Panevėžio rajono savivaldybė neketina atimti garbės pilietės vardo iš G. Grigaliūnienės

Panevėžio rajono savivaldybė neketina svarstyti, ar iš teistos buvusios garsiausios Panevėžio rajono šeimynos įkūrėjos Gražinos Grigaliūnienės atimti garbės pilietės vardą.

„Ne. Nepriimta kol kas nieko“, – BNS šią savaitę atsakė Panevėžio rajono savivaldybės meras Antanas Pocius, paklaustas, ar savivaldybė priėmė sprendimą dėl garbės pilietės vardo atėmimo.

Paklaustas, kokiame etape yra šis procesas, meras atsakė, kad „jokiame“.

„Lūkuriuojame ir tiek“, – teigė A. Pocius.

Pasiteiravus, ko savivaldybė laukia, meras sakė, kad galutinio teismo sprendimo.

„Labai paprasta – tai nėra tokio būtinumo šiandien dieną reikalas, kad pultume ir atimtume. Pasibaigs procesai, ramiai tarybos nariai sprendimą priims“, – kalbėjo A. Pocius.

Moteris ir jos sutuoktinis Vidmantas Grigaliūnas ilgą laiką laikyti pavyzdiniais globėjais.

Panevėžio rajono savivaldybė rajono garbės pilietės vardą G. Grigaliūnienei suteikė 2014-aisiais, tačiau vasario pabaigoje apeliacinis teismas priėmė verdiktą su Grigaliūnais susijusioje byloje dėl septynerius metus prieš globojamas nepilnametes ir mažametes vykdytos seksualinės prievartos bei kitų nusikaltimų.

V. Grigaliūnas teismo sprendimu liko pripažintas kaltu dėl mažamečio bei nepilnamečio asmens išžaginimo, seksualinio mažamečio asmens prievartavimo. Jam skirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Tuo metu G. Grigaliūnienę išteisinus dėl piktnaudžiavimo globėjos teisėmis ir pareigomis, jai skirta galutinė laisvės apribojimo bausmė pusei metų, ji taip pat turės sumokėti 3 tūkst. eurų neturtinę žalą ir atsiprašyti nukentėjusiųjų.

Šis sprendimas įsigaliojo iškart po vasarį priimto Apeliacinio teismo verdikto.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) BNS nurodė atsisakęs nagrinėti V. Grigaliūno skundą. Anot teismo, dar sprendžiama, ar priimti nagrinėti jo sutuoktinės G. Grigaliūnienės skundą. Tuo metu nukentėjusiųjų skundą LAT teigė priėmęs nagrinėti.

Byloje nukentėjusiomis pripažintos šešios merginos ir moterys, trys iš jų – dar nepilnametės. Manoma, kad vaikų globėja taip pat žinojo apie vyro daromus nusikaltimus, tačiau dėl nepranešimo apie nusikaltimą ji negalėjo būti teisiama, nes yra jo sutuoktinė.

Atliekant ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad nusikalstamos veikos prieš mažametes bei nepilnametes globotines šeimynoje galėjo būti vykdomos 2009–2016 metais. Apie jas pranešė nukentėjusiosios, kai jau nebegyveno šioje šeimynoje.

Kaltinimų sulaukę sutuoktiniai kaltę neigė ir tikino, kad buvusios globotinės nori juos apšmeižti, neva norėjo gauti pinigų.

Prezidentas Gitanas Nausėda balandį įpareigojo G. Grigaliūnienę grąžinti valstybinį apdovanojimą.

A. Pocius, paklaustas, ar šis šalies vadovo sprendimas neturi įtakos savivaldybei svarstyti dėl garbės pilietės vardo atėmimo, jis atsakė: „Tikrai ne“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tie

Tie  portretas
Grigaliunai neblogai padejo seniunui plauti babkes. Rajono valdzia juos uztars ir gins.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių