Kandidatas į eurokomisarus A. Kubilius: nesibaidau jokių atsakomybių

Ekspremjeras konservatorius Andrius Kubilius teigia, jeigu būtų paskirtas Europos Komisijos (EK) nariu, nesibaidytų jokių atsakomybių.

„Du kartus dirbęs Lietuvos premjeru ir nusipelnęs krizių premjero titulo, nesibaidau jokių darbų ir atsakomybių, kurios gali tekti, jeigu tapsiu Europos Sąjungos komisaru“, – antradienį Seime teigė A. Kubilius.

Jis pabrėžė, kad tiek Lietuva, tiek jis asmeniškai turi unikalios patirties saugumo ir Europos Sąjungos (ES) plėtros klausimais bei vylėsi, kad Lietuvai teks saugumo, gynybos arba plėtros eurokomisaro portfelis.

Kandidato teigimu, siekti atsakomybės EK būtent už šias sritis jis yra aptaręs su prezidentu Gitanu Nausėda.

„Saugumo, gynybos Europos Rytų erdvės reikaluose mes kaip valstybė turime unikalios patirties ir šiuose reikaluose galime duoti daugiausia pridėtinės vertės stiprinant visos ES, o tuo pačiu ir mūsų pačių saugumą“, – teigė A. Kubilius.

Anot jo, šiuo metu Europa yra ištikta naujos, gilios geopolitinės saugumo krizės, todėl pats laikas didinti jos gynybinį potencialą „pagaliau pradedant realiai kurti Europos gynybos sąjungą“.

Cituodamas Europos Komisijos pirmininkę Ursulą von der Leyen (Urzulą fon der Lajen) kandidatas minėjo, kad kertinis Europos Sąjungos interesas yra Bendrijos plėtra.

„Ursula von der Leyen labai reikšmingai ir teisingai pabrėžė, kad būsimi penkeri metai ir tai, ką Europos Sąjungai pavyks arba nepavyks nuveikti saugumo reikaluose, apspręs ES ateitį ir jos vietą pasaulyje sekantiems penkiems dešimtmečiams“, – kalbėjo A. Kubilius.

Jo kandidatūrą antradienį Seimui pateikusi premjerė Ingrida Šimonytė akcentavo jo patirtį ir kompetenciją.

Vyriausybės vadovės teigimu, tokios aukštos kvalifikacijos ir profesionalumo kandidatu į EK gali pasigirti reta valstybė.

„Aš manau, kad Andrius Kubilius yra ta kandidatūra, kuri objektyviai gali pretenduoti praktiškai į bet kokį portfelį, turint minty, kad buvusio premjero padėtis, matyt, leidžia sakyt, jog yra labai mažai gyvenimo sričių, kuriose premjeras neturi turėti patirčių, tam tikros kompetencijos, žinių ir gebėjimo spręsti su ta sritimi susijusius klausimus“, – sakė I. Šimonytė.

Dėl A. Kubiliaus kandidatūros antradienį surengta neeilinė Seimo sesija.

Jo kandidatūrą į EK siekiama deleguoti, prieš tai prezidentui atmetus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderio, užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą.

Nuo 2019-ųjų Europos Parlamente (EP) dirbantis A. Kubilius šiemet į jį buvo perrinktas antrai kadencijai. Politikas aktyviai pasisako už glaudesnius Europos Sąjungos ir Rytų partnerystės šalių ryšius, gausesnę paramą Rusijos užpultai Ukrainai ir griežtesnę laikyseną Kremliaus atžvilgiu.

Lietuvos kandidatą į Komisiją oficialiai siūlo Vyriausybė, jai turi pritarti šalies vadovas ir Seimas. Kandidatui taip pat reikia sulaukti EK pirmininkės ir EP pritarimo.

Patvirtinus A. Kubilių eurokomisaru, jo vietą EP turėtų užimti pirmas už brūkšnio likęs Liudas Mažylis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AS

AS portretas
Vel ateis vadinama krize piz dets bus

Sigitas

Sigitas portretas
Tiesiog idomu t.y. ar dauguma Lietuvos piliečių yra antiek neadekvačiai durni ir neva nesuprantantis kas vyko 2008-2009 metais, ar ji iš savęs dedasi per daug protinga su savo teiginiais???!!! Kas svarbiausia toji eks. prezidentė pati pritarė eks premjero A.Kubiliaus vykdomai antikonstituciniai debiliškai naktiniai mokesčių reformai. Negana tai nuo tos debiliškos reformos nukentėjo Lietuvos piliečiai. Net LR konstitucinis teismas yra pripažines, kad naktinė mokesčių reforma prieštarauja įstatymams. Todėl šitam kandidatui tinka tik graboriaus eurokomisaro portfelis.

>>>Didžiulė \\\\\.../////

>>>Didžiulė  \\\\\...///// portretas
>Žmogau ar ne a.armonaitės "suktinę" sutraukei?___Apie Parašą,tai jooo............
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių