šlykštukų ekspertui

> šlykštukų ekspertui  portretas
tai kodėl Veryga balsavo PRIEŠ ? galima konkrečiai eksperte ? Beje iš kokios šalies esate ekspertas ? Rusijos ?

Kokia butu pletra?

Kokia butu pletra? portretas
Vangus Gabrielius
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių