Parlamentarai nesutinka grąžinti gautų daiktų: ar mašinos tepalą reikės išleisti?

Seime kelią bandė prasiskinti siūlymas, kad Seimo nariai, kurie už mokesčių mokėtojų pinigus įsigijo kompiuterinę techniką, po kadencijos pabaigos ją grąžintų arba už ją susimokėtų. Tačiau dauguma parlamentarų šios iniciatyvos nepalaikė. Vieni nemato logikos, kiti baiminasi, kad taip į viešumą iškils slapta informacija, esanti jų išmaniuosiuose.

Seimo narys Antanas Matulas už parlamentinei veiklai skirtus pinigus pirko galingą kompiuterį. Kadencijos metu dažnai keitė telefonus. Visa technika atsiėjo beveik 11 tūkst.

Ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pirko kompiuterį už 2,5 tūkst. eurų.

Aido Gedvilo technika rinkėjams kainavo 13,5 tūkst. eurų.

Viktoras Fiodorovas nusipirko 1 tūkst. 119 eurų kainuojantį telefoną.

Iššvaistytoms sumoms iškilus į viešumą, Seime kyla iniciatyvos, kaip sustabdyti rinkėjų pinigų švaistymą.

Ypač pažaboti norima tuos, kurie perka brangią kompiuterinę techniką.

Siūloma, kad nutrūkus Seimo nario įgaliojimams, buvęs seimūnas per 30 dienų privalėtų grąžinti valstybei telefonus, kompiuterius, kitą techniką bei ilgalaikį turtą, kurį įsigijo iš kanceliarinių pinigų. O jei daiktų gražinti politikas nenori, turi susimokėti.

„Nes visuomenės lūkestis yra, kad Seimo narys neįsigytų daiktų ir nelobtų iš savo kanceliarinių lėšų, kurios jau peržengia įgaliojimų ribą“, – teigė Seimo narė Agnė Širinskienė.

Dalis seimūnų dar nė projekto pristatymo neišklausę salę paliko.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Neatsirado ir norinčiųjų salėje diskutuoti dėl to, kaip reikėtų leisti parlamentines lėšas.

Bet tikrąjį jų požiūrį į valdiškus pinigus atskleidė balsavimas – Seimo nariai atmetė siūlymą už mokesčių mokėtojų pinigus prisipirktą gėrį grąžinti arba už jį susimokėti iš savo kišenės.

„Aš suprantu, kad gal yra kolegų, kurie nori, kad pasistatytume dėžę, sumestume seną elektronikos kalną ir išvežtume priduoti į sąvartyną“, – kalbėjo Seimo narys Valius Ąžuolas.

Kai kurie politikai susimokėti likutinę vertę sutiktų, bet atiduoti kompiuterinės technikos – ne. Baiminasi, kad kompiuteryje liks slapta informacija.

„Mes gi turime ne tik visiškai viešos informacijos, bet ir konfidencialios. Įvairiausių laiškų su informacija, kurios negali atskleisti“, – tikino Seimo narys Julius Sabatauskas.

Man kyla techninis klausimas, ar mašinos padangas reikės atiduoti, ar tepalą išleisti, nes aš taip pat už parlamentines lėšas pirkau?

O ir Mokesčių inspekcijos apkrauti nenori.

„Mokesčių inspekcija gali paleisti iš aukciono, bet tam tikram laikui taps tokiu elektroninės technikos šrotu“, – sakė J. Sabatauskas.

Kiti ir paties įstatymo teisingumu netiki.

„Aš per kadenciją elektronikos technikos nepirkau. Naudojau kitiems dalykams: mašinos eksploatacijai, padangoms. Tai man kyla techninis klausimas, ar mašinos padangas reikės atiduoti, ar tepalą išleisti, nes aš taip pat už parlamentines lėšas pirkau?“ – klausė V. Ąžuolas.

Parlamentinei veiklai Seimo nariai praėjusiais metais išleido daugiau kaip 2 mln. eurų. Pirko ne tik brangius telefonus ir kompiuterius, bet ir šlavė Seimo sandėlį – glėbiais nešė kavas, tušinukus, žvakes, užrašų knygeles.

„Rinkėjai yra geriausi mūsų teisėjai. Rudenį jie spręs, atsižvelgdami į tai, kaip kas balsavo, kaip naudojo mokesčių mokėtojų lėšas“, – kalbėjo Seimo narys Vilius Semeška.

Po kilusio rezonanso Seimo valdyba sugriežtino parlamentinių lėšų naudojimą.

Dabar parlamentaras per kadenciją gali įsigyti ne daugiau nei tris telefonus ir kompiuterius, taip pat draudžiama įsigyti prekes ir paslaugas iš artimųjų ir susijusių juridinių asmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Išvada

Išvada portretas
Seime sėdi nusikaltėliai.

D.

D. portretas
Taigi, Jonavos merą "linčiuoja" dėl tūkstančio eurų, o čia - po kelioliką tūkstančių "prichvatizavo" ir... nieko, nes jie "teisūs"... Žinot, galvoju, kad Seimo kanceliarija yra "neįgali", nes nesugeba simūnų aprūpinti tušinukais... Kažkaip neteko girdėti, kad kažkur kažkas , išrinktas į kažkokias pareigas, dar būtų "lepinamas" priemokomis "kanceliarinėms reikmėms" , telefonais, kompiuteriais,kuru ir pan.,- tai, ko gero, "norma" tėra tiktai Lietuvoje ir Briuselio "kopūstyne", kur susirenkama ne dirbti savo šaliai ir žmonėms, o tiesiog papramogauti už visos Europos Sąjungos žmonių pinigus, juos vis labiau apvagiant ir įvarant į kampą dėl "klimato kaitos" ir "migrantų" krizės... Neskaniai "kvepia" tiek mūsų seimūnai, tiek Briuselio "kopūstai" su savo niekieno nerinktais ( tik "viršūnėlėms" susitarus ! ) "vadovais"...

MANAU

MANAU portretas
IR ATLYGINIMUS PRIRIST PRIE MINIMUMO.NEKYLA MINIMALI ALGA -IR SEIMUNAM NEKYLA.O DABAR SAU KELIASI VOS NE KAS DU MENESIUS
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių