Meteorologas atskleidė, kas lėmė Lietuvą siaubusio pavojingo viesulo susiformavimą

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę Lietuvoje siautė ne tik audra, bet ir daug baimės sukėlęs viesulas. Šeštadienį Šiaulių gyventojai užfiksavo neeilinį gamtos reiškinį. „Facebook“ puslapyje „Orai ir klimatas Lietuvoje“ meteorologas Gytis Valaika aiškino, jog „viesulas pirmą kartą pradėjo formuotis dar apie 16 val. Kelmės rajone ties Griniais–Pakražančiu, apie 50 km į pietvakarius nuo Šiaulių“.

Meteorologas G. Valaika pažymėjo, jog šiuolaikinis mokslas dar nėra pilnai atsakęs, kodėl vienose vietose susiformuoja tornadai, o kitose ne. Tačiau G. Valaika pabrėžė, kad susiformuoti viesului reikia labai specifinių atmosferos sąlygų.

„Visų pirma turi susiformuoti gerai išsivystę kamuoliniai lietaus debesys, todėl reikia skirtingų savybių oro masių susidūrimo. Skirtingų savybių oro srautai skirtinguose atmosferos sluoksniuose turi judėti skirtingomis kryptimis. Susidūrę tokie oro srautai suformuoja horizontalius sūkurius. Šie sūkuriai dėl stiprių aukštyneigių oro srautų (į debesį kylančio šilto ir drėgno oro) gali būti pakreipiami į vertikalius sūkurius. O jie sukuria ne tik audros debesų sukimąsi, bet ir gali suformuoti iš debesies besileidžiantį piltuvo formos debesį bei galop viską ant žemės paviršiaus siaubiantį viesulą“, – aiškino meteorologas.

 

 

Kas lėmė viesulo susiformavimą Lietuvoje?

„Na, o Lietuvoje viesulą lėmė vienas izoliuotos audros debesis, kurių ne vienas židinys tuomet formavosi ties atmosferos frontu. Kadangi pakeltosios kondensacijos lygis, kuriame oras tampa prisotintas (maksimaliai drėgnas), buvo labai žemai, todėl ir sąlygos nusileisti viesulo straubliui buvo palankios. Dar pridėsiu, kad nesu šio sudėtingo reiškinio žinovas (meteorologija platus mokslas ir visko labai gerai išmanyti neįmanoma), todėl teko ir pačiam šį kartą skaityti ir kartotis apie viesulų teoriją“, – teigė G. Valaika.

 

 

Anot G. Valaikos, šis gamtos reiškinys galėjo būti stipriausias iki šiol fiksuotas viesulas Lietuvoje.

„Sprendžiant pagal viesulo padarytos žalos nuotraukas ir vaizdo įrašus, tai galėjo būti F2 kategorijos viesulas, kuriame vėjo stiprumas siekė apie 60–70 m/s (216–252 km/val). Tokiu atveju, tai būtų vienas stipriausių sausumos viesulų, kokie tik yra buvę Lietuvoje. Galėjo prilygti net garsiajam Širvintų viesului“, – aiškino G. Valaika.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Meteorologas rašė, kad truputį silpnesnis viesulas Šiaulius buvo aplankęs 2011 m.

„Paskutinį kartą viesulas Šiaulių priemiestyje (Ginkūnuose) praslinko 2011 m. liepos pabaigoje. Tą kartą viesulas buvo truputį silpnesnis“, – aiškino G. Valaika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Smalsučiui

Smalsučiui portretas
o mano kaimynė, kai pakelia sijoną, tai kilnojasi ne tik jos vyro, bet ir kaimyno agegatas

Gabrieliukas

Gabrieliukas portretas
aišku, kad tikriausiai Putinas kaltas

Smalsutis

Smalsutis portretas
Mano kaimyne vyrui sukelia toki viesula ,kad dreeba langai ir kilnojasi stogas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių