Atmintinų dienų kalendoriuje gali atsirasti dvi naujos dienos

Į atmintinų dienų sąrašą Seimas ketina įtraukti gegužės pirmąjį trečiadienį minimą Pasaulinę mamų psichikos sveikatos dieną. Taip pat atmintinų dienų kalendoriuje turėtų atsirasti Vilko vaikų atminimui skirta diena, kurią siūloma minėti rugsėjo 14-ąją.

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė tai numatančioms Atmintinų dienų įstatymo pataisoms. Jas palaikė 110 Seimo narių, vienas buvo prieš, vienas susilaikė.  Įstatymo pataisos dar turės Seime įveikti priėmimo stadiją.

Tradiciškai skeptiškai naujų atmintinų dienų atsiradimą vertina Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis. Pasak jo, yra daug reikšmingų dalykų, kuriuos galima būtų švęsti, taip pat yra daug problemų, kurias reikėtų aktualizuoti.

„Bet vieną dieną paskelbus per metus atmintina, problemos nesprendžiamos, jas reikia spręsti kiekvieną dieną“, – iš Seimo tribūnos sakė K. Masiulis.

Jis žadėjo palaikyti tik Vilko vaikų atminimui skirtą dieną, kuri yra unikali, nes niekur kitur jos nėra.

Tuo tarpu Seimo narė Rūta Miliūtė ragino parlamentarus palaikyti šiais metais jau antrą kartą Lietuvoje paminėtą Pasaulinę mamų psichikos sveikatos dieną.

„Atmintinos  dienos savaime problemų nesprendžia, bet  atkreipia dėmesį į problemas. Padarykime viską, kad mamos būtų išgirstos, matomos“, – kvietė R. Miliūtė.

Anot jos, viena iš penkių pagimdžiusių moterų susiduria su rizika susirgti pogimdyvine depresija. Manoma, kad daugiau nei 75 proc. atvejų pogimdyvinės depresijos atvejų lieka nediagnozuoti, nes moterys nesikreipia pagalbos.

Į atmintinų dienų sąrašą jau yra įtraukta spalio dešimtoji – Pasaulinė psichikos sveikatos diena.

2016-aisiais nevyriausybinių organizacijų iniciatyva skirtingose pasaulio šalyse pradėta minėti Pasaulinė mamų psichinės sveikatos diena.

Rugsėjo keturioliktoji pasirinkta minėti Vilko vaikų atminimą, nes buvę Rytprūsių krašto vokiečių vaikai 1991 m. rugsėjo keturioliktą dieną pirmą kartą organizavo susitikimą Klaipėdoje, o vėliau kreipėsi dėl bendrijos „Edelweiss“ įregistravimo.

Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Jurgita Šiugždinienė, pateikdama Seimui siūlymą dėl Vilko vaikų atminimo dienos, yra sakiusi, kad ji prisidės prie Lietuvos įvaizdžio gerinimo, mokslinių tyrimų, padės stiprinti bendradarbiavimą su Vokietija.

Vilko vaikai Lietuvos atminties kultūroje atpažįstami kaip nepilnamečiai vaikai, kurie Antrojo pasaulinio karo pabaigos ar pokario metais dėl bado pėsčiomis, vežimais ir prekiniais traukiniais pasiekė sovietų okupuotą Lietuvą, ieškant maisto ir prieglobsčio.

Rytprūsių krašto vokiečių vaikų sovietų Lietuvoje galėjo būti nuo 6 iki 8 tūkst.

Siekiant aktualizuoti Vilko vaikų atminimą, Atmintinų dienų įstatymo pataisas inicijavo organizacija „Edelweiss – Wolfskinder“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To-Rasa

To-Rasa portretas
Deja klysti,dar yra likę vilkų vaikų Lietuvoje,šį mėnesį vyko jų susitikimas Pagėgiuose.Tai pat galiu priminti nežinantiems,kad koks 60proc tų vilko vaikų buvo su lietuviškom,ar senom prūsiškom pavardėm,.Daugelis jų gyveno šiaurinėje Rytprūsių dalyje,tai yra palei Lietuvos siena.tie vaikai prarado viską,tėvus,namus ir turėjo gyventi su svetima pavarde.....

gerovietis

gerovietis portretas
Grąžinkite seną alko pardavimo tvarką !

ttt

ttt portretas
O dar vienos naujos atmintinos dienos DEBILŲ ar negali seimas paskelbti.??? Tai tikrai būtų natūralu valdantiesiems ., kadencijos atminimui )))
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių