A. Veryga nemano, kad R. Karbauskis turėtų trauktis iš LVŽS pirmininko posto

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) sąrašą į Seimą vedęs Aurelijus Veryga nemano, kad po „valstiečiams“ ne itin sėkmingų rinkimų, Ramūnas Karbauskis turėtų trauktis iš lyderio posto. Taip politikas kalbėjo po konservatorių partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio pareiškimų, jog šis traukiasi iš pirmininko pareigų ir atsisako Seimo nario mandato.

„Ko gero, kad mūsų situacijos yra šiek tiek skirtingos, lyginant su ponu Landsbergiu. Jie iš valdančiųjų tapo opozicija, mes iš opozicijos turime šansų tapti valdančiųjų dalimi. Tegu tas rezultatas ir nėra toks, kokio mes norėjome, tikėjomės, mūsų partijos pirmininkas tikrai nesišalina atsakomybės“, – dėstė politikas.

„Labai rimtai aptarsime šiuos rinkimus, dėl ko mūsų rinkėjas neišgirdo mūsų siunčiamų žinučių. Partijos nariai susitikę galvos, spręs“, – pridūrė jis.

A. Veryga akcentavo, kad porinkiminiu laikotarpiu partijos pirmininko pasikeitimas galėtų būti žalingas.

„Nematau jokio reikalo jam trauktis ir manau, kad kaip tik mums dabar reikia susitelkti, nes darbas dabar tik prasideda“, – kalbėjo politikas.

„Šituo momentu būtų ir nelogiška tą daryti“, – pridūrė jis.

Visgi, „valstietis“ nesiėmė vertinti G. Landsbergio sprendimo pasitraukti iš politikos.

„Nevertinsiu G. Landsbergio. Jam turėjo būti smūgis pralaimėjimas vienmandatėje“, – kalbėjo jis.

Iš socialdemokratų tikisi nuoseklumo

Į Seimą „valstiečių“ sąrašą vedęs A. Veryga viliasi, kad socialdemokratai išliks nuoseklūs dėl potencialių valdančiosios daugumos partnerių. Pasak jo, dar po pirmojo rinkimų turo gautas kvietimas drauge formuoti koaliciją LVŽS yra svarbus.

„Koalicijos gali susidėlioti visaip – ne vienas žaidėjas yra. Nepamirškime ir tos pačios politinės jėgos, su kuria gal nėra didelio noro ar apetito demonstruojamai eiti į koalicijas, bet tol, kol nesibaigė valdančiosios daugumo dėlionės, galime galvoti visaip“, – konferencijoje aiškino A. Veryga, omenyje veikiausiai turėdamas Sauliaus Skvernelio Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“.

„Visgi norėčiau tikėti, kad socialdemokratai yra rimta, solidi politinė partija. Tai ne kažkokie politikos naujokai. Man atrodo, kad solidūs žmonės solidžiai ir elgiasi. Prisiminkime, kad po pirmojo rinkimų turo jau toks kvietimas (kartu sudaryti koaliciją – ELTA) buvo išsakytas“, – tikino jis.

Europarlamentaro mandato neatsisakys

A. Veryga taip pat kartoja neketinantis atsisakyti europarlamentaro mandato, mat rinkimus laimėjus socialdemokratų partijai „valstiečiams“ Vyriausybės vadovo pozicija neatiteks.

„Yra politinė jėga, kuri aiškiai laimėjo rinkimus, kuri neabejotinai turi lyderystę, tai aš šitoje situacijoje visgi liksiu ten, kur dabar esu“, – kalbėjo A. Veryga.

„Galiu dar kartą aiškiai pasikartoti, kad labai aiškiai per rinkimus pasakėme, kad vienu atveju grįžčiau į Lietuvą – jeigu mes turėtume galimybę patys formuoti Vyriausybę ir turėtume premjero poziciją. Taip neatsitiko“, – tikino jis.

Anot parlamentaro, jis vietą sąraše į Seimą užleis kitam LVŽS kandidatui Rimui Jankūnui.

ELTA primena, kad sekmadienį įvyko antrasis Seimo rinkimų turas. Daugiausia mandatų laimėjo Lietuvos socialdemokratų partija – ji turės 52 vietas parlamente.

Antroje vietoje liko dabartiniai valdantieji konservatoriai su 28 mandatais, trečioje vietoje esanti „Nemuno aušra“ gaus 20 vietų parlamente.

Kitame Seime taip pat bus Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ su 14 mandatų, Liberalų sąjūdis su 12 ir Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga (LVŽS) su 8 vietomis parlamente.

Į parlamentą taip pat pateko trys Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai – Jaroslav Narkevič, Rita Tamašunienė ir Česlav Olševski. Pirmą kartą Seime atsidūrė ir Nacionalinio susivienijimo atstovas Vytautas Sinica. Mandatą gavo ir „Laisvės ir teisingumo“ pirmininkas Artūras Zuokas, save išsikėlę Viktoras Fiodorovas ir Vitalijus Šeršniovas.

Pakartotinio balsavimo metu prie balsadėžių išreikšti savo pilietinę valią atėjo 41,31 proc. Lietuvos rinkėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių