I. Šimonytė su M. Rutte aptarė paramą Ukrainai, atsaką Rusijai

  • Teksto dydis:

Vokietijoje antradienį viešinti premjerė Ingrida Šimonytė su Nyderlandų premjeru Marku Rutte (Marku Riute) aptarė paramą Ukrainai, atsaką į Rusijos agresiją, liepą vyksiantį NATO viršūnių susitikimą ir Europos Sąjungos (ES) aktualijas.

„Neturime nei pagrindo, nei prabangos manyti, jog ilgalaikė Rusijos grėsmė Europai ir visam transatlantiniam saugumui išblės“, – Vyriausybės išplatintame pranešime cituojama I. Šimonytė.

„Mūsų prioritetu turi būti Ukrainos pergalė ir investicijos į mūsų pačių gynybą ir atgrasymą, budrumas visuose frontuose, kuriuose Rusija taikosi į demokratinį pasaulį, taip pat ir hibridinės agresijos veiksmais, kurie neturi likti be atsako“, – sakė premjerė.

I.Šimonytė po susitikimo teigė, kad Ukrainos ateities narystės NATO klausimas turi išlikti vienu iš Aljanso prioritetų, o šalies priartinimas prie narystės artimiausiame viršūnių susitikime Vašingtone būtų svarbus signalas tiek ukrainiečiams, tiek Rusijai.

M. Rutte yra tapęs pagrindiniu pretendentu NATO generalinio sekretoriaus poste pakeisti norvegą Jensą Stoltenbergą  – paramą jo kandidatūrai jau išreiškė Jungtinė Karalystė, Vokietija, JAV ir Lietuva.

Neturime nei pagrindo, nei prabangos manyti, jog ilgalaikė Rusijos grėsmė Europai ir visam transatlantiniam saugumui išblės.

Vyriausybė nurodo, kad I. Šimonytė taip pat padėkojo M. Ruttei už Nyderlandų dalyvavimą NATO priešakinėse pajėgose Lietuvoje, rotaciniame oro gynybos modelyje ir oro policijos misijoje „reikšmingai prisidedant prie NATO rytų flango, o kartu ir viso aljanso saugumo“.

Nyderlandai į Lietuvą liepą kelioms savaitėms pratyboms atsiųs ilgojo nuotolio oro gynybos sistemą „Patriot“.

Lietuvos ir Nyderlandų premjerų susitikime taip pat aptartos ir ES aktualijos, Bendrijos paskatos gynybos pramonės plėtrai, kalbėtasi apie sankcijų Rusijai ir Baltarusijai įgyvendinimą ir stiprinimą.

I. Šimonytė antradienį Berlyne dalyvauja Ukrainos atkūrimo konferencijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių