Iniciatyvos „4 procentai“ atstovai: premjerė planų neatskleidė, tačiau sprendimas bus

Su premjere Ingrida Šimonyte trečiadienį susitikę už didesnį finansavimą gynybai pasisakantys verslo atstovai teigia iš ministrės pirmininkės nesulaukę konkrečių įvardytų iniciatyvų, tačiau gavę patikinimą, jog sprendimai bus priimti.

Iniciatyvos „4 procentai“ atstovai perdavė I. Šimonytei 50 tūkst. gyventojų parašų surinkusią peticiją, kurioje politikai raginami padidinti gynybos finansavimą iki 4 proc. bendrojo vidaus produkto.

„Premjerė nėra ta, kuri žadėtų, bet mes akivaizdžiai turime bendrą supratimą, kad saugumas yra labai svarbus tiek gyventojams, tiek verslui“, – po susitikimo su premjere žurnalistams sakė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis.

„Planų neatskleidė, bet akivaizdžiai bus kažkoks sprendimas“, – pridūrė jis.

I. Šimonytei anksčiau teigus, jog iniciatyvoje pasigenda įvardytų lėšų šaltinių, o „valstybė neturi nieko kito, išskyrus mokesčių mokėtojų pinigus“, „4 procentų“ atstovai teigė turintys alternatyvių pasiūlymų.

„Prisiminkime 2020 metus, kada buvo pandemija, net mokesčių niekas nekėlė, valstybė, tuo metu Vyriausybė, pasiskolino pinigus, išgelbėjo verslą ir ekonomika atsidėkojo uždirbdama dar daugiau pinigų. (...) Skolinimasis trumpuoju periodu yra visiškai geras sprendimas, o porinkiminiu laikotarpiu tuos sprendimus dėl 4 procentų bus gerokai lengviau priimti“, – sakė A. Romanovskis.

Iniciatyva rodo pilietišką požiūrį į gynybos klausimus kaip į bendros visų piliečių atsakomybės sritį ir atitinka Vyriausybės kursą didinti finansavimą gynybai (...)

 

Susitikime taip pat dalyvavęs Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) vadovas Vidmantas Janulevičius pridūrė, kad pramonininkai siūlo „paskolinti“ savo darbuotojus apmokymams gynybos srityje, o tai, apskaičius pinigais, leistų pasiekti skiriamų 4 proc. BVP gynybai tikslą.

„Lietuvos pramonininkų konfederacijos darbuotojų dabar yra 340 tūkst. darbuotojų ir jeigu mes dedikuojame vienos savaitės terminą darbuotoją apmokyti ar gynybai, ar civilinei gynybai, tai yra irgi pusantro milijardo eurų“, – sakė V. Janulevičius.

„Ta žinutė, kad mes norime būti ta šalis NATO, kuri skiria daugiausiai, tuos 4 procentus, daugiau negu JAV, kuri yra širdis NATO. Ta žinutė yra ne ką mažiau svarbi negu tai, kaip mes tuos pinigus gausim“, – pridūrė A. Romanovskis.

Vyriausybės spaudos tarnyba pranešė, kad premjerė susitikime padėkojo iniciatyvos dalyviams „už pilietinę lyderystę valstybei ypatingai svarbiu gynybos finansavimo didinimo klausimu“.

„Iniciatyva rodo pilietišką požiūrį į gynybos klausimus kaip į bendros visų piliečių atsakomybės sritį ir atitinka Vyriausybės kursą didinti finansavimą gynybai, nuo kadencijos pradžios augusį dvigubai“, – pranešime sakė ministrė pirmininkė.

„Tikiuosi, kad iniciatyva ir surinkti piliečių parašai bus stiprus argumentas būsimoms diskusijoms Seime dėl siūlymų, kuriuos artimiausiu metu Vyriausybė teiks dėl specialaus gynybos fondo ir jo finansavimo šaltinių“, – pridūrė ji.

Vyriausybė savo ruožtu šiuo metu rengia siūlymus, kaip padidinti gynybos finansavimą iki 3 proc. BVP, ir žada juos pristatyti po kelių savaičių.

Papildomų lėšų krašto apsaugai poreikis argumentuojamas divizijos Lietuvos kariuomenėje kūrimu, siekiu iki 2027 metų šalyje priimti Vokietijos brigadą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Štai tie tegul ir moka

Štai tie tegul ir moka  portretas
o aš kol nežinosiu kam iki cento nukeliauja eurai , jokių didinimo. Vagys klestės, o Lietuvos saugumas liks vėl abejotinas ? Ne. Nesutinku .

to Pilietis

to Pilietis portretas
Na jau ne, losim ir dantis su ragais auginsimės, nėr ko čia į mus seilių varvinti. 20€ papildomai į mėn kaip nors sukrapštysiu, o tai bus +1%

KONSERVAI , nustokite š v a i s t y t i GYVENTOJŲ lėšas,

KONSERVAI , nustokite š v a i s t y t i GYVENTOJŲ lėšas, portretas
nes UBAGŲ niekas n e p u l s , o prisivogę KONSERVAT KGB-tai, visais atvejais,p a b ė g s į KALININGRADO sritį.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių