G. Nausėda kvietė tarptautinę bendruomenę didinti spaudimą, kad Astravo AE būtų uždaryta

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda kvietė tarptautinę bendruomenę didinti spaudimą Baltarusijai, kad tarptautinių reikalavimų neatitinkanti Astravo atominė elektrinė (AE) būtų uždaryta.

Taip jis kalbėjo sekmadienį viešėdamas Šveicarijoje vykstančioje Ukrainos taikos konferencijoje, kurioje dalyvavo diskusijoje apie branduolinę saugą.

G. Nausėdos konferencijoje iškėlė Astravo AE, kurios statyba, anot šalies vadovo, buvo vykdoma pažeidžiant aplinkosaugos ir branduolinės saugos reikalavimus, saugos klausimą.

„Prezidentas kvietė tarptautinę bendruomenę didinti spaudimą Baltarusijos režimui, kad neatitinkanti tarptautinių standartų atominė elektrinė būtų uždaryta“, – rašoma sekmadienį Prezidentūros išplatintame pranešime.

Prezidentas pasaulio šalių lyderiams taip pat pabrėžė, kad tiek taktinio branduolinio ginklo dislokavimas Baltarusijos teritorijoje, tiek grasinimas panaudoti branduolinius ginklus vykstant karui prieš Ukrainą yra visiškai nepriimtini.

Pasak pranešimo, G. Nausėda konferencijoje taip pat kvietė tarptautinę bendruomenę suvienyti jėgas ir dirbti kartu siekiant užtikrinti Ukrainos energetinį atsparumą.

Prezidento teigimu, besitęsiančios Rusijos atakos prieš Ukrainos civilinę ir energetikos infrastruktūrą rodo, kad energetikos sektorius yra vienas pagrindinių šių išpuolių taikinių.

Prezidentas akcentavo, kad pirmą kartą istorijoje veikiantį branduolinį objektą jėga užgrobė okupantų kariuomenė – daugiau nei dvejus metus Zaporižios AE yra kontroliuojama Maskvos.

„Tik Ukrainai atgavus visišką Zaporižios AE kontrolę, galima bus užtikrinti elektrinės branduolinę saugą“, – pranešime cituojamas prezidentas.

Pasak jo, Rusijos veiksmai užgrobus Zaporižios AE kelia pavojų branduolinei saugai ir yra visiškai nepriimtini visai tarptautinei bendruomenei.

G. Nausėdos teigimu, Rusija privalo nedelsdama išvesti savo karinį ir civilinį personalą, išgabenti ginklus ir įrangą iš Zaporižios AE ir saugiai perduoti jos kontrolę Ukrainai pagal TATENA principus.

„Prezidentas pabrėžė, kad tarptautinė bendruomenė taip pat turėtų spręsti tam tikrų Rusijos įmonių projektų neatitikties branduolinės saugos ir aplinkosaugos standartams problemą“, – rašoma pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gerai,

Gerai, portretas
kad suns balsas i dangu neina! O tai pridirbtu sitas juokdarys visai Europai liudesio.

2007-2008 m jau buvo viešai paskelbta apie Astravo AE statyb

2007-2008 m jau buvo viešai paskelbta apie Astravo AE statyb portretas
Kur buvote tada? Narkodilerių bare Vilniaus gatvėje, Vilniuje, kur pakeliui iki bandelių buvo? Atsibudote, kai nebegalite išsigydyti onkologinių ligų, nes radioaktyvių medžiagų prisotintas vanduo eina Nerimi iki Nemuno ir Kauno? Dabar vėlu. Astravo seniai pastatytas ir jo niekas nestabdys. Pirkite gražus sau ar vietas kolumbariume. Tai didelis deficitas. Politikavimas bereikšmis šiuo klausimu.

Idiotui

Idiotui  portretas
Iki Šimonytės oi kaip toli, nepasiekiama ir viskas.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių