Kokio oro tikėtis savaitgalį?

Sinoptikai praneša, kad šalyje laukiama staigių orų permainų. Vis dar vasariškus orus iš Lietuvos stums pavėlavęs ruduo, sulauksime daugiau lietaus.

Daugiau apie tai pasakojo sinoptikas Vytautas Patašius.

– Ar tiesa, kad ciklonas „Brigita“ ateina į Europą ir iš mūsų pavogs vasarą?

– Tikrai taip. Panašu, kad antradienis buvo paskutinė tokia vasariška diena. Bus truputį lietaus, šaltasis atmosferos frontas atslinks ir antradienio vakarą pasieks vakarinius rajonus, ten gali intensyviau palyti. Naktį išplis didesnėje šalies dalyje, trečiadienio dieną numatomas trumpalaikis lietus. Ketvirtadienį ir penktadienį daugelyje rajonų bus trumpas lietus, kai kur perkūnija. Giedri ir saulėti orai slenka į šoną.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

–  Ateina lietus, dangus nebus toks giedras. Kaip atrodys savaitgalis? Galbūt dar galėsime pasidžiaugti šiltais orais?

– Tikrai atvės. Sekmadienį bus tik 13–18 laipsnių šilumos. Vietomis trumpas lietus. Šilti orai pasitrauks į šalį ir bus šiek tiek vėsiau.

– Ar vandens telkiniai atšalo per rugsėjo mėnesį?

– Po truputį vėsta. Nors dienos karštos ir giedros, tačiau naktimis atvėsta, kai kur netgi iki 5–4 laipsnių šilumos. Žinoma, kad vandens telkiniai po truputį atvėsta, bet, žinoma, čia būtų labiau hidrologų sritis. Jau reikėtų pamiršti maudymosi sezoną.

– Kada dažniausiai bobų vasara užsuka į Lietuvą? Ką mes vadiname bobų vasara?

– Tokia vasariška temperatūra sugrįžta būtent rugsėjo pabaigoje. Šį sezoną galbūt ne taip pastebima kaip ir pernai – vasariški orai buvo visą rugsėjį. Buvo vėsesnių orų tarpas, bet būtent šiais metais, atrodo, rugsėjis yra kaip ketvirtas vasaros mėnuo. Šiemet labai nepasireiškė būtent tas atšilimas rugsėjo mėnesį – dėl to ir atrodo, kad visas vasaros mėnuo, o ne išskirtinai bobų vasara.

– Gal dar galima tikėtis, kad po atvėsimo bobų vasara sugrįš? Šiek tiek pavėlavusi kaip ir tas vėluojantis ruduo.

– Kol kas, pagal dabartinius skaičiavimus, remiantis modeliais, neatrodo, kad taip bus, ypač kita savaitė bus vėsesnė. Spalio pradžioje, viduryje vasariškų orų nevertėtų tikėtis. 

– Pasižiūrėjus į duomenis, tikrai galime sakyti, kad rugsėjis yra ketvirtas vasaros mėnuo ir galbūt prognozuoti, kad kitais metais vasara taip pat bus ilgesnė. Girdėjau, kad klimatologai kalba, jog vasara ne tik baigiasi vėliau, bet ir prasideda anksčiau. Klimatologas teigė, kad vasara Lietuvoje prasidėjo, berods, gegužės 15 dieną.

– Taip, tikrai anksti prasidėjo ir vėlai baigiasi, galbūt tą sezoną reikėtų išplėsti – vadinti bent keturis vasaros mėnesius. Pastarųjų metų tendencija buvo tokia, kad rugsėjis yra gana šiltas, galima būtų tikėtis ir kitais metais, kad vasara užsitęs.

LNK laiko mašina: Radži 2017 metų laidoje „Čia tai geras“ nuomavo dviračius


Šiame straipsnyje: orairugsėjo oraibobų vasara

NAUJAUSI KOMENTARAI

Oruva

Oruva portretas
Pateikimas labai įtartinas, nes šiurpinantys orų pokyčiai tiesiog nutylėti. Kiek reikia budrumo, kad užčiuoptum nedasakymus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių