Iš Lietuvos į Vakarų Europą asmuo siuntė savaime užsidegančias siuntas

  • Teksto dydis:

Lietuvos institucijos aiškinasi šiemet liepą įvykusį incidentą, kai asmuo iš Lietuvos per privačią siuntų bendrovę į Jungtinę Karalystę ir Vokietiją išsiuntė buitinius prietaisus su įtaisytais padegamaisiais užtaisais, penktadienį pranešė LRT naujienų portalas, remdamasis šaltinio informacija.

Lietuvos tarnybos tai vertina kaip sąmoningą veikimą, kuriuo siekta padaryti žalos siuntų tarnyboms ir susijusiais infrastruktūrai.

Siuntos buvo gabenamos ir orlaiviais, bet, šaltinio duomenimis, padegamasis užtaisas suveikė tik vėliau, logistikos centre, tačiau padaryta žala neaiški.

Apie tai viešai, minėdamos ne Lietuvą, bet Baltijos šalis apibendrintai paskelbė ir Vokietijos tarnybos.

Nėra tiksliai žinoma, ar siuntas siuntęs asmuo yra nustatytas arba sulaikytas, nes Lietuvos institucijos situacijos nekomentuoja. Valstybės saugumo departamentas (VSD) susijusioms institucijoms ir įmonėms išsiuntė pradinę informaciją ir perspėjimą.

„2024 m. liepą kelios tarp Europos valstybių per siuntų tarnybas siųstos siuntos užsidegė jas transportuojant (transportavimą iš dalies vykdant ir lėktuvu). Tai vertintina kaip sąmoningas veiksmas, kuriuos siekta padaryti žalos siuntų tarnyboms ir susijusiais infrastruktūrai. Tebevykstančio tyrimo metu siekiama nustatyti tikslias medžiagas ir komponentus, naudotus užsidegančiose siuntose. Nustačius naujos informacijos jūs būsite informuoti papildomai“, – rašoma VSD perspėjime susijusioms institucijoms.

Generalinė prokuratūra situaciją komentuoti atsisakė motyvuodama, kad tai galėtų pakenkti tyrimo eigai ir būti išnaudojama priešingai valstybės interesams.

Lietuvos nacionalinis krizių valdymo centras teigia negalintis komentuoti padėties, kol vykdomas tyrimas, tačiau penktadienį buvo inicijuotas Nacionalinio krizių valdymo centro, teisėsaugos ir žvalgybos institucijų susitikimas su Lietuvoje veikiančiomis siuntų tarnybomis bei įmonėmis.

„Perspėjome įmones apie galimas rizikas bei grėsmes, pateikėme rekomendacijas, kaip stiprinti fizinę apsaugą, kokie būtini mokymai darbuotojams, pateikti pasiūlymai dėl įmonių vidaus taisyklių, atsižvelgiant į teisinį reglamentavimą. Įmonės pranešė, kad imasi papildomų priemonių tikrinant siuntinius bei nustatant rizikingas siuntas. Nuolat palaikysim tiesioginį ryšį su įmonėmis, jos kviečiamos nedelsiant pranešti apie įtartinus siuntinius“, – nurodė krizių valdymo centras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių