I. Šimonytė aptarė A. Kubiliaus kandidatūrą su EK pirmininke, regi poreikį keisti tvarką

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia aptarusi konservatoriaus Andriaus Kubiliaus kandidatūrą į eurokomisarus su Europos Komisijos (EK) pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Ministrė pirmininkė Žinių radijui ketvirtadienį taip pat sakė matanti poreikį keisti nacionalinę kandidatų teikimo tvarką, kuri „yra labai netipiška“.

„Aptarėme. (...) Kadangi tai yra tete-a-tete (akis į akį – BNS) pokalbis, citatų negaliu pateikti, bet labai sunku į A. Kubiliaus kandidatūrą reaguoti neigiamai ir apskritai labai sunku didelių priekaištų kandidatūrai turėti, nes ir Europos mastu Europos Parlamento rinkimus laimėjo Europos liaudies partija, kurią į rinkimus vedė U. von der Leyen“, – kalbėjo I. Šimonytė.

„A. Kubiliaus patirtis yra tokia, su kuria ginčytis yra labai sudėtinga. Manau, kad komisijos pirmininkei bus naudinga turėti žmones, kurie turi solidžią reputaciją, labai didelę patirtį ir gali padėti daryti didelius darbus, kuriuos ji pati yra įvardijusi savo kalboje Europos Parlamente“, – pridūrė premjerė.

Jos manymu, Lietuvai skirtas portfelis priklausys ne nuo kandidato lyties, o nuo kompetencijų.

I. Šimonytė taip pat atkreipė dėmesį, kad daugiau nei vieno kandidato teikimo nenumato šalies įstatymai, todėl tvarką galbūt reiktų peržiūrėti.

„Mums jau vieną kandidatą pateikti sudėtinga, kadangi yra labai daug pakopų sprendimo. Nesakau, kad būtų sudėtinga pateikti dar ir antrą, bet tiesiog teisiškai tokio vaizdo nėra. Nes mes pagal savo įstatymus teikiame kandidatą į EK narius, ne kandidatus, ne daugetą kandidatų“, – sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, Lietuvos tvarka yra „gal ir per sudėtinga“.

„Ir ne todėl, kad čia yra erdvės užsispirti vienai ar kitai grandžiai. Manau, yra apie ką pagalvoti, bet dabar procedūra vyksta, tikiuosi, kad ji bus sėkmingai baigta. Toliau, jeigu bus ūpo parlamentui kažkokioje kitoje kadencijoje apie tai pagalvoti, apie tai galima pagalvoti ir grįžti, todėl, kad išties Lietuvos tvarka yra labai netipiška“, – kalbėjo premjerė.

Ji teigė suprantanti U. von der Layen spaudimą ir pritarianti, kad aukštose politinėse pozicijose svarbu turėti kuo daugiau moterų, tačiau Lietuvoje šis tikslas „nėra grynai teisiškai įgyvendinamas“.

Ekspremjero A. Kubiliaus kandidatūra EK teikiama prieš tai prezidentui Gitanui Nausėdai atmetus konservatorių lyderio, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą, apie kurią buvo plačiai diskutuota viešumoje.

Šalies vadovas A. Kubiliaus kandidatūrai jau pritarė.

Seimas šio klausimo imsis rugsėjo pradžioje per neeilinę sesiją.

Nuo 2019-ųjų Europos Parlamente dirbantis A. Kubilius šiemet į jį buvo perrinktas antrai kadencijai.

Lietuvos kandidatą į EK oficialiai siūlo Vyriausybė, jai turi pritarti šalies vadovas ir Seimas. Kandidatui reikia ir EP pritarimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
. Turi ta Lietuva vergovę, skurdą, banditus, pe.dofilus, ho.mikus, belyčius bepročius ir vyrų santuokas tarpusavyje. Ir greta to badaujančius pensininkus. Švietimas ir medicina sugriauti, specialistų nebėr. Univerkės lyg cirkas, dėstytojų nebėr, o "studentai" - beraščiai klounai. Pramonė sugriauta, žemės ūkis sugriautas. Kėpso nutriušę byrantys daugiabučiai, ačiū rusams, kad pastatė. Jaunimo Lietuvoje nebėra, visi darbingi išbildėjo dirbti norvegijai, anglijai, vokietijai. Tai padarė ir toliau daro kubilas, šėtonytė ir konservai.

Kaukas

Kaukas portretas
Ei kubilau pirma pensijas kur pavogiai gražink

AnI

AnI portretas
Gyvenimas tikrai labai pagerėjo.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių