Rinkimų įkarštyje – beprecedentė situacija: tai dar nesumedžioto gyvūno darinėjimas

  • Teksto dydis:

Jau šiandien prasidėjo balsavimas iš anksto prezidento rinkimų antrajame ture. Ir nors dėl šalies vadovo posto kaunasi du varžovai, vienas jų – Gitanas Nausėda – jau aiškiai dėsto, kam norėtų deleguoti premjero darbus. Jis viešai pareiškė, kad būsimos vyriausybės vairą patikėti norėtų socialdemokratų partijos (LSDP) vedlei Vilijai Blinkevičiūtei. Esą net mėgintų ją įkalbėti mesti galimus darbus Europos parlamente (EP). Beje, G. Nausėda savo favoritus į premjerus vardija, nors dar reikia sulaukti ne tik prezidento rinkimų pabaigos, bet ir spalį vyksiančių Seimo rinkimų. Apie tai, ką reiškia toks G. Nausėdos manevras bei kam iš to daugiau naudos, LNK žurnalistas kalbėjosi su Vytauto didžiojo universiteto politologu Ignu Kalpoku.

– Šita situacija yra pakankamai beprecedentė. Apskritai, pats faktas, kad prezidentas parinkinėtų ministrą pirmininką, kiek prisimenu, buvo tik vienas, kai kažkada Valdas Adamkus parinko Rolandą Paksą. Tai nebūtinai geriausia analogija, bet šiuo atveju iš tikrųjų yra to dar nesumedžioto gyvūno darinėjimas. Kuomet dar neišrinktas prezidentas atiduoda ministro pirmininko postą dar rinkimų nelaimėjusios partijos vadovui. Tai tam tikra prasme, kadangi LSDP remia G. Nausėdą, tą galima įsivaizduoti kaip jo duoklę jų rinkiminei kampanijai. Bet iš tiesų reikia nepamiršti ir to, kad prezidentas negali būti jokios partijos narys, jis visiems turi būti lygiai teisingas. Ir šiuo atveju, atrodo, kad V. Blinkevičiūtė yra lygesnė už kitus.

– Tada pakalbėkime apie pliusus ir minusus. Kiek G. Nausėdai iš to pliusų ir kaip jis atrodo akyse to rinkėjo, kuris gal dar yra neapsisprendęs? Ar čia nėra rizikos, kad rinkėjas gali nusisukti nuo G. Nausėdos antrajame ture?

– Manau, kad rizika būtų, jei būtų oponentė ne Ingrida Šimonytė. Nes šitoj vietoj vis tiek rinkėjai rinksis arba tarp to, kas labiau patinka, arba, kas labiau nepatinka. Bet kuriuo atveju, net jei kai kuriems potencialiems G. Nausėdos rėmėjams jo toks intymus santykis su LSDP nebus priimtinas, tikėtina, kad dar mažiau priimtina būtų idėja I. Šimonytės kaip prezidentės. Ir vis tiek tas balsavimas vyktų arba, mažų mažiausiai, žmonės neateis į rinkimus, o G. Nausėdai net nereikia pritraukti papildomų rinkėjų. Jam užtenka, kad tie, kurie nebalsavo nei už vieną iš šitų dviejų kandidatų, tiesiog neateitų į rinkimus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip jūs sakote, galbūt tai yra duoklė LSDP. Kokia nauda LSDP būtent po šio pareiškimo prieš artėjančius Seimo rinkimus? Ar daug elektorato gali balsuoti už LSDP po tokio prezidento pareiškimo?

Net jeigu kažkokia reputacinė žala ir bus, kam ji rūpi, kai kadencijos dar likę labai daug?

– Mes matom labai aiškiai deklaruotą simpatiją prezidento LSDP Vyriausybės perspektyvai ir konkrečiai V. Blinkevičiūtei. Ir šioje vietoje prisimenant, kad prezidentas yra itin populiarus, kad jis pirmame ture rinko daugiau balsų negu galėtų tikėtis LSDP Seimo rinkimuose, susišlavė ir kai kurių kitų partijų rinkėjų balsus, tai gali būti papildomas pastiprinimas. Be to, LSDP akivaizdžiai gali pabrėžti savo buvimą laimėtojų stovykloje. Nes jų tas statusas prezidento rinkimuose buvo toks truputį dviprasmiškas, žiūrint iš tos perspektyvos, kad jie savo kandidato tarsi neturi. Dabar antrame ture jie labai akivaizdžiai turi savo kandidatą, jie potencialiai yra nugalėtojų stovykloje ir tas jiems galėtų išeiti į naudą.

– Bet kuo rizikuoja G. Nausėda, jeigu jis tampa prezidentu ir rudenį laimi LSDP, o jam nepavyksta įkalbėti V. Blinkevičiūtės? Nes, na, ji dėl karjeros ir vietos EP tarsi aukojo partiją ir nėjo kandidate į prezidentus nuo partijos.

– Iš esmės G. Nausėda niekuo nerizikuoja, nes jam yra svarbiausi du dalykai šiuo metu – laimėti antrą turą ir turėti sukalbamą valdančiąją daugumą Seime, su kuria būtų mažiau konfliktų negu dabar su konservatoriais. O toliau jau nelabai kas ir turėtų rūpėti. Trečios kadencijos vis tiek jis negalės siekti, tai net jeigu kažkokia reputacinė žala ir bus, kam ji rūpi, kai kadencijos dar likę labai daug?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ponas

Ponas portretas
Daug balsų praras. Blinkė yra populistė nesugebanti nieko ir daug kas tai supranta, net pati, kai siūlė į MP postą ne save, o Sinkevičių.

Jo

Jo portretas
Tokio mulkio dar neturėjom. Negi ir antrą kadensiją. Turėtų dar kokiais perlais sužibėt

Tik

Tik portretas
Sovietinio aktyvo šunauja ir balsuoja.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių