Parlamento vadovė: rugpjūtį gali reikėti dviejų neeilinių Seimo sesijų

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen neatmeta, kad rugpjūtį gali tekti šaukti dvi neeilines parlamento sesijas.

Anot jos, tai paaiškės penktadienį, kai premjerė Ingrida Šimonytė, kaip žada, pateiks prezidentui Gitanui Nausėdai ministrų kandidatūras.

„Neeilinė Seimo sesija, o jų gali būti net ne viena, jeigu, tarkime, būtų kokie nors pasikeitimai Vyriausybėje, galima sušaukti labai trumpą sesiją tik tam klausimui, tai yra (naujų ministrų – BNS) priesaikai“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė parlamento vadovė.

„Bet čia spekuliuoju, žiūrėsime visai netrukus, penktadienį, ar bus toks poreikis“, – pridūrė ji.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, kitą neeilinę sesiją gali tekti šaukti dėl Lietuvos eurokomisaro delegavimo.

„Ir, žinoma, yra eurokomisaro klausimas, bet, kaip matome, šiandien jis dar nėra pasistūmėjęs ir prognozuočiau, kad antroje rugpjūčio pusėje bus tas klausimas aiškesnis. Tuomet būtų racionalu nelaukti rugsėjo 10 dienos, eilinės sesijos pradžios, o susirinkti šiek tiek anksčiau“, – tvirtino Seimo pirmininkė.

Trečiadienį premjerė I. Šimonytė po susitikimo su prezidentu teigė, kad penktadienį planuoja pateikti dekreto projektą dėl Ministrų kabineto. Ji vylėsi, jog G. Nausėda jos pateiktoms kandidatūroms pritars. Tokiu atveju Seime turėtų prisiekti tik naujai paskirti ministrai.

Vyriausybė iš naujo skiriama, nes Konstitucija įpareigoja ministrą pirmininką atsistatydinti per prezidento inauguraciją. Gegužę perrinktas antrai kadencijai, G. Nausėda prisiekė anksčiau liepą.

Prezidentas paskyrė I. Šimonytę premjere liepos 22 dieną ir pagal įstatymus pavedė jai per 15 dienų sudaryti Ministrų kabinetą, taigi, šis terminas sueina kitos savaitės pradžioje.

G. Nausėda dar prezidento rinkimų kampanijos metu sakė norintis pokyčių Ministrų kabineto sudėtyje. Daugiausia šalies vadovo ir jo komandos kritikos pastaruoju metu sulaukė sveikatos apsaugos ir žemės ūkio ministrai – Arūnas Dulkys bei Kęstutis Navickas.

Derybos dėl Vyriausybės sudėties vyksta Lietuvai taip pat renkantis, ką deleguoti dirbti į naująją Europos Komisiją.

Antrai kadencijai paskirta Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) praėjusią savaitę kreipėsi į šalis nares, prašydama pateikti po du kandidatus užimti eurokomisaro pareigas – vyrą ir moterį.

G. Nausėda tvirtino, kad „atsiveria galimybės kalbėtis su Europos Komisijos prezidente dėl ekonominių portfelių“.

Tuo metu valdantieji konservatoriai sako, kad geriausias kandidatas į Europos Komisiją yra užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Jo kandidatūra labiau siejama  su užsienio politikos portfeliu.

Tačiau, pasak I. Šimonytės, trečiadienį šiuo klausimu su prezidentu ji nekalbėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pokyčiai dėl pokyčių

pokyčiai dėl pokyčių portretas
likus 3 mėnesiams iki rinkimų.

Anonimas

Anonimas portretas
reiketu dvieju menesiu NE apmokamu atostogu GERIAU

Anonimas

Anonimas portretas
O kieno čia parlamentas ? Gal švedų ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių