Pasigenda aiškios prezidento pozicijos dėl R. Žemaitaičio: klausimų kelia ir užsienio partneriai

Premjerė Ingrida Šimonytė sako pasigendanti aiškios Prezidentūros pozicijos dėl partijos „Nemuno aušra“ lyderio Remigijaus Žemaitaičio ir priduria, kad klausimų dėl jo kelia ir Lietuvos užsienio partneriai.

„Vienintelė pagrįsta ar tinkama pozicija šiuo atveju būtų tiesiai šviesiai pasakyti, ar yra įsivaizduojamas tokio žmogaus dalyvavimas būsimoje valdžioje, ar nėra įsivaizduojamas“, – antradienį žurnalistams Seime kalbėjo ministrė pirmininkė.

„Tai, ką daro R. Žemaitaitis, neatitinka nei mūsų geopolitinės laikysenos, nei mūsų požiūrio į tai, kas yra liberali demokratija, nei mūsų požiūrio į tai, kas vyksta Ukrainoje“, – teigė ji.

Pasak I. Šimonytės, Lietuva tam tikrų signalų dėl R. Žemaitaičio sulaukė ir iš užsienio valstybių, pavyzdžiui, Vokietijos.

„Viena vertus, užsimenama, kad mūsų partneriai Vokietijoje, kurie čia turi reikšmingai pastiprinti mūsų gynybą, signalus siunčia ir turbūt pirmiausia juos siunčia Respublikos prezidentui, tai jeigu jau tuos signalus kažkaip gauni, tai vis dėlto yra klausimas, o kaip į tuos signalus reaguoji“, – sakė premjerė.

Taip ji kalbėjo po to, kai konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sekmadienį per partijos suvažiavimą Vilniuje pareiškė, kad kai kurie prezidento patarėjai laikosi antisemitinių nuostatų.

Anot G. Landsbergio, „sunku nematyti paralelės tarp prezidento patarėjo, parašiusio seriją šlykščiausių tekstų, „Tomkaus spaudoje“ (dienraštyje „Respublika“ – BNS), ir į Seimo vartus besibeldžiančio Konstituciją bei priesaiką sulaužiusio Žemaitaičio“.

Konkrečios G. Nausėdos komandos nario pavardės G. Landsbergis neįvardijo, tačiau „Respublikos“ dienraščio vyriausiuoju redaktoriumi dirbo dabartinis prezidento patarėjas komunikacijai Frederikas Jansonas.

Savo ruožtu prezidentas G. Nausėda teigė, kad tai „dar vienas nevaldomo liežuvio pavyzdys“. Jis taip pat pridūrė, kad nors G. Landsbergis nepaminėjo F. Jansono pavardės, „verta pamąstyti“ apie kreipimąsi į teismą dėl šmeižto.

I. Šimonytė F. Jansoną vadino neeiliniu Prezidentūros patarėju, kurio pozicija dažnai girdima viešojoje erdvėje.

„Gal kartais iki galo nežinome, ar čia jo pozicija, ar Respublikos prezidento pozicija“, – svarstė ji.

Man atrodo, kad jis ir toliau tą pačią vagą labai intensyviai vagoja ir toliau kasasi gilyn toje temoje.

„Kita vertus, kas yra taip pat faktas, tai, kad prezidento vienas iš patarėjų praeityje yra parašęs paskvilių viename leidinyje, kurie savo turiniu taip pat buvo akivaizdžiai antisemitiniai. Aš pripažįstu žmonių teisę klysti, atsiprašyti, kažkaip pakeisti savo nuomonę ir per gyvenimą taisytis, bet aš nesu kažkaip to niekur viešai mačiusi“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Konstitucinis Teismas yra pripažinęs R. Žemaitaitį sulaužius priesaiką ir šiurkščiai pažeidus Konstituciją dėl antisemitinių pareiškimų. Apkaltos jis išvengė balandį pasitraukdamas iš Seimo.

Politikas savo „Facebook“ paskyroje pernai birželį piktinosi premjerės Ingridos Šimonytės vizitu Izraelyje, apkaltino žydus lietuvių trėmimu, žudymu, vertino žinią apie Izraelio nugriautą palestiniečių mokyklą, Izraelį prilygino karą Ukrainoje vykdančiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir citavo antisemitinį eilėraštį.

Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla dėl politiko pasisakymų apie žydus.

Pats R. Žemaitaitis ne kartą tvirtino savo teiginių nelaikantis antisemitiniais.

I. Šimonytės nuomone, R. Žemaitaitis dėl savo išsakytų teiginių nesigaili.

„Man atrodo, kad jis ir toliau tą pačią vagą labai intensyviai vagoja ir toliau kasasi gilyn toje temoje“, – sakė ji.

Pernai lapkritį politiko įsteigta „Nemuno aušra“, pirmą kartą dalyvausianti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, turi beveik 3 tūkst. narių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JONAS

JONAS portretas
Nu kaip tavo šaika Žemaitaiti stipresnė už Pavilionio Žmones nesimalkit i ta šiukšlyna tai landzberginiai tai Nausėdinei o šitie nausėdos ar konservu šiukšlynas dirbantis jankiamVisi kas už lietuva prisijungė prie ger Vaitkaus

Taigi

Taigi portretas
prie ko čia tas užsienis???? čia mūsų vidaus reikalas. Ir ką žmonės norės (gi demokratija, ar ne? ) tą ir išrinksim. O kas ten kaip atrodo Šimonytei ir konservų žideliukams, tai giliai pofig lietuviui!!! Ir gana čia stumt Lietuvon tą židukų jankių gaivalą - sotus jau nuo pokario jais.

natalija

natalija portretas
Klausyk tu IDOMU blusiau kas tau idomu gal rūpinkis savo reikalais ir daugiau švieskis o ne tik LRT žiniom
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių