Kuprinė – atsakingas pirkinys. Kokių klaidų nedaryti?

Kuprinė – vienas svarbiausių moksleivio atributų. Prastai parinkta, ji gali sužaloti besiformuojančią vaiko laikyseną, sukelti skausmų kaklo, nugaros, pečių srityse. Kaip ją atsakingai išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

Svarbu atsižvelgti į amžių

Kineziterapeutės Silvijos Urvikytės teigimu, neretai tėvai nežino, kokie yra pagrindiniai mokyklinės kuprinės reikalavimai, todėl jie leidžia rinktis vaikui tokią, kuri jam labiausiai patinka, arba pasikliauna aplinkinių nuomone.

Vis dėlto specialistė pataria neskubėti ir būtinai susipažinti su rekomenduojamais kuprinės matmenimis, kad ji nepakenktų vaiko sveikatai, būtų saugi, patogi, ergonomiška. Svarbu atsižvelgti į moksleivio amžių, ūgį ir svorį, ieškoti lengvai reguliuojamos, atsparios vandeniui, tvirtus užtrauktukus turinčios kuprinės.

„Renkantis kuprinę, būtina ją pasimatuoti, o jei perkate internetu, atidžiai peržiūrėti jos matmenis. Dažniausia klaida – pradinių klasių moksleiviui nuperkama gerokai per didelė kuprinė. Pradinukų kuprinės svoris turi neviršyti 10–15 proc. jų kūno masės, o nuo vienuolikos metų – 20 proc. vaiko kūno masės. Šis procentas didėja su amžiumi, priklauso nuo moksleivio ūgio ir svorio. Pirmoko kuprinė turėtų būti ne didesnė nei 10 proc. jo kūno masės, antroko jau gali būti ir 11 proc. Pirmos klasės moksleivio kuprinė turėtų sverti apie 3 kg, vyresnio pradinuko – 5 kg. Penktos šeštos klasės moksleivio kuprinė gali sverti 6 kg, o paauglio – 7 kg, tačiau ne daugiau“, – atskleidžia kineziterapeutė.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad tinkama kuprinė turi turėti dvi petnešas, kurios būtų reguliuojamos, plačios, su paminkštinimu. Apžiūrėkite ir dirželius – jie taip pat turėtų būti reguliuojami. Puiku, jei yra papildomas dirželis ties krūtine ar juosmeniu. Kuprinės nugarėlė turėtų būti su paminkštinimu, būtinai pralaidi orui.

„Svarbu, kad kuprinė būtų ne platesnė nei moksleivio pečių linija ir ne žemesnė nei klubai. Idealu, jei ji turėtų skyrelių ir papildomų kišenėlių, kurie padės daiktus laikyti tvarkingai, juos greitai rasti. Rekomenduojama, kad mokyklinė kuprinė turėtų šviesą atspindinčių elementų, atšvaitų, – vardija kineziterapeutė. – Kol moksleivis sulauks dvylikos metų, reikėtų kasmet tikrinti, ar kuprinė atitinka reikalavimus, o jei neatitinka – pirkti kitą. Vyresniame amžiuje kokybiška kuprinė gali tarnauti ir ilgiau – dvejus trejus metus.“

Silvija Urvikytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip nešioti taisyklingai

Pasak S. Urvikytės, jau įsigijus kuprinę, svarbu užtikrinti, kad vaikas ją taisyklingai nešiotų. Tyrimai rodo, kad moksleiviai dažnai į kuprinę prisikrauna gerokai per daug daiktų, tad jos svoris tampa per didelis ir gali padaryti nepataisomą žalą nugarai.

„Pradinukai dar nesuvokia grėsmių, kurių kelia per sunki kuprinė. Tad tėvams labai svarbu nuolat stebėti ir tikrinti jos tūrį ir svorį, edukuoti savo atžalas. Jei mokykloje yra spintelės, rekomenduoju jose palikti daiktus, kurių nebūtina nešiotis kiekvieną dieną. Pavyzdžiui, sportinę aprangą, vandens gertuvę, skaičiuotuvą, muzikinę įrangą ar popamokinės veiklos priemones, – pataria specialistė. – Rekomenduoju tėveliams nuolatos stebėti ir tikrinti, ar moksleivio kuprinė yra tinkamai sureguliuota, jos turinys sudėtas tinkama tvarka. Atminkite, kad į kuprinę dedant vadovėlius, sunkiausios knygos turi atsidurti arčiau nugaros, o lengvesnės – toliau. Atkreipkite dėmesį, kad dažnai išsiderina kuprinės petnešų aukštis arba susidaro per didelis tarpas tarp jos ir nugaros. Sureguliuokite kuprinę taip, kad užsidėjus ji priglustų. Kuprinę reikėtų iš naujo sureguliuoti ir šaltuoju metų laiku, kad, ją užsidėjus ant striukės, nebūtų per ankšta.“

Kol moksleiviui sukaks dvylika metų, reikėtų kasmet tikrinti, ar kuprinė atitinka reikalavimus, o jei neatitinka – pirkti kitą.

Pasak kineziterapeutės, laikysenai pavojingas ne tik per didelis kuprinės svoris, bet ir jos nešiojimas ant vieno peties. Nors toks būdas populiarus tarp jaunimo, norint sveiko stuburo ir gražios laikysenos, kuprinės petnešos turi būti uždėtos ant abiejų pečių. Kitu atveju stuburas bus netolygiai apkrautas, atsiras kūno ir raumenų disbalansas.

„Vaikų kaulų ir raumenų sistema vystosi labai sparčiai. Tinkamai parinkta kuprinė ir taisyklinga laikysena gali užkirsti kelią kūno raumenų disbalansui, skoliozei – stuburo iškrypimui, nugaros ir kaklo skausmams, kitiems raumenų ir kaulų sistemos sutrikimams, – sako S. Urvikytė. – Netaisyklinga laikysena turi įtakos tiek savijautai, tiek organizmo sistemų veiklai, todėl labai svarbu stebėti savo vaiką, o pastebėjus laikysenos pokyčių – kreiptis į specialistus. Kuo anksčiau sureaguosime, tuo greičiau ir efektyviau pasieksime norimų rezultatų ir išvengsime didesnių padarinių.“

Vaida Vasiliauskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Ergonomiška ar ne?

Kūdikių ir vaikų kineziterapeutė Vaida Vasiliauskienė pastebi, kad į kuprinės parinkimą bet kokio amžiaus moksleiviui reikia žiūrėti atsakingai. Juk ji bus nešiojama beveik kasdien, todėl reikšmingos tampa net smulkios detalės.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Vaikų reabilitacijos ligoninės „Lopšelis“ specialistė pabrėžia, kad kiekvieno mūsų kūnas yra unikalus, todėl renkantis kuprinę svarbu atsižvelgti į individualias vaiko fizines savybes.

„Geriausia rinktis ergonomišką kuprinę, skirtą vaiko kūnui prilaikyti ir apsaugoti. Tokia kuprinė turi daugiau reguliuojamų parametrų nei standartinė: paminkštintas petnešas, papildomus dirželius ties krūtine ir klubais, kurie leidžia lengviau prisitaikyti prie vaiko kūno formų, labiau paminkštintą nugarėlę, kuri sušvelnina apkrovą ir suteikia papildomo komforto, – atskleidžia ji. – Gaminant ergonomiškas kuprines dažnai naudojamos lengvos ir patvarios medžiagos, tai padeda išlaikyti mažą bendrą kuprinės svorį ir užtikrinti, kad ji atlaikytų reguliaraus naudojimo poreikius. Tokios kuprinės būna gerai suplanuotos, su papildomomis kišenėmis, kurios tolygiai paskirsto apkrovą, todėl sumažėja svorio koncentracija konkrečiose kūno vietose.“

Svarbiausi parametrai

Nepriklausomai nuo to, ar pasirinksite pirkti ergonomišką kuprinę, V. Vasiliauskienė rekomenduoja atkreipti dėmesį į kelis svarbiausius parametrus. Visų pirma – kuprinės dydį.

Kineziterapeutė pataria pasirinkti mažiausią kuprinę, atitinkančią jūsų vaiko mokyklinius poreikius. Kuprinė turėtų būti tvirtai ir stabiliai prigludusi prie nugaros, ji neturi būti aukščiau vaiko pečių arba nukristi žemiau klubų ir gulėti ant sėdmenų. Laisvai kabanti kuprinė trauks vaiką atgal ir privers įsitempti raumenis, todėl kuprinės apačia turi remtis į juosmeninį nugaros linkį.

Jei kuprinė per sunki, ji gali sukelti nugaros struktūrų pažeidimų, laikysenos pokyčių, raumenų įtampą ir skausmą.

„Svarbu atkreipti dėmesį į petnešas ir dirželius. Pasirinkite kuprinę, kurios petnešos būtų reguliuojamos ir paminkštintos, kad apsaugotų pečius nuo kuprinės svorio. Pečių ir kaklo zonoje yra daug kraujagyslių ir nervų, kurie, esant per dideliam spaudimui, gali sukelti skausmą ir dilgčiojimą kakle, rankose. Įsitikinkite, kad petnešos įtemptos, nes tam, kad kuprinė gautų tinkamą atramą, ji turi tvirtai priglusti prie abiejų pečių, remtis į nugaros paviršių ir glaustis ties klubais. Jei ji kabo virš sėdmenų, vadinasi, yra per žemai. Einant kuprinė neturi siūbuoti iš vienos pusės į kitą, o jei taip yra – dirželiai per laisvi, – paaiškina pašnekovė. – Įsigijus kuprinę, skatinkite vaiką ją nešioti užsidėjus abi petnešas, kad tolygiai pasiskirstytų svoris.“

Pasak V. Vasiliauskienės, tikslinga rinktis kuprinę su dirželiais ties krūtine ir klubais, kurie gali būti naudojami siekiant pagerinti pusiausvyrą, paskirstyti svorį ir sumažinti spaudimą pečiams ir nugarai. Specialistės teigimu, krūtinės dirželis turėtų atsidurti ties krūtinkaulio pabaiga – skrandžio duobute. Jis padės išlaikyti petnešas ant pečių ir sumažins kuprinės siūbavimą. Juosmens diržą pritvirtinkite ties klubais – aukščiau klubakaulio dyglių. Jis leis paskirstyti svorio apkrovą klubams ir mažins spaudimą pečiams. Tolygiau paskirstyti nešamą svorį padės ir kuprinė, turinti daugiau skyrelių.

„Dar vienas svarbus parametras yra kuprinės svoris. Jis neturi viršyti 10 proc. moksleivio kūno masės. Jei kuprinė per sunki, ji gali sukelti nugaros struktūrų pažeidimų, laikysenos pokyčių, raumenų įtampą ir skausmą. Deja, tyrimų duomenys rodo, kad moksleivių, nešiojančių per sunkias kuprines, yra labai daug, – sako ji. – Vaiko kuprinė yra per sunki, jei pastebite, kad jam sunku pačiam ją nusiimti ir užsidėti, moksleivis skundžiasi skausmu kaklo, pečių, juosmens ar klubų srityse, jaučia rankų ar kojų dilgčiojimą ir tirpimą, matote raudonų nuspaudimo žymių priekinėje pečių dalyje arba pastebite laikysenos pokyčių.“

Pavojinga: dažniausiai pasitaikanti klaida – pradinių klasių moksleiviui nupirkta gerokai per didelė kuprinė. / freepik.com nuotr.

Į mokyklą – be skausmo

V. Vasiliauskienė pataria vengti kuprinių, kurios neturi reguliuojamų petnešų ar krūtinės ir klubų dirželių, tad jų negalima pritaikyti pagal vaiko kūno formą, užtikrinant tvirtą ir patogų prigludimą.

Nereikėtų pirkti ir tokios kuprinės, kurios petnešos siauros – mažiau nei 5 cm pločio arba pati kuprinė yra sunki ir kieta, neturi paminkštinimo ties nugara ar pečių petnešomis. Venkite ir tokių kuprinių, kuriose yra tik vienas skyrius, nes tai sunkina tolygų svorio paskirstymą.

Vyresniųjų klasių moksleiviai neretai pirmenybę teikia ne kuprinėms, o per vieną petį nešamiems krepšiams, vyresnės paauglės į mokyklą dažnai keliauja ir su rankinėmis. Vis dėlto pašnekovė rekomenduoja rinktis kuprinę su dviem petnešomis, kadangi ant vieno peties nešami krepšiai neigiamai veikia tiek vaikų, tiek suaugusiųjų kūno biomechaniką, laikyseną, lemia raumenų disbalansą, gali sukelti skausmą.

Pasak specialistės, tėvams reikėtų prižiūrėti, kaip jų vaikas nešioja savo kuprinę. Laikysenai itin kenkia jau aptartas jos nešiojimas ant vieno peties. Kineziterapeutės teigimu, taip spaudžiamas vienas petys, viršutinė nugaros dalis ir kaklas. Ši asimetrinė apkrova gali sukelti pečių, kaklo, nugaros, galvos skausmą, kartais ir viršutinių galūnių jutimų problemų – dilgčiojimą ar šalčio pojūtį. Dėl netolygaus kuprinės spaudimo didėja liemens šoninis lenkimas neapkrautoje pusėje ir pečių ir menčių asimetrija, tai sukelia eisenos nukrypimų. Pakitusi vaikščiojimo mechanika gali sukelti ir klubo ar kelio skausmą.

V. Vasiliauskienės teigimu, kenkia kuprinės nešiojimas ją nuleidus ant apatinės nugaros dalies, ties sėdmenimis. Nors žemai nuleistą kuprinę gali būti lengviau nusiimti, taip padidėja spaudimas nugarinėje pečių pusėje, todėl vaikai dažnai pasilenkia į priekį, kad atsvertų svorį.

„Toks pasilenkimas į priekį suteikia per didelę apkrovą apatinei nugaros daliai. Be to, dėl atpalaiduotų petnešų, leidžiančių kuprinei kaboti žemai, vaikštant ji gali siūbuoti pirmyn ir atgal. Tai didina nugaros traumų riziką ir gali nutrinti pečius, – aiškina kineziterapeutė. – Tad pagrindinė rekomendacija – visada nešiokite kuprinę užsidėję ant abiejų pečių ir teisingai sureguliavę petnešas, kad ji tinkamai priglustų prie nugaros. Eidami su kuprine galvą stenkitės laikyti tiesiai.“


Kuprinė pagal amžių

VAIKO AMŽIUS / KUPRINĖS SVORIS / DYDIS / TALPA

6–7 metai / 3 kg / 38–40 cm / 15–18 l

7–8 metai / 3 kg / 40–42 cm / 15–18 l

8 metai / 5 kg / iki 42 cm / 16–20 l

9–10 metų / 5 kg / iki 42 cm / 16–20 l

10–12 metų / 6 kg / iki 42 cm / 18–24 l

12–16 metų / 7 kg / iki 42 cm / 20–28 l



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių