Kariuomenės puskarininkių mokyklai suteiktas P. Lukšio vardas

  • Teksto dydis:

Nuo liepos Lietuvos kariuomenės (LK) Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokyklos Puskarininkių mokykla vadinama pirmojo už Lietuvos nepriklausomybę žuvusio kareivio Povilo Lukšio vardu.

P. Lukšio vardo suteikimu siekiama tęsti ryšį su istoriniais asmenimis, puoselėti kariuomenės tradicijas ir domėjimąsi istorija, įprasminti Lietuvai pasižymėjusius asmenius, sekmadienį pranešė kariuomenė.

„Lietuvos kariuomenės mokyklos kasdienines užduotis lydi šūkis, gimęs iš akronimo LKM –  „Lietuvai kariauti mokaus!“. Puskarininkių mokyklą nuo šiol lydės Povilo Lukšio inicialais papildytas šūkis iš akronimo PLPM – „Puskarininkių luomas pavyzdžiu moko!“, atspindintis esmines puskarininkio savybes būti pavyzdžiu ir mokyti karius“, – pranešime sakė puskarininkių mokyklos viršininkas srž. mjr. Alvydas Kuprusevičius.

LK teigimu, P. Lukšys laikomas pirmuoju Lietuvos kareiviu, žuvusiu už Lietuvos nepriklausomybę. Pirmojo pasaulinio karo metais jis tarnavo Rusijos imperinėje kariuomenėje, o pradėjus kurti Lietuvos kariuomenei joje įkūrė savanorių būrį.

P. Lukšys Kėdainių apskrityje dalyvavo kovose su Kauno kryptimi puolančiais bolševikų daliniais. Jis žuvo 1919 metų vasario 8 dieną, vykdydamas žvalgybą prie Taučiūnų kaimo, kur įvyko smarkus susišaudymas. Po mirties, 1923 metais, jis apdovanotas Vyčio kryžiaus 1 laipsnio ordinu.

Kariuomenės daliniai Lietuvoje vadinami Lietuvos karaliaus, kunigaikščių ir kitų asmenybių vardais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
GERIAUSIAI TIKTŲ SIMONKO

patarimas

patarimas portretas
o kodėl ne Adamkaus-juk abu buvo amerikoje, tik tas liko kovoti už laisve šikagoje, o šitas tik rizikavo gyvybe, kad išlaisvintų lietuvą

Anonimas

Anonimas portretas
tai kad vadino gaidelynu
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių