Ministrė: socialinis darbuotojas dirba su 12-13 rizikos šeimų

  • Teksto dydis:

Lietuvoje su socialinės rizikos šeimomis dirbantys socialiniai darbuotojai pastaraisiais metais gali daugiau laiko skirti atskirai šeimai, nes statistiškai darbuotojui tokių šeimų tenka mažiau, sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Pasak jos, 2013 metais vidutiniškai vienas socialinis darbuotojas aptarnaudavo 32 socialinės rizikos šeimas, o šiuo metu jis vidutiniškai dirba su 12-13 šeimų.

„Mūsų siekiamybė yra, kad būtų ne daugiau kaip 5-8 šeimos“ , - žurnalistams po susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite sakė A.Pabedinskienė.

Jos teigimu, dėl per didelio šeimų skaičiaus vienam darbuotojui pastarasis sugeba atlikti tik tos šeimos kontrolės funkciją, tačiau daugiau laiko jai skirti negali.

„Labai dažnai socialinės rizikos šeimose trūksta tų pirminių įgūdžių, kurie būtini šeimoje“, - kalbėjo ministrė.

Tuo metu sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė pranešė, kad jos vadovaujamoje ministerijoje pradėta svarstyti galimybę kompensuoti vaistus, gydančius nuo alkoholizmo.

„Pradėjome svarstyti apie galimybę kompensuoti medikamentus, nes turime dalį priklausomų nuo alkoholio ir kurie nori gydytis, tačiau tam trūksta pinigų“, - žurnalistams teigė R.Šalaševičiūtė.

Ministrė taip pat sakė, kad reikia sutvarkyti gydymo nuo psichinių ligų sistemą Lietuvoje.

Prezidentė apie rizikos šeimose augančių vaikų apsaugą pirmadienį kalbėjo susitikime su sveikatos apsaugos ministre, socialinės apsaugos ir darbo ministre, vidaus reikalų ministru Sauliumi Skverneliu, policijos generaliniu komisaru Linu Pernavu, vaiko teisių specialistais bei nevyriausybinių organizacijų atstovais.

Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė ragino visuomenę nekaltinti konkretaus pareigūno ar socialinio darbuotojo už praėjusio savaitgalio nelaimę Kėdainių rajone.

„Vieną žmogų kaltinti nebūtų teisinga, nes mes gyvename bendruomenėje, ten buvo kaimynai, ten buvo žmonės aplinkui“, - sakė R.Dičpetrienė.

Tuo metu Nevyriausybinių organizacijų vaikams konfederacijos direktorė Elena Urbonienė sakė, kad ta tragedija yra „tik ledkalnio viršūnė“, nes Lietuvoje gyvena apie 10 tūkst. socialinės rizikos šeimų, kuriose auga daugiau nei 20 tūkst. vaikų.

Savo ruožtu labdaros paramos fondo „SOS vaikų kaimų Lietuvoje draugija“ direktorė Liudovika Pakalkaitė teigė, kad Lietuvoje reikalingi socialinių paslaugų šeimoms paketai.

„Šeimos į socialinę riziką įtraukiamos per vėlai. Šiandien reikėtų įvertinti, kiek yra šeimų Lietuvoje, kurios išgyvena kažkokį sudėtingumą, nes į socialinę riziką papuolusios šeimos išbūna joje ilgai“, - sakė ji.

Tuo metu po susitikimo D.Grybauskaitė pasiūlė steigti Vaiko teisių apsaugos inspekciją, kuri pateiktų savivaldybėms vaiko teisių apsaugos priemones ir jas kontroliuotų. Prezidentė taip pat sakė, kad užtikrinant vaiko teisių apsaugą reikalinga geresnis tarpinstitucinis koordinavimas.

Svarstymų imtasi po tragedijos praėjusios savaitės pabaigoje, kai Kėdainių rajone šeimoje smurtavęs vyras nužudė du savo vaikus įmetęs juos į šulinį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irma

Irma portretas
Na ir ką, 12-13 šeimų visiškai normalus skaičius. Bet reikia ne kabinete sėdėti o realiai rūpintis tomis šeimomis. Baikime tą popierizmo erą ir pereikime prie realiai atliktų darbų.Pamatysite,kaip kaimo vaizdas pasikeis.Savaitėje 5 darbo dienos, tai tegul per dieną apsilanko bent 2-jose šeimose ir per savaitę aplankys visas tas 13 šeimų.Ar joms nereikia išdirbti 8 darbo valandas?Matematika paprasta-pusę dienos-šeimų lankymui ,kita pusė dokumentų tvarkymui.

Žemaitis

Žemaitis portretas
Sukurkime dar vieną instituciją ir galėsime nedirbti, atlyginimus gauname gerus. Toks mąstymas veda į neviltį, tai bukagalvių mastymas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių