Paaiškėjus „Garsų pasaulio“ ryšiams lietuviškų pasų gamybą svarstoma perduoti valstybei

  • Teksto dydis:

Paaiškėjus, kad Lietuvos pasus spausdinanti įmonė „Garsų pasaulis“ susijusi su Baltarusijos oligarcho valdomu bei režimo globojamu verslu, Vidaus reikalų ministerija neatmeta galimybės asmens dokumentų gamybą perimti į valstybės rankas, pirmadienį skelbia portalas „15min“.

Taip pat svarstoma Asmens dokumentų išrašymo centrą (ADIC) prijungti prie Migracijos departamento.

Vidaus reikalų ministrės sudarytos darbo grupės, svarstančios galimus scenarijus, vadovė, vidaus reikalų viceministrė Agneta Ladek teigė, kad dar laukiama Valstybės saugumo departamento (VSD) išvados dėl „Garsų pasaulio“ patikimumo bei ADIC vertinimo dėl galimų problemos sprendimo būdų.

Pasak portalo, svarstoma nutraukti pasų spausdinimo sutartį, jeigu „Garsų pasaulis“ neteks patikimumo pažymos arba bus užfiksuota sutarties sąlygų pažeidimų.

„Jeigu VSD pasakytų, kad nauja informacija daro įtaką patikimumo pažymai, ji būtų nutraukta, turime turėti alternatyvas, ką daryti. Nagrinėjame ir užsienio šalių patirtis. Matome, kad kaimyninės šalys – Lenkija, Vokietija turi valstybės valdomas įmones, kurios ir išrašo, ir gamina asmens dokumentų blankus“, – „15min“ sakė A. Ladek.

VSD kas penkerius metus įmonei išduodavo patikimumo pažymėjimą, būtiną asmens dokumentus spausdinančiai bendrovei.

Pasak vicemistrės, ADIC deda nepakankamai pastangų kitų spaustuvių atėjimui į Lietuvos rinką, pavyzdžiui, Vokietijos valstybinės spaustuvės atėjimui.

VRM nepratęsė kadencijos buvusiam ADIC vadovui Nerijui Rudaičiui, – „15min“ žiniomis, tai taip pat susiję su žurnalistų paskelbta informacija.

„Garsų pasaulio“ patikrinimą šiuo metu atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) bei VSD.

Nuo 2014 metų „Garsų pasaulis“ laimėjo visus tris ADIC skelbtus pasų gamybos konkursus. 2022 metais laimėto konkurso vertė – daugiau nei 30 mln. eurų.

2014 metais vienas paso blankas valstybei kainavo – 19,4 euro, 2018 metais – 18,6 euro, 2022 metais – 19,9 euro.

„15min“ ir Baltarusių tyrimų centro (BIC) žurnalistinis tyrimas atskleidė, kad „Garsų pasaulis“ susijusi su Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos „pinigine“ tituluojamo verslininko Viktoro Ševcovo bei Baltarusijos hologramų monopolininkės „Golografičeskaja industrija“ verslu Lietuvoje.

2011 metais „Garsų pasaulį“ valdžiusi įmonė kartu su V. Ševcovu ir „Golografičeskaja industrija“ įsteigė bendrą įmonę „GP Holographics“. Prasidėjus karui Ukrainoje 2022 metų vasarą „Garsų pasaulis“ turėtas „GP Holographics“ akcijas per tarpininką pardavė V. Ševcovui.

Tyrimas atskleidė, kad „Garsų pasaulį“ ir „GP Holographics“ sieja ne tik bendra praeitis – įmonės Vilniuje iki šiol yra įsikūrę tame pačiame „Garsų pasaulio“ pastate, dalijasi tuo pačiu kontaktu, administratore ir buhalteriu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Kol nebuvo karo, niekam ta imone neužkliuvo, tai dar karta irodo kad dabartinej valdžioj bukagalviai sedi su KAM ir URM vadovais priešaky

che

che portretas
Baltarusai spausdina LT pasus galim taip pasakyti? O duomenukai nelieka KGB archyve? gal ir vieną kitą pasą baltarusiam padaro? kas žino...???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių