Lietuvos ambasadoje Paryžiuje – išskirtinė paroda minint lietuvių olimpinio debiuto šimtmetį

  • Teksto dydis:

Lygiai prieš 100 metų Paryžiuje Lietuva sulaukė savo olimpinio debiuto. Simboliška, kad po lygiai šimtmečio Prancūzijos sostinėje vėl vyksta vasaros olimpinės žaidynės. Kol miestas jau alsuoja olimpinių žaidynių ritmu, Lietuvos ambasadoje Paryžiuje kviečiama prisiminti pirmuosius lietuvių žingsnius olimpiniame sporte bei svarbiausius amžiaus laimėjimus. Vyko oficialus parodos apie Lietuvos olimpinio judėjimo 100-metį atidarymas.

Atidaryme dalyvavo Lietuvos prezidentas

Parodą Lietuvos tautinis olimpinis komitetas organizuoja kartu su Lietuvos ambasada Prancūzijoje, o oficialiame jos atidaryme dalyvavo ir Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda su pirmąja ponia Diana Nausėdiene. Renginyje dalyvavo ir Latvijos, Estijos olimpinių komitetų vadovai.

„Džiaugiuosi galėdamas būti mieste, kuris šiomis dienomis kvėpuoja olimpine dvasia. Džiaugiuosi, kad kartu su mumis šiandien yra Latvijos ir Estijos olimpinių komitetų vadovai. Tai – dar vienas priminimas, kaip ilgai esame drauge. Nors neretai konkuruojame sporto aikštelėse, visada išlaikome broliškus santykius. Palaikome vieni kitus, kas benutiktų. Ir šiandien turime galimybę kartu mėgautis gražia sporto švente“, – priėmimo metu sakė prezidentas G. Nausėda, pats dalyvavęs ir Paryžiaus olimpinių žaidynių ceremonijoje bei planuojantis gyvai stebėti lietuvių pasirodymus varžybose.

„Vakar vėlai vakare išskirtinės atidarymo ceremonijos metu įžiebus olimpinę ugnį buvo paskelbta olimpinių žaidynių pradžia. Pačią pirmą dieną, kai varžybos jau prasideda ir patiems sportininkams, dalyvavome oficialiame priėmime Lietuvos ambasadoje Paryžiuje. Esame dėkingi jiems už šiltą pasitikimą ir dėmesį olimpiniam sportui.

Subūrus ir vietinę lietuvių bendruomenę, gyvenančią Prancūzijoje, kartu prisiminėme Lietuvos olimpinį krikštą prieš šimtą metų bei svarbiausius amžiaus laimėjimus. Tai tampa savotišku Lietuvos „Olympic house“ žaidynių metu, panašius organizuoja ir kitos šalys. Prieš šimtą metų tapome olimpinės šeimos dalimi, o dabar vieningai palaikome startuojančius 50 mūsų sportininkų Paryžiuje“, – po parodos „Lietuvos olimpinis 100-metis“ atidarymo sakė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

1924 metais debiutinę Lietuvos olimpinę komandą sudarė tik paskubomis suburti futbolininkai ir dviratininkai: Paryžiuje 188 km plento lenktynėse startavo šiauliečiai Juozas Vilpišauskas ir Isakas Anolikas. Tačiau tokia buvo Lietuvos olimpinio judėjimo pradžia.

Parodos šeimininkas Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Nerijus Aleksiejūnas pasidžiaugė šia iniciatyva: „Ši paroda ambasadoje simboliškai sujungia Lietuvos sportininkų debiutą olimpinėse žaidynėse prieš 100 metų su šiandienos varžybomis. Linkiu, jog ji taptų įkvėpimu sėkmingiems Lietuvos sportininkų startams Paryžiuje“.

Ypatinga dovana Lietuvos olimpiečiams

Pirmoji ponia D. Nausėdienė Olimpinės misijos vadovams Einiui Petkui ir Agnei Vanagienei perdavė laimingą pasagą – sėkmės talismaną, kuri keliaus į Lietuvos olimpinės rinktinės būstinę Olimpiniame kaimelyje. Pasaga ypatinga – savo debiuto Paryžiaus olimpinėse žaidynėse laukiančios dailiojo jojimo atstovės Justinos Vanagaitės žirgo Nabab, kurią pati raitelė praminusi Kebabėliu.

„Mano rankose – Lietuvos žirginio sporto atstovų jau ne pirmą kartą dovanojama „Sėkmės pasaga“. Noriu ją su šilčiausiais linkėjimais ir dėkingumu perduoti Lietuvos olimpinei misijai. Tegul ji papuošia mūsų olimpinio kaimelio namus. Tegul primena apie sportininkų bendrystę, susitelkimą ir padeda rasti tą papildomą centimetrą ar sekundę, kurios gali prireikti varžybų metu. Tegul šis simbolis neša sėkmę tiek jiems, tiek ir visai mūsų olimpinei komandai“, – sakė D. Nausėdienė.

Primena 100-mečio ryškiausius epizodus

Parodoje apie Lietuvos olimpinio judėjimo šimtmetį galima pamatyti tikrą pirmųjų olimpinėse žaidynėse startavusių lietuvių atminimo medalį, istorines nuotraukas, filmą su archyviniais lietuvių pasirodymų epizodais. Interaktyviuose ekranuose atvaizduojami ryškiausi mūsų amžiaus sporto laimėjimai.

Galima pamatyti ir ypatingas relikvijas, pavyzdžiui, 100 metų išsilaikiusį olimpiečio, dviratininko Juozo Vilpišausko medalį iš Lietuvai debiutinių 1924 m. vykusių Paryžiaus olimpinių žaidynių.

Priėmimo metu grojo gyva muzika – Prancūzijoje gyvenanti dainų autorė ir dainininkė, lietuvė Vita Levina su tarptautine grupe atliko kūrinius iš savo debiutinio albumo „It‘s been a long time“ bei garsiausias ir visiems puikiai žinomas klasikines prancūzų dainas.

Prancūzija mūsų olimpinėje istorijoje užima ypatingą vietą: tai šalis, kurioje Lietuvos sportininkai 1924 m. debiutavo Paryžiuje surengtose olimpinėse žaidynėse, 1992 m. Albervilyje vykusiose žiemos žaidynėse po 64 metų pertraukos vėl žengė į olimpinį stadioną kaip nepriklausomos šalies atstovai ir būtent čia, Paryžiuje, 2024 metais švęsime savo olimpinį šimtmetį.

Atvira visuomenei paroda

Po oficialaus parodos atidarymo Lietuvos ambasada Paryžiuje bus atvira visuomenei ir kviečia apsilankyti bei susipažinti su lietuvių pirmaisiais žingsniais olimpiniame sporte iš arti.

Paroda „Lietuvos olimpinis 100-metis“ vyks iki 2024 m. rugpjūčio 10 d. Kviečiame dėl vizito laiko iš anksto susitarti el. paštu: rsvp.lituanie@urm.lt

Lankytojai priimami Lietuvos ambasados Prancūzijoje darbo valandomis:

pirmadienis-ketvirtadienis 9–18 val.

penktadienis 9–16.45 val.

pietų pertrauka 13–14 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ir

Ir portretas
Gerai kad nerodė per atidarymą,o tai idiotas su pačia dar labiau pūstusi,šlykšti porelė.

Pakrante

Pakrante portretas
Gražus ir aukštas pasirodė su savo princese !

Ir

Ir portretas
Visur boba reike temptis
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių