Savivaldybių apklausas „darbietis“ siūlo perkelti į elektroninę erdvę

  • Teksto dydis:

Savivaldybių organizuojamas gyventojų apklausas Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto narys „darbietis“ Viktoras Fiodorovas siūlo perkelti į elektroninę erdvę.

Seimo posėdžių sekretoriate jis įregistravo atitinkamą Vietos savivaldos įstatymo pataisą, praneša Darbo partijos frakcija. „Galimybė gyventojams reikšti savo nuomonę savivaldybei reikšmingais klausimais yra labai geras demokratiškas instrumentas, leidžiantis žmonėms tiesiogiai dalyvauti vietos valdyme. Tačiau šiuo metu dėl labai nepatogių būdų vykdant tokias apklausas jos yra labai nepopuliarios, reikalaujančios nemažai lėšų ir laiko“, - pažymi parlamentaras.

Pasak V.Fiodorovo, apklausų perkėlimas į elektroninę erdvę ne tik leistų dažniau jas rengti, bet ir apimtų didesnį skaičių apklausiamų žmonių. „Be to, būtų galima tokias apklausas rengti anonimiškai, o jas pačias galėtų inicijuoti ne tik savivaldybė, bet ir gyventojai. Taip žymiai mažesniais kaštais mes pasiektume didesnį efektą, įgyvendindami tiesioginio valdymo principą“, -sako Seimo narys.

Šiuo metu gyventojų apklausas galima vykdyti tik tiesiogiai, gyventojų nuomonę įrašant apklausos dalyvių sąrašo lape, gyventojui savo nuomonę pareiškiant sueigoje balsuojant, atrankinės arba tikslinės apklausos būstuose metu.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2012–2013 metais Lietuvos savivaldybėse buvo surengta 16 apklausų dėl bendrųjų savivaldybės klausimų. 6 iš jų vyko visos savivaldybės teritorijose, 7 - seniūnijos aptarnaujamoje teritorijoje ir 3 - gyvenamosios vietovės teritorijoje. 12 kartų savivaldybių tarybos atsižvelgė į gyventojų nuomonę. Dažniausiai apklausos buvo rengiamos, įrašant gyventojų nuomonę apklausos dalyvių sąrašo lapuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių