Gelgaudiškis kasmet buria kūrybiškus žmones

  • Teksto dydis:

Dažnai viešoje erdvėje kalbama apie regionuose stringančią kultūros sklaidą, tačiau pažvelkite atidžiau – Gelgaudiškyje (Šakių r.) jau dešimtmetį kiekvieną vasarą vyksta kūrybiškumą skaitinančio projekto veiklos, skirtos skirtingo amžiaus ir išsilavinimo žmonėms. Jose gali dalyvauti visi, kurie bent kartą pagalvojo „Ir aš galiu būti menininkas!“

Kviečia pažinti, išbandyti ir kurti

Tęstinio, itin sėkmingo, laiko patikrinto dirbtuvių „Meno receptas“ organizatoriai Gelgaudiškyje ruošiasi rengti naujus edukacinius užsiėmimus, kūrybiškumo mokymus ir toliau bendruomenėje skatinti kūrybines iniciatyvas. Projekto, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, veiklomis siekiama skatinti skirtingo amžiaus bendruomenės narių kūrybiškumą, įtraukti juos į kūrybinių dirbtuvių edukacijas – tokiu būdu miestelio ir regiono gyventojai įtraukiami į aktyvią kūrybinę ir edukacinę veiklą. Taip pat inicijuojama profesionalaus ir mėgėjų meno atstovų bendrystė ir bendradarbiavimas.

„Svarbiausia, kad kiekvienas mūsų projekto dalyvis pajustų veiklų principą: pažink, išbandyk ir sukurk! Dirbtuvės unikalios trumpomis, bet intensyviomis dviejų savaičių trukmės edukacinėmis, švietėjiškomis veiklomis, kurias paprastai vainikuoja dalyvių darbų paroda bei profesionalaus meno parodos pristatymas Šakių kultūros centro Gelgaudiškio padalinyje“, – pasakojo projekto vadovė Tatjana Vrubliauskienė.

Svarbiausia, kad kiekvienas mūsų projekto dalyvis pajustų veiklų principą: pažink, išbandyk ir sukurk!

Pasak jos, visa anksčiau vykdyta veikla yra puiki terpė tobulinti ankstesnių projektų veiklas, ieškoti inovatyvių jų formų, atkreipiant dėmesį į profesionalaus meno prieinamumą regione. „Sieksime tikslinių susibūrimų –mokymų, parodų, edukacijų metu užtikrinti tolygios kultūrinės raidos įgyvendinimą apskrityje“ pasakojo pašnekovė.

Tęsiamos ankstesnės ir kuriamos naujos edukacijos

Atsižvelgiant į ankstesnių dirbtuvių patirtį, šiemet bus tęsiamos jau anksčiau išbandytos ir praėjusiais metais didelio dėmesio sulaukusios edukacijos – autorinių darbų iš augalų kūrimas ir smilkalų iš natūralių medžiagų gamyba.

„Meno recepte XI“ numatyti nauji užsiėmimai. Vienas jų – akrilo dažų antspaudai ant japoniško popieriaus. Kitas – vytinių juostų audimas. Jos rišamos baltiškais motyvais – taip veiklų organizatoriai kvies mokymų dalyvius pažinti senuosius, etninius puošybos elementus ir juos mokėti panaudoti mūsų dienomis. Minėtais užsiėmimais skatinama dalyvių kūrybinė veikla, dažnai skatinamas ir skirtingų kartų bendravimas, tuo pačiu mokoma šeimoje organizuoti bendras veiklas. Visoms minėtoms edukacijoms vadovaus savos srities specialistai profesionalai – Amatininkė Reda Vaičiūnienė, edukatorė Kristina Kogan, tautodailininkės Gintvilė Giedraitienė ir Laimutė Kraukšlienė.

Tiesa, bus galima dalyvauti Kazimiero Simonavičiaus universiteto lektorės prof. dr. Jolantos Zabarskaitės kūrybiškumo mokymuose „Ką daryti, kai reikia naujų idėjų?“ Pirmuosius vėliau papildys praktiniai mokymai, kuriuos ves aktorė, retorikos ir iškalbos specialistė Adrija Čepaitė tema „Kūrėja(as) ar konteksto žmogus?“ Pasak veiklų organizatorių, mokymai dalyvius lengviau įtraukia į aktyvią kūrybinę veiklą, sutelkia bendram darbui, skatina bendravimą.

Sąlytis su profesionaliu menu

Svarbus meno pažinimo bei tarpsritinio bendradarbiavimo akcentas – projekto metu surengtas bendras profesionalaus dailininko ir dirbtuvių dalyvių darbų parodų atidarymo renginys. Jo metu Kaune įsikūrusi meno galerija „Aukso pjūvis“ pristatys profesionalaus menininko darbus, tai pačiai auditorijai bus pristatyti dirbtuvių dalyvių darbai. „Visa tai leidžia projekto dalyviams artimiau pažinti profesionalų meną, skatina profesionalaus ir mėgėjų meno atstovų bendradarbiavimą, gerina profesionalaus meno prieinamumą regione“ – tikina projekto vadovė T. Vrubliauskienė.

Be to, bendra meninė veikla turi didelę harmonizuojančią galią žmonėms, bendri pomėgiai ir veikla, savirealizacijos galimybė, meno terapija teigiamai veikia jų gyvenimo kokybę, skatina kūrybines iniciatyvas. Užsiėmimų tikslas – kuo geriau pažinti save ir savo emocijas, jas išmokti reikšti per kūrybiškumo ugdymo edukacijas bei išmokti naujų amatų. O visa tai reiškia, kad į zanavykų kraštą kultūra ateina pati – tereikia ištiesti ranką!

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šakių rajono savivaldybė, jį įgyvendina Šakių kultūros centro Gelgaudiškio padalinys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių