Konservatorius siūlo LRT finansavimą sieti su BVP augimu, lėšas už akcizus skirti gynybai

  • Teksto dydis:

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė siūlo Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai (LRT) skiriamus asignavimus iš valstybės biudžeto susieti su šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) augimu, o dalį už akcizus gautų pajamų skirti gynybai.

„Čia ypač aktualu gynybos fondo kontekste, nes LRT augimas priklauso nuo akcizų surinkimo. Kadangi didinami jie, tai dalis didinimo eitų ne tik į gynybą, bet ir papildomai į LRT, kurių biudžetas, kaip žinia, auga kaip ant mielių. Tai siūlau nustatyti lubas“, – BNS penktadienį sakė M. Lingė.

Pagal penktadienį užregistruotą projektą, LRT skiriamų asignavimų dydis, palyginti su ankstesniais metais, negalėtų augti sparčiau nei praėjusiais metais kito šalies BVP to meto kainomis.

Pagal dabartinį įstatymą, LRT kasmet skiriama 1 proc. gyventojų pajamų mokesčio, faktiškai surinkto užpraeitais metais, ir 1,3 proc. iš akcizo pajamų. Taip pat numatyta, kad nacionaliniam transliuotojui skiriamų asignavimų dydis neturi būti mažesnis už 2019 metais skirtus valstybės biudžeto asignavimus.

LRT biudžetas šiemet siekia beveik 73 mln. eurų.

Siekiant užtikrinti daugiau lėšų gynybai Finansų ministerijos siūlomi akcizų didinimai 2025 metais valstybės biudžetą papildys beveik 142 mln. eurų, 2026 metais – daugiau nei 157 mln. eurų, 2027-aisiais – beveik 173 mln. eurų.

„Atsižvelgiant į tai bei įvertinus, jog akcizai ateinančiais metais ženkliai augs, LRT pajamų, skiriamų iš valstybės biudžeto, augimo tempas gali būti neproporcingas ir tikėtina, viršytų realius asignavimo gavėjo poreikius“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Pasak M. Lingės, esant nepalankiai geopolitinei situacijai, valstybės biudžeto lėšomis finansuojama LRT taip pat solidariai turėtų prisidėti prie nacionalinio saugumo stiprinimo.

„Atkreiptinas dėmesys ir į tai, jog akcizų didėjimo planas taip pat siejamas su krašto gynybos finansavimu, todėl nebūtų teisinga, jei papildomas pajamų didėjimas iš akcizų tektų ne tik Lietuvos nacionalinio saugumo stiprinimui, bet ir LRT“, – teigiama aiškinamajame rašte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

niekas nebežiūri LRT

niekas nebežiūri LRT portretas
tuščia kalba apie LRT. Tai lavonas visuomenės informavimo priemonių tarpe. Ir smirdi.

Anonimas

Anonimas portretas
Gal jau laikas baikti su ta LRT !? Gal uzteks taskyti mokesciu moketoju pinigus !?

Raudonoji Monika?

Raudonoji Monika? portretas
Raudonas buvo kino šventes apipavidalinimas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių