Kariuomenė: liepą suintensyvėjo prieš Lietuvą nukreipta Rusijos ir Baltarusijos propaganda

  • Teksto dydis:

Lietuvos kariuomenės analitikai praėjusį mėnesį Rusijoje ir Baltarusijoje stebėjo išaugusį informacinį spaudimą, nukreiptą prieš Lietuvą, daugiausia fiksuojant su gynyba susijusių propagandinių pranešimų.

Kaip trečiadienį pranešė kariuomenė, liepą aptikti 312 informaciniai atvejai, birželį jų buvo trečdaliu mažiau. Vien su gynybos sritimi buvo susiję daugiau kaip 200 atvejų.

Pasak kariuomenės, šių Rusijos ir Baltarusijos veiksmų tikslas – dezinformuoti ir manipuliuoti savo auditorijomis. Retkarčiais tokia informacija pakliūva į Lietuvos ar užsienio informacinę erdvę.

Kariuomenės žiniomis, agresyvi retorika iš Rusijos ir Baltarusijos pareigūnų, propagandistų buvo nukreipta diskredituoti NATO ir NATO viršūnių susitikimą Vašingtone, Lietuvos gynybos ir užsienio politiką, sumenkinti Lietuvos pasitikėjimą Aljansu.

NATO toliau vaizduota kaip agresyvus karinis blokas, nenusiteikęs taikai, priešiškas Rusijai, o informacinių veiksmų intensyvumas per Vašingtono susitikimą buvo ne mažesnis nei pernai vykusio NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu.

Kariuomenės teigimu, propagandistai pabrėžia, kad jie yra nusiteikę taikiai NATO ar savo kaimynų atžvilgiu, tačiau priešiškumas ir agresija esą nukreipti į pačius propagandos skleidėjus.

Todėl Lietuvoje vykusios „Baltic Connection 24“ (BALTCON24) pratybos, kurių metu buvo dislokuotos „Patriot“ oro gynybos sistemos, Rusijos ir Baltarusijos informacinėje aplinkoje pristatytos kaip pasiruošimas agresijai.

Propagandistai taip pat aktyviai komunikavo apie Lietuvos karinių pajėgumų stiprinimą, išskirdami gynybos finansavimą ir planus steigti kontrmobilumo parkus.

Liepą fiksuotas reikšmingas informacinis spaudimas iš Baltarusijos propagandistų, siekiant pateikti Lietuvą kaip nedemokratinę, agresyvią valstybę.

Anot kariuomenės, tai siekta įgyvendinti išnaudojant nelegalių migrantų temą, pasirodžius filmui apie neva brutalų Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos elgesį su migrantais.

Taip pat fiksuotas bandymas kaitinti informacinę erdvę interviu su buvusia Baltarusijos opozicijos aktyviste Olga Tiškevič, grįžusia į Minską. Ji pasakojo apie Lietuvoje veikiančių buvusių bendražygių planus vykdyti atakas prieš objektus Baltarusijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių