Ministerijai – rimti kaltinimai: tikrai kreipsiuosi į prokuratūrą

Galimas dokumentų klastojimas ir lėšų švaistymas. Tokie kaltinimai pasipylė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Anot Seimo nario Algirdo Syso, ministerija mokėjo apvalias sumas programinės įrangos įmonei už neatliktus darbus. O Socialinės paramos šeimai informacinėje sistemoje aptikta ir saugumo spragų – patvirtintas duomenų nutekėjimas. Ministerija su įmone jau pradėjo teisminį ginčą.

Kaip tik ruduo, taip prie savivaldybių socialinės išmokų skyrių nusidriekia eilės. Laukti tenka ir po tris valandas.

„Nuo 10 val., man priepuoliai prasidėjo, aš negaliu sėdėt, pradedu verkt, vyras ramina. Dabar pažiūrėkit, pirma valanda, kiek langelių tuščių. Šita moteris, valandą laiko žiūriu į ją, o ji kalba, valgo sausainius, nereaguoja į žmones“, – skundėsi vilnietė Birutė.

„Aš internetu paprastai pildau, bet šiandien sugalvojau gyvai, tai gailiuosi dabar, žinoma. Gal jau pusantros valandos laukiu“, – gailėjosi vilnietė Valerija.

Nuo išmokų už negalią iki būsto šildymo kompensacijų. Vilniaus miesto valdžia užversta socialinės paramos prašymais. Nors pernai jų buvo ir kone triskart daugiau.

Šita moteris, valandą laiko žiūriu į ją, o ji kalba, valgo sausainius, nereaguoja į žmones.

„Per pirmas aštuonias rugsėjo dienas į Vilniaus savivaldybę dėl įvairių socialinių išmokų kreipėsi 6,5 tūkst. gyventojų. Prašymai dėl būsto šildymo kompensacijų ir socialinės pašalpos sudaro 73 proc.“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Ana Venslovaitienė.

„Tai maksimum pusvalandį, dabar tris valandas sėdėt... Dovanokit, pas Ingridą Šimonytę greičiau nueisi“, – sakė vilnietė Birutė.

Mažiau kantrūs pildo duomenis patys, elektroniniu būdu. Kaip ir ukrainietė Oksana, bet ir čia prireikia darbuotojų pagalbos.

„Būna, kad sistema užstringa, ir internetas nutrūksta, reikia iš naujo viską pradėti, suvesti visus duomenis“, – aiškino ukrainietė Oksana.

Prie socialinės paramos šeimai informacinės sistemos kas dieną jungiasi virš 700 tūkst. žmonių. Ja naudojasi ir visos savivaldybės. Bet metai iš metų skundžiasi, kad programa – su trūkumais.

„Tikrai jokių pokyčių, kurie palengvintų darbą, neįvyko. Dėl dviejų išmokų galima būtų jau prašyti prašymus per ją, tačiau procesai nepatrumpėjo, o pailgėjo“, – teigė Elektrėnų Socialinės paramos skyriaus vedėja Violeta Šimkūnienė.

Savivaldybių ir paramos gavėjų laiką turėjo sutaupyti sistemos atnaujinimas. Daugiau paslaugų, daugiau registrų vienoje vietoje. Laiko duota iki praėjusių metų gegužės. Bet tik pirmadienį kanclerė pripažino, kad darbai vėluoja.

„Įmonė su darbais vėluoja. Fiksuojame daug klaidų, jie juos taiso. Labiausiai neramina saugumo spragos“, – kalbėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kanclerė Ana Selčinskienė.

Prieš mėnesį įdiegus dvi paslaugas įvyko ir duomenų nutekėjimas.

Tretiems asmenims buvo prieinami paramos gavėjų vardas, pavardė ir išmokos.

„Buvo momentai, kai buvo užblokuota ir nebuvo galimybės prisijungti prie naujosios sistemos“, – sakė V. Šimkūnienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Seimo narys A. Sysas metė rimtus kaltinimus.

Esą ministerija galimai klastojo dokumentus, siekdama nuo parlamento ir viešųjų pirkimų tarnybos nuslėpti, kad darbai nevyksta.

„Aš tikrai kreipsiuosi į prokuratūrą. Tai yra viešas interesas, negalima taip elgtis su mokesčių mokėtojais, europiniais pinigais. Tai turi būti pavyzdys kitiems, kad jei pasižadi, tai turi laiku ir padaryti darbą, o ne įsisavinti, o rezultatas – nulis“, – tikino Seimo narys A. Sysas.

Įmonei „Proit“ už naujinimo darbus išmokėta 980 tūkst., o visos sutarties vertė per milijoną eurų.

Kanclerė aiškino, atsiskaityta pagal sutartį ir viešųjų pirkimų įstatymą. O už vėlavimą iš įmonės kapsi delspinigiai.

„Šiandien UAB „Proit“ jau yra sumokėję virš 32 tūkst. eurų. Mes vertiname, kad tokiu būdu pripažįsta savo kaltę už vėlavimą“, – teigė A. Selčinskienė.

Ministerija norėtų su „Proit“ nutraukti sutartį ir sistemos atnaujinimus ateity daryti savo jėgomis, bet su įmone jau užvirė teisminis ginčas.

„UAB „Proit“ bando teisminiu keliu užkirsti mums kelią. Prašė teismo pritaikyti laikinas apsaugos priemones, draudžiančias mums vienašališkai nutraukti sutartį. Teismas nepritaikė, bet ginčas vis dar teisme“, – aiškino Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kanclerė.

 „Dažniausiai pasiūlo mažiausią kainą, išlošia keletą projektų ir tada nei vieno nepadaro, nes neturi nei resursų, nei galimybių“, – teigė A. Sysas.

Gyventojams terūpi viena, kad dėl teismų nevėluotų pati parama.

„Pagal šiandien dienos rodiklius nematome priežasčių, dėl kurių turėtų strigti. Kaip bus toliau nežinome, priklausomai, kiek bus žmonių šiemet“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės atstovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cia centai

Cia centai portretas
Palygynus su Lenzbergiu praturtejimu ir vilu skamdalu bet Sysas net nedrysts apie tai uzsiminti

O prasancio tokia jau dalia

O prasancio tokia jau dalia portretas
Sunku. Ypac laukti, kol kas duos. Linkiu kantrybes, ir kad neprireiktu prasyti. (o gyvos eiles atgyvena, pamirskit jas. Reik registruotis ir gaut laika)

Kaip bebutu

Kaip bebutu portretas
Bet vis ne kremliasudziai valdzioje :)
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių