Dėl sovietų karių iškėlimo Šiaulių meras prašys Kultūros ministerijos pagalbos

Desovietizacijos komisijai konstatavus, kad sovietų karių palaikai iš miestų aikščių turėtų būti iškelti, Šiaulių miesto meras Artūras Visockas prašys Kultūros ministerijos pagalbos.

„Kitas žingsnis bus kreiptis į Kultūros ministeriją, kad būtų numatytos lėšos tam darbui atlikti“, – trečiadienį BNS sakė meras.

„Kultūros ministerija įtrauks lėšas į kitų metų biudžetą ir bus galima padaryti veiksmą“, – teigė jis.

Pasak A. Visocko, karių palaikų perkėlimą reikia atlikti teisėtai, o ne skubotai.

„Norime teisėtai iškelti tuo kapus“, – pabrėžė jis.

Būtent šiauliečių iniciatyva Seimas birželį į Draudimo propaguoti totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas įstatyme numatytą viešųjų objektų sąrašą įtraukė ir laidojimo vietas.

Taip pat nustatyta, kad pripažinus palaidojimo vietas propaguojant totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologiją, jiems negaliotų kultūros paveldo apsauga.

Po to A. Visockas kreipėsi į vadinamąją Desovietizacijos komisiją, kad ši nustatytų, ar miesto centre, šalia katedros, palaidoti sovietų kariai nepažeidžia draudimo viešai propaguoti autoritarinius ir totalitarinius režimus bei jų ideologijas.

„Akivaizdu, kad dabar bėgti, įkišti kastuvą ir kasti niekas to nedarys, toliau turi vykti procedūra, į ją turi būti įtraukta valstybė, nes čia ne tik Šiaulių ar kitų miestų reikalas, bet čia ir valstybės reikalas. Kita vertus, visa tai kainuoja. Teisės aktuose numatyta, kad valstybė moka pinigus. Norint, kad valstybė tuos pinigus mokėtų, ji turi įsitraukti į biudžetą“, – tvirtino Šiaulių miesto meras.

Desovietizacijos komisija trečiadienį nusprendė, kad miestų ir miestelių aikštėse, skveruose palaidoti sovietų karių palaikai turėtų būti iškelti ir perlaidoti vadovaujantis tarptautinėmis sutartimis.

Toks sprendimas priimtas apsvarsčius Šiaulių miesto ir Varėnos rajono savivaldybių kreipimusis.

Anot komisijos pirmininko Vito Karčiausko, sovietai laidojo arba perlaidojo karius miestų ir miestelių centrinėse aikštėse sąmoningai kurdami „Didžiojo Tėvynės karo“ naratyvą, tai yra ne pagarbą kariams išreiškiantys, o ideologiniai objektai, pažeidžiantys įstatymą.

Šiaulių centre, katedros prieigose, esanti karių palaidojimo vieta įtraukta į Kultūros vertybių registrą. Jame nurodyta, kad ten palaidoti 52 Sovietų Sąjungos kariai, žuvę Antrajame pasauliniame kare.

Merkinėje 244 sovietų kariai palaidoti skvere, vietoje, kur anksčiau stovėjo bažnyčia. 2007 metais čia įrengtose naujose paminklinėse plokštėse iškalta 240 žuvusių karių pavardžių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kariai bet kurios valstybės tik vykdo įsakymus

Kariai bet kurios valstybės tik vykdo įsakymus portretas
Karių kapaviečių nereikėtų darkyti. Simbolinius paminklus ir atminimo ženklus galima pakeisti nuosaikiais atminimo simboliais. Nereikia užmiršti, kad tie kariai buvo 18 metų vaikai, nusiųsti į frontą. Buvo ir vyresnių, tačiau karių kapų niekas kitose valstybėse nekapsto. Valdžios keičiasi, simboliai irgi. Tačiau mirusiųjų ramybės drumsti nereikėtų dėl vieno ar kito valdžios pasikeitimo.

Rūtenis

Rūtenis portretas
Tik dabar, po 34 metų neprikulmybės, valstybei pradėjo rūpėti okupantų simboliai, ir tai tik po agresijos prieš Ukrainą, kai visas pasaulis susivienijo ir Rusijai tapo riesta, tuomet ir Lietuvai išaugo drąsos sparnai, o, kartoju, visus tuos 34 metus Lietuva tupėjo po kopūstu lyg zuikis sulenkęs ausis ir drebėjo iš baimės prieš burlioką. Tai va tokia ta ir neprikulmybė.

tarybinius[ ,,sovietu,,] karius iskelt

tarybinius[ ,,sovietu,,] karius iskelt  portretas
o Siauliu MIERA -pakast gyva [ ne sovieta] toj pacioj vietoj...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių