O. Karač dėl jai nesuteikto prieglobsčio Lietuvoje kreipėsi į EŽTT

Baltarusijos aktyvistė, organizacijos „Mano namai“ vadovė Olga Karač dėl Lietuvoje nesuteikto jai prieglobsčio kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).

„Mes kreipėmės, kada buvo galutinai įsiteisėjęs teismo sprendimas nesuteikti prieglobsčio prašymo. Mes kreipėmės į EŽTT, kadangi šis sprendimas yra nepagrįstas“, – BNS šią savaitę sakė aktyvistės advokatas Rytis Satkauskas.

Anot jo, šių metų vasario 4 dieną pateiktame skunde nurodoma, jog buvo pažeistos O. Karač teisės į teisingą teismą, apsaugą nuo kankinimų, teisė į privataus gyvenimo ir šeimos gynimą.

„Taip pat teisė į minties ir asociacijų laisves, kadangi veiklą, kuria yra kaltinama Olga, ji darė būtent kaip žmogaus teisių gynėja, žmogaus teisių gynimo asociacijos vadovė“, – teigė advokatas.

Pati O. Karač šią savaitę feisbuko paskyroje pranešė gavusi patvirtinimą, kad jos skundas užregistruotas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas sausio pradžioje nusprendė palikti galioti žemesnės instancijos teismo sprendimą nesuteikti jai prieglobsčio.

„Jis (teismo sprendimas – BNS) pirmiausia remiasi tuo, kad Olga Karač tariamai kelia grėsmę Lietuvos valstybei, jos saugumui, kadangi ji, būdama aktyviste, bendravo su Rusijos ombudsmene, kuri yra (Rusijos prezidento – BNS) Vladimiro Putino aplinkos žmogus“, – kalbėjo O. Karač advokatas.

Ta grėsmė yra įsivaizduojama.

„Ta grėsmė yra įsivaizduojama“, – sakė R. Satkauskas.

Pernai rugpjūtį Migracijos departamentas nusprendė nesuteikti O. Karač prieglobsčio, nes Valstybės saugumo departamento teigimu, jos gyvenimas Lietuvoje kelia grėsmę nacionaliniam saugumui dėl ryšių su Rusijos žvalgyba.

Visgi tuo pačiu Migracijos departamento sprendimu organizacijos „Mūsų namai“ vadovei suteiktas laikinas leidimas gyventi Lietuvoje humanitariniu pagrindu.

„(...) Olgos Karač darbas, kaip ir kitų žmogaus teisių gynėjų, buvo bendrauti su skirtingomis žmogaus teisių institucijomis įvairiose valstybėse, tai šiuo atveju taip pat ir Rusijos. Ji bendravo, tiesiog rašė laiškus, atkreipdama dėmesį į žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje, taip pat dalyvavo konferencijose, skaitė pranešimus apie žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje“, – teigė advokatas.

Pasak jo, O. Karač teigia, jog toks sprendimas yra nepagrįstas, o įrodymai apie ryšius su Rusijos žvalgyba nebuvo pateikti.

„Taip pat nebuvo atsižvelgta ir į tai, kad tiek Rusijoje ji yra paieškomas asmuo, tiek ir Baltarusijoje yra nuteista mirties bausme ir jai iškeltos dar keturios baudžiamosios bylos“, – kalbėjo advokatas.

„Tai akivaizdžiai paneigia bet kokį galimą lojalumą priešiškoms valstybėms“, – teigė R. Satkauskas.

Pati aktyvistė yra patvirtinusi, kad pernai pavasarį Lietuvos saugumo buvo įspėta dėl ryšių su Rusijos žvalgyba, tačiau susilaikė nuo išsamesnių komentarų.

Leidimus gyventi Lietuvoje O. Karač gauna nuo 2014 metų, o prieglobsčio pasiprašė pernai.

„Mūsų namai“ skelbia teikiantys baltarusiams humanitarinę, psichologinę ir kitokią pagalbą tiek jų tėvynėje, tiek Lietuvoje, vykdantys žmogaus teisių pažeidimų stebėseną.

Šią organizaciją Minskas 2022 metais paskelbė ekstremistine, o 2021 metais Baltarusijos KGB O. Karač įtraukė į teroristų sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasą,

Rasą, portretas
Tu durna beraštė-siūlai meilę ir,,dulkinimasį,,su kacapais?

Rasa

Rasa portretas
Tik išvalia nuokonservu socdemu seima galėsim save apsaugoti nuo karo ir tu lojančiu vagiu aferistu seime Kitaip nieko nelaimėsim juk tos erkės paplitopo visa lietuva visur savus susodinoPartija su VYČIU labai dora partija niekur dellovio nelindo nes matė kas darosi o dabar tame saraše daug žmoniu kurie palaiko Lietuvos išlikima tradicijas ir niekada neis i draugystes su egresyve amerika su galinga atomine rusija Jeigu norim išlikti pirma turim atsikratyti musu siurbėliu ir tai reikia susigražinti lietuvos seima tautaiToje partijos saraše labai daug yra NPJ JAUNU ŽMOJIU KURIE MANAU NUŠLUOS TOS SENUS KOMUNISTUS Tai žmonės kurie kovoja užsavo vaikus savo šali Manau kad dar daugiau junksis žmoniu prie ger Vaitkaus manau kad turėsim 80 balsu seime manau kad naujas seimas ir Nausėdai parodis kur turi eiti lietuvos žmoniu pinigai ne karui ne žydu Zeliai o lietuvos žmonėm vaikučiam Nausėdini su Nausiediene baigsis meilė chacholam Cikanovskom

Vilnietis

Vilnietis portretas
Balsuosiu už partija SU VYČIU kurioje pirmu numeriu yra ger E Vaitkus kuris pirmus tuos rusakalbius išprašytu iš Lietuvos ir suderintu piktumus sukeltus tu vagiu įsteriku kurie bijoPutino ir loja kišasi i slavu reikalusRusai savo reikalus patys tegu tvarkosi o musu jie nepuola ir nepuls čia to žydo Zeles ir Nausedos Landzbergo propaganda Manau mes nežinom kur eina tie žmoniu suaukoti i skola paimti iš banku pinigai i koki ofšoru banka į ju saskaitas čia tas glėbeščiavimasis ju ne šiaip sau
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių