Nuo nacių ir sovietų Lietuvoje nukentėjusius žydus pasiekė simbolinės kompensacijos

  • Teksto dydis:

Nuo nacių ir sovietų per Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje nukentėjusiems žydams jau pradėtos mokėti valstybės skirtos simbolinės kompensacijos, ir šį procesą ketinama baigti iki metų pabaigos, trečiadienį pranešė kompensacija disponuojantis fondas.

Vilniuje posėdžiavusi fondo valdyba taip pat apsisprendė dėl principų, kaip dalyti 125 milijonų litų sumą, kuri bus išmokėta per 10 metų: pusę iš šiemet skirtų 12,5 mln. litų nuspręsta atidėti ateičiai, o didžiąją dalį likusios sumos skirstys Lietuvos žydų bendruomenė.

Pagal 2011 metais priimtą įstatymą, valstybė skyrė kompensaciją atsižvelgdama į tai, kad Lietuvoje istoriškai gyvavusios žydų religinės bendruomenės holokausto metu buvo sunaikintos, todėl nėra kam atkurti turto vadovaujantis galiojančiais įstatymais.

Kompensacija turi būti naudojama Lietuvos žydų religiniams, kultūros, sveikatos apsaugos, sporto, švietimo, mokslo tikslams Lietuvoje.

Valstybė taip pat skyrė vienkartinę 3 mln. litų kompensaciją Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje gyvenusiems ir nuo totalitarinių režimų okupacijų laikotarpiu nukentėjusiems žydų tautybės asmenims remti.

Fondui pirmininkaujantis Amerikos žydų komiteto Tarptautinių žydų reikalų skyriaus direktorius Andrew Bakeris (Endriu Beikeris) trečiadienį sakė, kad 1775 metams Lietuvoje per karą nukentėjusiems žydams bus skirta po 1600 litų.

"Nustatėme 1775 asmenis, kuriems bus skirtos išmokos. Kiekvienas gaus po 1600 litų. Jau pradėjome šiuos mokėjimus, ir tikimės, kad visi juos gaus iki kalendorinių metų pabaigos", - žurnalistams sakė A.Bakeris.

Pasak jo, fondo valdyba taip pat nusprendė atidėti ateičiai 6,25 mln. litų iš 12,5 mln. litų, kuriuos jau šiemet skyrė valstybė, kad lėšų žydų bendruomenė turėtų ir baigus visos kompensacijos mokėjimą 2023 metais.

Iš nuspręstų naudoti kitų 6,25 mln. litų didžiąją dalį - 4,5 mln. litų - paskirstys Lietuvos žydų bendruomenė. Per milijoną litų nuspręsta skirti naujam fondui, kuris finansuotų projektus, susijusius su žydų gyvenimu ar paveldu, likę bus naudojami fondo administravimui.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky sakė, kad šiuo metu Lietuvoje gyvena per 200 iš minėtų žmonių, kurie gaus simbolines kompensacijas. Dauguma kitų gyvena Izraelyje, Jungtinėse Valstijose, Australijoje, Pietų Afrikoje.

Per holokaustą žuvo apie 90 proc. iš 208 tūkst. Lietuvos žydų. Žudant žydus, naciams dažnai talkindavo lietuviai kolaborantai.

Už žydų gelbėjimą Pasaulio teisuoliais yra pripažinti 844 lietuviai.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyvena 3 tūkst. žydų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VITIOCHAS

VITIOCHAS portretas
UŽKNISO TA ŽYDŲ PADERMĖ.VIENA SYKĮ JIE PASPRINGS VAIKŲ,PENSININKŲ PINIGAIS.KAS JUOS ŠAUDĖ TAS IR TEGUL MOKA.TEGUL IŠ VOKIEČIŲ IR REIKALAUJA,DAR IŠ RUSŲ.O KIEK LIETUVAI ŽYDAI SKOLINGI UŽ IŠTREMTUS ŽMONES,KURIE TEN SUŠALO,MIRĖ IŠ BADO,NUTAUTĖJO.JUK ŽYDAS SU ŠAUTUVU NEKOVOJO,O SULINDO Į NKVD SKYLĘ,NES TEN ŠILČIAU IR KANDŽIOTI,KAIP ŠUO GALI.KĄ ŽYDAI DABAR DARO PALESTINOJE,TAI GENOCIDAS,O DAR GALI AIŠKINTI,KAD JUOS SKRIAUDŽIA.TAI PATI GOBŠIAUSIA TAUTA,KURIAI VIS MAŽA.NE VELTUI NIEKUR PER VISUS AMŽIUS VISOS TAUTOS JŲ NEMĖGO.TAI MANO NUOMONĖ.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių