Netyla aistros dėl reitingavimo: ar visuomenė turi teisę žinoti, kurios mokyklos geriausios?

Švietimo ministerija nuo visuomenės slepia dalį duomenų apie moksleivių pasiekimus ir sako, jog mokyklų reitingavimas – ydinga. Diskusijos nusirito iki Seimo, kalbama apie švietimo įstatymo pataisą.

Reitingai vienus verčia pasitempti, kitus neužmigti ant laurų. Reitinguojama nuo politikų iki mokyklų, bet pastarųjų gali nebelikti. 

„Už kritiką ŠMSM ir Seimo Švietimo komitetas nusprendė užgniaužti tuos duomenis“, – pranešė žurnalo „Reitingai“ redaktorius Gintaras Sarafinas.

„Nuoširdžiai apgailestauju, kad viešoje erdvėje formuojasi klaidingas naratyvas apie tariamą laisvo žodžio ribojimą“, – kalbėjo Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ignas Gaižiūnas.

Anot G. Sarafino, nuo rugpjūčio skelbiama gerokai mažiau duomenų apie mokyklas nei iki šiol. Neva duomenys apie tai, kiek vaikų ir kaip kiekvienoje mokykloje laikė egzaminus, kiek neišlaikė yra labai specifiniai ir žemina mokyklas.

Šiuo metu niekas nėra pašalinta, tiesiog šiemet mes dar nesame paskelbę šios informacijos, kadangi gavome pastabas iš mokyklų vadovų.

„Valstybė pati dažnai samdo privačias įmones, kaip „Michelin“, kur sumokėjo kelis milijonus, kad įvertintų ir sureitinguotų restoranus, tai čia yra vienas standartas. O mes mokyklų reitingus darome visiškai nemokamai“, – akcentavo žurnalo „Reitingai“ redaktorius.

„Šiuo metu niekas nėra pašalinta, tiesiog šiemet mes dar nesame paskelbę šios informacijos, kadangi gavome pastabas iš mokyklų vadovų“, – patikino I. Gaižiūnas.

Ministerija sako, jog pateikiant rezultatus intervalais, kai kuriais atvejais netgi buvo galima identifikuoti mokinius ir iki šiol buvęs reitingavimas yra ydingas.

„Skatinama nesveika konkurencija, skatinama išstumti žemesnių pasiekimų mokinius“, – akcentavo švietimo, mokslo ir sporto viceministras.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Reikia mokyklų reitingavimo ar ne – diskusijos nusirito jau ir iki Seimo.

„Turime daug signalų, nepasitenkinimo, kad dabartinė reitingavimo sistema yra monopolizuota. Matome, kad ekspertiniai pajėgumai yra silpni“, – teigė Seimo švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Artūras Žukauskas.

„Jeigu blogai dirba, toks jau likimas. Reikia gerai dirbti ir būsite reitingo viršuje“, – sakė Seimo narys Algirdas Sysas.

„Tada reikėtų uždrausti ir politikų reitingus, nes Gabrielius Landsbergis sėdėdamas gale, kaip nekenčiamiausias politikas, nesijaučia geriausiai. Kur mes baigsime su tokia logika?“, – klausė Seimo narė Agnė Širinskienė.

Negana to, duomenis norima paslėpti įstatymu.

„Švietimo įstatymo pataisa, kur nurodoma, jog negalima teikti duomenų leidiniams, kurie reitinguoja švietimo įstaigas“, – kalbėjo G. Sarafinas. 

Ministerija ketvirtadienį žada pradėti viešas konsultacijas – kiek ir kokie duomenys turi būti atverti. Taip pat ieškos atsakymų kokie rodikliai, nuo darbuotojų, mokyklos aplinkos, dalykų pasirinkimo iki mokinių pažangos yra svarbūs, apibrėžiant kas yra gera mokykla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O tai kaip

O tai kaip portretas
O kaip mokyklai su puse spec poreikių mokinių atsidurti reitingų viršuje? Geriau dirbti? Čia tikrai diskriminacija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių