Joniškio rajone – neramumai dėl gyventojų saugumo: siautėja galimai apsirgę vilkai

Prieš daugiau nei metus Joniškio rajone pasirodė galimai apsirgę vilkai, kurie draskė naminius gyvūnus. Valdžia sunerimo, mat prieš savaitę gauti dar trys pranešimai apie Žagarės gyvenvietėje vilkų padarytą žalą. Vėl rasti vilko sumedžioti šunys. Savivaldybė nerimauja dėl gyventojų saugumo, tad įspėja visus ir prašo leidimo vilkus Joniškio rajone medžioti anksčiau laiko.

Vaizduose matyti, kaip elnias ragais apsigina nuo trijų jį užpuolusių vilkų. Deja, prie grandinės pririštiems kiemsargiams apsisaugoti nepavyksta.

Žagarės girininkui Gediminui Vitkauskui iš arti teko matyti vilko sudraskytą kaimynų šunį.

„Ta sodyba buvo prie pat kaimo, įdomumo vedamas, aišku, nuvažiavau pasižiūrėti. Jis man parodė nugriaužtą šuns galvą, prie „lenciūgo“ nieko nelikę. Tik už kokių 20 metrų buvo kraujo klanas ir tas šunelis suėstas, liko tik galva“, – pasakojo G. Vitkauskas.

Nors pirmieji keistai besielgiantys vilkai Joniškio krašte pastebėti dar prieš metus, situacija paaštrėjo praėjusią savaitę. Fiksuoti dar trys atvejai Žagarėje.

„Dingsta naminiai gyvūnai, yra nutraukiami nuo grandinės. Net užfiksuota, kad moteris matė vilką pati savo akimis kieme, tai yra sudraskyti ar dingę naminiai gyvūnai: šunys, katės“, – šnekėjo Joniškio rajono savivaldybės Administracijos direktorė Inga Karbauskienė.

Žinia po gyvenvietę pasklido akimirksniu.

„Mano draugo kaimynų šunį nutempė su visa grandine. Dar nuėjome pažiūrėti, tikrai vilko pėdos. Jis atėjo, sako, ateikite pažiūrėti. Na, tikrai vilko pėdos, su visa grandine šunį nunešė“, – kalbėjo pašnekovas.

„Žmonės kėlė ir į socialinius tinklus, kad matė ir dienos metu gatve prabėgantį vilką. Aišku, ta informacija nėra patikrinta, gal ten ir didelis šuo tiesiog pasitaikė, bet sudraskė šunį tai tikrai vilkas“, – aiškino Žagarės girininkas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Nuo pat grėsmingo vilkų pasirodymo Joniškio rajone nukentėjo jau kelios dešimtys naminių gyvūnų. Situacija buvo aprimusi, kai vieną vilką medžiotojams pavyko likviduoti.

„Praėjusį medžioklės sezoną vieno būrelio medžiotojai sumedžiojo vilką, kuris keistai elgėsi. Mes tikėjomės, kad čia tas probleminis vilkas ir bus sumedžiotas“, – nurodė Joniškio medžiotojų draugijos pirmininkas Mindaugas Balčiūnas.

Ar dabar į Žagarę atklydo naujas vilkas, ar vis siautėja tas pats, nuspėti sunku. Anot ekspertų, galimai tai apsirgęs, nuo vilkų bandos atitrūkęs plėšrūnas, kuris nesugeba prasimaitinti miške.

Kad būtų budrūs, naktį nepaliktų gyvūnų prie grandinių, nes jie negali pabėgti, geriau uždaryti į ūkinius pastatus.

„Iš bado tikėtina, kad jis eitų į kaimus ar net Žagarės miestą ieškoti lengvesnio grobio, kas galbūt sudaro tokią prielaidą, kad tai yra vienišas vilkas“, – teigė M. Balčiūnas.

Dėl visų saugumo apie neįprastus vilko poelgius Žagarę informavo Joniškio rajono savivaldybė. Gyventojų prašoma atidumo. Pastebėjus vilką ar sudraskytą naminį gyvūną, kuo skubiau informuoti.

„Kol suvaikšto informacija, kol mes sužinome, jau būna praėjusios kelios paros ar net savaitė. Tas vilkas jau gali būti nuėjęs ir šen, ir ten“, – aiškino G. Vitkauskas.

„Kad būtų budrūs, naktį nepaliktų gyvūnų prie grandinių, nes jie negali pabėgti, geriau uždaryti į ūkinius pastatus“, – pabrėžė I. Karbauskienė.

Savivaldybė kreipėsi ir į Aplinkos apsaugos ministeriją.

„Prašėme suteikti galimybę anksčiau nei atsiras galimybė sumedžioti šiuos vilkus, kadangi jie kelia grėsmę mūsų bendruomenei“, – teigė Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius.

Tik patys žagariečiai kol kas neįsibaiminę. Tikino, kad vilkų nematė.

„Galvoju, kad buvo meluota. Man atrodo, meluota buvo“, – sakė pašnekovė.

Rajono valdžia dabar laukia leidimo anksčiau medžioti vilką. Tikisi, kad atsiras medžiotojų, kurie apsiims greta gyvenvietės ieškoti plėšrūno, mat vien būti su ginklu šalia žmonių – itin pavojinga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Seku,

Seku, portretas
seku pasaka...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių